Hlavní navigace

Zregenerujte pleť po zimě

7. 4. 2009

Sdílet

Poslední záchvěvy zimy se bohužel projevily na naší pleti. Po zimním období je naše kůže unavená, jakoby zašedlá a objevují se nehezké šupinky. To žádnému na kráse nepřidá. Naštěstí existují rady, jak vypadat pěkně i po pro pleť náročném období.

Zahřejte se

olivový olejI když v zimě nosíme několik vrstev oblečení, naše pokožka trpí. Suchý a ledový vzduch se bohužel podepisuje na naší kráse. Pokud si chcete opravdu odpočinout, napusťte si vanu plnou horké vody. Vaše tělo se uvolní a vy zapomenete na starosti všedního dne. Výborně vám poslouží léčivé účinky esenciálních olejů. Pokud máte pocit, že se na vaše tělo blíží riziko nachlazení, použijte olej z tymiánu, který má vedle prohřívacích účinků, také antibakteriální a zvyšuje obranyschopnost organismus. Připravte si koupel o teplotě maximálně 38 stupňů a pak nakapejte olej. Podobně pozitivně působí také šalvěj, jalovec, ale i zázvor a skořice.

Pokud nemáte čas si hned napustit plnou vanu vody, a přesto se chcete uvolnit, vezměte si do sprchy zahřívací gel. Vyberte si takovou kosmetiku, která má prohřívající účinek a rychle vám prokrví pokožku. Není ale nutné strávit pod sprchou a ani ve vaně dlouho dobu, dochází tak vysušování pokožky, což může být nakonec problém.

Chraňte si ruce

Vaše ruce patří v zimním období k nejvíce namáhaným částem těla a to i v případě, že nosíte teplé rukavice. Bohužel zima se podepisuje na kvalitě kůže, která je napjatá, vysušená a objevují se nepříjemné prasklinky. Okolí nehtů se zadrhává a záděry se bohužel těžko hojí. Proto je nutné se o své ruce dostatečně starat.

olivyZrohovatělou a šupinatou kůži nejlépe odstraníte pomocí peelingu s olivovým olejem a brusnými zrníčky. Prokrvíte tak pokožku a teplem uvolníte ztuhlé prsty. Po aplikaci peelingu ruce opláchněte a pořádně promažte krémem. Pokud máte trochu víc času, zabalte ruce do froté ručníku. Případně vyhledejte profesionální péči manikérky, a nechte si udělat parafínový zábal. Jedná se velmi příjemnou zahřívací proceduru, která netrvá zpravidla déle než 30 minut. V salonu vám ponoří na krátkou dobu ruce do rozehřátého parafínu a poté vám ruce zabalí do ručníků nebo speciálních rukavic. Výsledkem je uvolněná a krásná pokožka.

Nehty jsou v zimě vystavené velké zátěži. Obvykle se více lámou a přesušený vzduch ve vytopených místnostech jim vůbec nesvědčí. Doma je možné si dopřát péči olivovým olejem, kdy nehty na 15 minut ponoříte do prohřátého oleje, a pak jemně odstraníte popraskanou a zrohovatělou kůži. Postačí k tomu jemná masáž nebo pomerančové dřívko, které koupíte v drogériích. V žádném případě kůži okolo nehtů netrhejte nebo nestříhejte.

Obnovte pleť

oko, tvářJakmile teploty klesnou pod bod mrazu, pokožka obličeje velmi trpí. Na rozdíl od ostatních částí těla není chráněna oděvem, a je tak přímo vystavena nepříznivým vlivům počasí. Vždy proto používejte krémy, které jsou speciálně určené pro zimní období a jsou výživnější. Noste s sebou speciální hojivou tyčinku na rty. Ty zimou trpí nejvíc. Kůže na nich bývá v důsledku zimy popraskaná a někdy se objevují i krvavé bolestivé prasklinky. Velmi jednoduchou pomocí je natřít rty medem a nechat 15 minut působit, poté med jednoduše smyjte nebo slízejte. Med má hojivé účinky a dokáže pomáhat zacelovat rány.

Zimní období je současně vhodné pro provedení důkladnější obnovy pleti. Vzhledem k tomu, že slunce svítí méně než v létě, je právě teď nejlepší čas pro agresivnější peeling, včetně chemického. Nehrozí tak nechtěné pigmentové skvrny. Vyzkoušejte proto termální peeling, který dokáže zahřát pleť a otevřít póry. Je možné tak vyhladit i jemné vrásky. Po skončení procedury pleť ošetřete výživným krémem.

Uvolňující masáž

Vaše tělo je zimou nejspíše pořádně ztuhlé a vy cítíte nepříjemnou bolest v zádech. Stejně tak se může projevit sportovní přetížení. Proto vyzkoušejte zahřívací masáž. Svaly unavené sportem dokáže uvolnit zahřívací olej. Postačí promíchat rostlinné a bio oleje lisované za studena s několika kapkami esenciálního oleje z máty, eukalyptu a kafru. Tak dosáhnete prohřátí a uvolnění svalstva.

Výborné účinky má jalovec. Dokáže pokožku prohřát a dostatečně uvolnit. Používejte jej nejen při masáži bolavých kloubů, ale i preventivně před sportováním. Zahřejte ztuhlé svaly a předchází tak možným poraněním. Také urychluje hojení otoků a modřin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).