Hlavní navigace

Žena v přechodu přibrat nemusí. Pozor na zadržování vody

4. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Metabolismus ženy v přechodu se zpomaluje, věkem ubývá pohyb a ženský hormon estrogen. Jeho nedostatek může za to, že kila jdou více do břicha než do boků. „Pokud se budeme hýbat, jíst kvalitně a pravidelně, není důvod v klimakteriu nabírat,“ tvrdí však Věra Burešová.

Průběh klimakteria je individuální, často přináší různé problémy, od psychických až po fyzické. Třetina žen podle specialistů nemá potíže prakticky žádné, u ostatních se projeví v různé intenzitě. Záleží pak na konkrétním případu, zda je vhodné nasadit hormonální, či jinou léčbu. Hormonů se někdy ženy obávají, mimo jiné kvůli nabírání váhy, které může tuto léčbu provázet. Zakulacují se ale mnohdy i ty ženy v přechodu, které tuto léčbu nepodstupují.

Podle hlavní výživové poradkyně Naturhouse, celosvětové sítě dietetických center, však přibírání na váze není nutné. „Období klimakteria, co se týká váhy, nemusí přinášet žádné výrazné změny. Je pravda, že v tomto období se metabolismus ženy zpomaluje, věkem samozřejmě ubývá částečně i pohyb, ale pokud se zdravě a vyváženě stravujeme, není důvod nabírat na váze,“ říká Věra Burešová.

Žena v klimakteriu nemusí nutně přibrat? Ani ztratit pas, jak se traduje?

Žena v klimakteriu v žádném případě přibrat nemusí. Je pravda, že ubývá ženský hormon estrogen a jeho nedostatek může za to, že pokud začne žena přibírat, jde to více do břicha než do boků.

Má nějaký vliv případná hormonální léčba podávaná v souvislosti s klimakteriem? Zvýšení tělesné hmotnosti je uváděno coby možný nežádoucí účinek těchto přípravků. Co lze dělat například preventivně, když žena začne užívat tuto hormonální léčbu?

Pokud už žena musí začít brát hormonální léčbu, tak to samozřejmě může mít vliv na váhu, protože hormony mohou způsobovat zadržování vody. Proto je důležité nezapomínat na správný pitný režim, omezit kávu a sladké. Pozitivní je, že většina našich klientek více než hormonální léčbu využívá spíše přírodní medikamenty.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Jaké procento vašich klientek zhruba představují ženy této věkové kategorie?

Je to mezi dvaceti až třiceti procenty.

Co je přivádí, co je jejich motivací, podnětem pro hubnutí?

Myslím, že není rozdíl, zda je žena v klimakteriu, nebo ne. Pokud se o sebe stará, chce být zdravá, cítit se dobře, dobře vypadat, tak přijde k nám na konzultaci poradit se o zdravém jídelníčku a hubnutí. A to je podnětem pro úpravu váhy. Navíc dnes čím dál více žen cvičí jógu, která má pozitivní vliv nejen na hormonální soustavu (více v článku Hormonální jóga nahrazuje léčbu hormony), vyhledává zdravé stravování, jsou aktivní a tím se jim klimakterium oddaluje. Mám spoustu klientek, kterým je padesát nebo i pětapadesát let a stále u nich projevy klimakteria nenastaly.

TIP – Vše o klimakteriu:


 

Přicházejí k vám v této věkové kategorii ženy „dietářky“, s jo-jo efektem, po několika neúspěšných pokusech o zhubnutí? A podaří se prolomit to prokletí, jakým způsobem?

Věčné dietářky přicházejí stále nezávisle na věku. Zhubnout a váhu si udržet lze pouze správným a vyváženým stravováním. Mnohdy není těžké shodit, ale novou váhu a štíhlou postavu si udržet. A to se u nás naučí. Také je důležité uvědomit si, že je nutné hubnout postupně a zdravotně si neublížit. Některé „zázračné“ diety a přípravky sice slibují úbytek deseti kilogramů za pět dní, ale už vám neřeknou zdravotní rizika takového hubnutí. O změnách nálad a případných depresích či povislé kůži ani nemluvím.

Galerie: K čemu vede šílené hubnutí

Co je hlavní překážkou úspěchu u žen v klimakteriu? Liší se to od jiných kategorií, jsou tu nějaká specifika?

Dle mých osobních zkušení se nijak neliší. Naopak seniorky mnohdy hubnou lépe než ženy v produktivním věku, které jsou často ve stresu, nestíhají, leží na nich břímě péče o děti, domácnost i manžela. Seniorky mají čas samy na sebe, mohou trávit volný čas venku přiměřeným pohybem, mohou si připravovat dvakrát denně teplé a čerstvé jídlo u sebe doma.

Co můžete v Naturhouse nabídnout, máte nějaké speciální postupy či přípravky pro tuto kategorii?

Každému klientovi sestavíme na základě bioimpedančního měření, zdravotního stavu a chuťových preferencí jídelníček na míru, nezáleží tedy na věku, ale na jednotlivých individuálních aspektech. Pro ženy v klimakteriu a pro ženy, které mají bolestivou menstruaci, máme v nabídce produkt s omega-3 a 6 a rybím, borákovým a pupalkovým olejem. O těchto složkách je známo, že příznivě ovlivňují projevy menopauzy a předmenstruační syndrom, pomáhají při projevech suchosti na sliznicích a zlepšují kvalitu pleti, nehtů a vlasů.

Můžete dát nějaké konkrétní tipy, co dělat a nedělat, jíst či nejíst?

Platí to stejně pro všechny nehledě na věk, je potřeba se správně stravovat, jíst kvalitní potraviny, dodržovat pitný režim. Vyhýbat se konzumaci sladkého a bílého pečiva, soli, nadměrnému pití kávy a alkoholu. Jíst hodně zeleniny a ovoce, používat zdravé tuky. Hýbat se, jít třeba jen na vycházku a myslet pozitivně, těšit se z maličkostí.

Nakolik jste vy, respektive vaše klientky, úspěšní?

Pokud klient dodržuje metodu Naturhouse postavenou na nenáročných pravidlech, pak je úspěšný. Světová zdravotnická organizace doporučuje hubnout přibližně jeden kilogram týdně, což s naší metodou odpovídá tomuto doporučení.

Je možné v tomto věku stále stejně jíst, stejně se hýbat a přitom netloustnout? Nebo to bez nějakých opatření prostě nepůjde?

Pokud se budeme hýbat, jíst kvalitně a pravidelně, není důvod v klimakteriu nabírat.

Věra Burešová

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro Českou republiku a Slovensko, www.naturhouse-cz. V celosvětové síti dietetických center školí a řídí v obou zemích více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).