Hlavní navigace

Že je vejce bio, nepoznáme ani my, říká šéf veterinářů

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kupujete drahá bio vejce s tím, že kupujete kvalitu? Možná kupujete jen předražená vejce z klecového chovu, bio vejce totiž nepozná ani laboratoř.

Kupujete bio vejce, protože vám nejsou lhostejné podmínky, ve kterých slepice žijí, případně jste přesvědčeni o vyšší výživové kvalitě pro vaše tělo? Třeba ale roky kupujete zajíce v pytli. Ono totiž bio vejce vůbec v bio kvalitě být nemusí. Ani laboratoř totiž bio vejce od vejce z klecového chovu nedokáže rozlišit.

Z klece, haly, bio? Možná je to fuk

Od začátku roku 2013 platí v celé Evropské unii zákaz používání holých bateriových klecí v chovech nosnic. Bateriové klece tak musely být nahrazeny, a to v mnoha případech klecemi tzv. obohacenými, které měly slepice obohatit o větší prostor, hnízdo pro snášku vajec, místo pro popelení, místo pro hřadování a obrušovač drápů. Vedoucí oddělení ochrany zdraví zvířat ze Státní veterinární správy (SVS) Milada Dubská je na ně hrdá: „S obohacenými klecemi jsme spokojeni, jsme celkem i pyšní. Hodně hal se zrekonstruovalo i postavilo nových.“ Dokonce nám nákup vajec z klecových chovů doporučuje, nechceme-li zbytečně utrácet. Viz Vejce od slepic z haly? Zbytečné utrácení, tvrdí veterináři. Ochránci žasnou 

Přesto všechno stále existuje dost lidí, kteří nakupují vejce zásadně od souseda, který má deset slepic pobíhajících na dvorku, nebo vejce ze supermarketu s označením bio. Jenže pokud důkladně neprohlédnete vejce, nikoliv pouze obal vajec, může se vám klidně stát, že koupíte zajíce v pytli – vejce z klecového chovu v obalu s nápisem bio vejce. „Z hlediska kvality rozdíl nepoznáte. My se koukáme na značení, na to, co je v dodacím listu, co je nahlášeno, a na to, co je napsáno na vajíčku. Ale nejsme schopní z hlediska chovů poznat, jestli je vejce bio,“ říká ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodává: „Jestli vejce někdo například v Polsku označil bio a bio nebyla, tak ani mnohdy rozbory nic nezjistíme. My uděláme vyšetření na obsah antibiotik nebo cizorodých látek, ale jestli jde o bio kvalitu, to nedokážeme rozlišit.“ Je tedy možné, že kupujeme namísto bio vajec vejce z klecových chovů? „Možné je to určitě,“ šokuje Zbyněk Semerád.

Česká vejce v bio kvalitě by měla být v pořádku

Doplňuje však, že v České republice probíhá dvojí kontrola, na SVS kontrolují zdravotní nezávadnost, organizace jako KEZ pak kontrolují samotné bio výrobce. „Jsou tu tedy dvě kontroly, jsme provázáni a vyměňujeme si mezi sebou informace jak z hlediska wellfare, tak hygieny. U nás můžeme porovnat, jak velký chov dotyčný má a kolik vajec produkuje, ale u vajec ze zahraničí naše údaje nemáme s čím porovnat,“ říká Zbyněk Semerád. Jestli tedy zahraniční výrobce prodal vejce na vlastní trh a pak ještě do jiných zemí pod jiným značením, nikdo neví. U nás je dle ředitele SVS jistota garance původu veliká, protože původ vajec lze snadno dohledat.

Odborná spolupráce

MVDr. Zbyněk Semerád

Ústředním ředitelem Státní veterinární správy se stal letos v únoru. Je dlouholetým odborníkem v oblasti veterinárního dozoru. Před jmenováním do funkce ústředního ředitele SVS byl ředitelem Odboru ochrany zdraví a pohody zvířat SVS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).