Hlavní navigace

Zvolte českou biopotravinu roku

11. 3. 2009

Sdílet

Češi už pomalu odpouštějí mýtus, že bio rovná se jakési zrní anebo luxusní potraviny, které si běžný člověk nemůže dovolit. Důkazem toho je i soutěž Česká biopotravina roku, která se koná letos už posedmé. Navíc i sami spotřebitelé mohou vybírat své favority.

Český trh postupně zaplňují biopotraviny. Tedy produkty ekologického zemědělství, které vznikají bez zásahů umělých chemikálií, hnojiv, pesticidů a jiných látek. Proces celého jejich vzniku je přísně kontrolován od vyklíčení prvního semínka až po chvíli, kdy se křupavý chléb dostane na váš stůl. Jenže, aby bio bylo opravdu bio, je potřeba, aby vznikalo v blízkém okolí konzumenta. Přesněji bio potravina, i když má všechny možné certifikáty, ztrácí svůj bio lesk, když cestuje za svým zákazníkem přes celý svět.

Vyberte si sami

Letos se už počtvrté koná spotřebitelská soutěž České bio, v rámci které sami konzumenti biopotravin vybírají nejoblíbenější biopotravinu roku. Soutěž navazuje na předchozí ročníky spotřebitelské soutěže Nejoblíbenější česká biopotravina roku (2008, 2007, 2006). Do soutěže mohli být přihlášeny produkty ekologického zemědělství, které splňují 2 základní kritéria: uvedení výrobku na trh v době od 1. 1. 2008 do 31.12. 2008  a minimálně 70 procentní podíl prokazatelně českých surovin. Více o soutěži naleznete v aktualitě Češi už počtvrté zvolí domácí biopotravinu roku.

Zdrava-vyziva-bio-fairtrade-biopotravina-rokuCílem soutěže je zviditelnit české bionovinky a jejich výrobce mezi koncovými spotřebiteli a podpořit tak výrobu místních biopotravin, vyrobených ze surovin od českých sedláků, vysvětluje Lenka Sehnalová z PRO-BIO ligy, jednoho z organizátorů soutěže.Vítězný výrobek získává medaili ČESKÉ BIO 2009, jejímž použitím na obalu může výrobce spotřebitelům prezentovat své vítězství.

Titul „Nejoblíbenější česká biopotravina roku 2008“ získaly čoko-kokosky se špaldovou moukou z Biopekárny Zemanka. Na druhém místě se v hodnocení spotřebitelů umístil bílý jogurt z kozího mléka z rodinné farmy Pavla a Jitky Dobrovolných DORA, třetí místo získala hrušková pálenka z hrušek Madame Verte ze Zámeckých sadů Chrámce manželů Syrovátkových.

Samotné spotřebitelské hlasování probíhá na internetových stránkách České bio od 16. února do 20. května 2009. Hlasovací lístky mohou také spotřebitelé posílat do 10. května 2009 poštou na adresu PRO-BIO ligy nebo odevzdat osobně na veletrhu Biostyl konaném ve dnech 22. a 24. května 2009.

Bio výběr odborníků

Vedle spotřebitelské soutěže se také koná soutěž výrobců Česká biopotravina roku, kterou hodnotí odborníci z oblasti zemědělství, gastronomie a marketingu. Uplatnění českých bioproduktů na domácím trhu je zásadní pro trvalý a úspěšný rozvoj českého ekologického zemědělství, dodává Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Zdrava-vyziva-bio-fairtrade-biopotravina-rokuCílem soutěže je podpořit vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a zviditelnit nejkvalitnější české biopotraviny, komentoval výsledky soutěže Tomáš Kreutzer, ředitel Potravinářské komory ČR. Přihlásit nový biovýrobek do prestižní soutěže v roce 2008 využilo 27 českých potravinářských firem a o titul Česká biopotravina roku soutěžilo 52 biopotravin.

Slavnostní vyhlášení výsledků ostatních kategorií a celkového vítěze a držitele titulu Česká biopotravina roku proběhne 2008 25. března 2009. Budou vyhlášeni vítězové dalších kategorií, konkrétně pečivo, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, ovoce a zelenina a pochutiny. V současnosti je už známý vítěz kategorie gastro. Staly se jimi vařené vakuově balené bio brambory Josefa Sklenáře. Více na stránkách České Biopotraviny roku 2008.

Naše vařené, vakuově balené brambory jsou ideálním výrobkem pro kuchyně, které chtějí do svého jídelníčku zařadit biopotraviny. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá, říká Josef Sklenář. Kromě tohoto výrobku dodává pan Sklenář na trh také další bramborové speciality: bio bramborový knedlík, Zmrazené bio bramborové hranolky a Zmrazené bio bramborové tolárky.

Biopotraviny si získávají v oblasti gastronomie stále větší oblibu. Proto byla letos poprvé v soutěži vytvořena nová kategorie „gastro“. Jejím cílem je podpořit vývoj nových domácích biovýrobků a dodavatelského řetězce v oblasti gastronomie a veřejného stravování, říká Tom Václavík, organizátor soutěže.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).