Hlavní navigace

Znaménka si budou moci lidé na Václavském náměstí nechat vyšetřit zdarma už potřetí

15. 4. 2009

Sdílet

Každoročně probíhá po celé České republice evropský den melanomu, kdy si mohou nechat lidé bezplatně vyšetřit mateřská znaménka. V Praze na Václavském náměstí rozloží dermatologové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady stan ve dnech 27. a 28. dubna. „Všem návštěvníkům stanu lékaři zdarma prohlédnou jejich mateřská znaménka. Zvláštní důraz přitom budou klást na výskyt kožních nádorů,“ říká mluvčí nemocnice Královské Vinohrady Jana Jelínková s tím, že s podobnými akcemi se lze v tomto období…

Každoročně probíhá po celé České republice evropský den melanomu, kdy si mohou nechat lidé bezplatně vyšetřit mateřská znaménka. V Praze na Václavském náměstí rozloží dermatologové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady stan ve dnech 27. a 28. dubna.

„Všem návštěvníkům stanu lékaři zdarma prohlédnou jejich mateřská znaménka. Zvláštní důraz přitom budou klást na výskyt kožních nádorů,“ říká mluvčí nemocnice Královské Vinohrady Jana Jelínková s tím, že s podobnými akcemi se lze v tomto období setkat v rámci všech států napříč celou Evropou.

Bezplatným vyšetřením mateřských znamének by lékaři rádi reagovali na nepříliš příznivé statistiky, které mapují výskyt kožního nádoru – melanomu. Za posledních třicet let totiž vzrostl počet nových případů zhruba pětkrát. „V České republice melanomem každoročně onemocní 1500 lidí, pětina z nich mu podlehne. Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Společně s leukémií v dospělosti se tak jedná o nádor, který pacienta připraví o nejvíce let produktivního života,“ upozornila Jelínková.

Melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk a na jehož vzniku se podílí především ultrafialové záření, zejména pak jeho UVB složka. Přestože určitou roli lékaři připisují i genetické výbavě, největší podíl na vzniku melanomu je i nadále připisován míře, jakou se lidé vystavují slunečním paprskům v útlém dětství. Podle výzkumů totiž existuje přímá úměra mezi počtem mateřských znamének na kůži a dávkou ultrafialového záření z prvních let lidského života – úměrně se zvyšujícím se počtem mateřských znamének se zvyšuje i riziko vzniku melanomu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).