Hlavní navigace

Zrady plastových lahví

26. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mnozí z nás používají na nápoje plastové lahve. Dáváme do nich dětem pití do školy, při cvičení do nich dotáčíme vodu z kohoutku, na výletě je doplníme třeba ze studánky… Hygienici upozorňují, na co bychom si měli dávat pozor.

Pitný režim je potřeba dodržovat i na podzim. Dětem do školy se hodí dávat například vodu, čaj nebo čerstvé nedoslazované džusy ředěné vodou. Pro děti, které mají už tak přetížené aktovky, je dobrou variantou certifikovaná plastová lahev – neváží skoro nic, děti ji mohou nosit prázdnou a vodu si do ní dolít až ve třídě rovnou z vodovodu. „Kvůli horší čistitelnosti plastů se ovšem nedoporučuje do plastových lahví nalévat mléčné nápoje,“ upozorňuje Pavel Zikl z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Jaké lahvičky použít a jak s nimi zacházet?

Galerie: Skutečné svačiny školáků mají k ideálu daleko

Certifikované lahve vs. na jedno použití

K certifikovaným plastovým lahvím přikládají výrobci obvykle také návod k použití. Pokud ovšem chcete využít běžnou plastovou lahvičku, v níž jste si předtím koupili jiné pití, je nutné ji dobře vymýt. „Obal, který není určen k opakovanému užití, nelze v potravinářském podniku opakovaně použít.To se ovšem netýká soukromého užití, ale doporučit opakované dlouhodobé užívání jednorázových lahví z hygienických důvodů nelze,“ uvádějí hygienici.

Podle odborníků jednorázové lahve nejsou vhodné k opakovanému užití. Pokud je používáte opakovaně, děláte chybu a můžete škodit svému zdraví.„V žádném případě by PET láhve k jednorázovému použití neměly být vyvařovány. Nejsou k tomu určeny a mohlo by dojít k jejich rychlejší degradaci a deformaci,“ doplňuje Pavel Zikl.

PET lahve s nápojem představují riziko například také při vysokých teplotách, nebezpečné může být třeba skladování limonád v zaparkovaných automobilech v teplém prostředí, a to platí i pro nenačaté láhve. Mnozí výrobci proto hledají jiné varianty materiálů.

Jak pečovat o plastové lahve

Plast se efektivně čistí podstatně hůř než sklo, keramika či nerez. Pokud neexistuje návod od výrobce, je vhodné plastovou lahvičku čistit tak, aby nebyl plast mechanicky poškozen, tedy ne abrazivními prostředky.

Není také vhodné ji vyplachovat vařící vodou. Ideální teplota pro mytí by měla mít čtyřicet až padesát stupňů.

Při použití saponátu je důležité dbát na to, aby byla lahvička dostatečně vypláchnuta.

Jak se chránit před bakteriemi

Opakované používání zejména jednorázových plastových lahví, ale i certifikovaných lahví při špatné péči, představuje riziko bakteriální nákazy.

Plast se vlivem opakované manipulace s lahvičkou naruší a vzniknou v něm praskliny. V těch se následně usídlí bakterie, studie prokázaly jejich velký výskyt v opakovaně používaných lahvích s vodou. Bakterie následně mohou kontaminovat i nápoj a způsobit například zažívací problémy.

Proti opakovanému zanesení bakteriemi se můžeme chránit dodržováním hygieny a vhodných opatření: „Do lahví nalévat pouze čerstvé nápoje a vodu, nepít se zbytky jídla v ústech, nenalévat tekutinu do lahve, která před použitím nebyla dostatečně vymyta. Nenechávat nápoj či vodu dlouho v lahvi, na slunci a v teple,“ shrnuje Pavel Zikl.

Zdroj: TZ Hygienická stanice hlavního města Prahy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).