Hlavní navigace

Úplně obyčejná rozhledna - ale výhled k neuvěření

5. 8. 2011

Sdílet

 Autor: Andrej Halada
Nejvyšším bodem Žďárských vrchů je sice kopec s názvem Devět skal, ale rozhled nabízí mizerný. Pořádný kus republiky zato uvidíte ze zcela všední rozhledny na Horním lese.

Žďárské vrchy jsou jednou z nejnavštěvo­vanějších oblastí celé Vysočiny neboli Českomoravské vrchoviny. Kdo tu jednou byl, ví proč.

Kudy kam?
Autor: Mapy.cz

Kudy kam?

Zdejší kopce se velice půvabně a přitom dramaticky vlní, údolí jsou hluboká a stráně barevné, lučně zelené. Je tu fůra lesů, čisto a žádná větší města, jen městečka a vesnice. Při letní výletní návštěvě nádhera – ale žít bych tu asi nechtěl, v zimě, na podzim a i jindy, za nepříznivého počasí, tu je docela drsno, chladno a možná i pusto.

Devět skal – vyhlídka nic moc

Nejvyšším bodem Žďárských vrchů je vrch s názvem Devět skal, má 836 metrů nadmořské výšky. Je to relativně plochá vyvýšenina, na níž ovšem stojí skalisko. Skály přidávají vrchu nějakých dvacet metrů výšky, takže jsou to právě ony, kterým toto místo vděčí za své prvenství. Jestli je tu těch skal opravdu devět, to ale nevím… Napočítaných 836 metrů je mimochodem jen o metr méně, než je nejvyšší bod celé Vysočiny, Javořice u Telče (837 m). Javořice je taky vcelku nevýrazná a rozpoznatelná je odevšad jen proto, že je na ní vysoký vysílač.

Na Devět skal míří kroky většiny turistů i cyklistů, kteří do téhle lokality přijeli. Ten přívlastek „nejvyšší“ prostě láká, i když ve výsledku bývají návštěvníci asi zklamáni. Z Devíti skal totiž není žádný skvělý výhled. Turista vyleze na skalní bod, ale kouká většinou do blízkých lesů, horizont kryjí okolní rovněž dost vysoké vrchy. Jen severním směrem je vidět. Turista tedy po pár minutách odchází – či spíše leze po skále dolů.

Vyberte si zajímavá místa s dobrou vyhlídkou:

Silnější zážitek najdete v Horním lese

Nechci vás od návštěvy Devíti skal odrazovat, jen si tam taky vylezte. Ale doporučuji rozhledové místo mnohem lepší, které má tu nejdůležitější vlastnost každé dobré vyhlídky: perfektní výhled na všechny strany. Od Devíti skal je to docela kus cesty, vzdušnou čarou přes 20 kilometrů a po silnici zhruba 35 kilometrů, ale vyspělý cykloturista to zvládne.

Vrch se jmenuje Horní les, má výšku 774 metrů a je vlastně už mimo CHKO Žďárské vrchy. Je na kraji Hornosvratecké vrchoviny a tyčí se nad přehradou Vír, která ostatně taky stojí za návštěvu. Nejen kvůli mohutnosti své hráze, ale také pro velice pěknou cyklostezku po pravém břehu.

Na Horním lese je rozhledna. Ta úplně „všední“, kovová, od mobilního operátora. Ovšem zdvihá se do výšky skoro 60 metrů, vyhlídková plošina je někde ve 40 metrech. Ocitnete se tedy ve více než osmi stech metrech a žádné stromy ani okolní kopce vám nebrání v rozhledu. Vidět je odtud úžasně a úžasně daleko. Dalekohledem jsem zahlédl i vysílač na Pradědu v Jeseníkách, což je 90 kilometrů. Krásný je také pohled na Drahanskou vrchovinu, zahlédnout lze Kralický Sněžník, Orlické hory a při výtečné viditelnosti jsou vidět i Krkonoše (cca 130 km). To je vlastně pořádný kus celé republiky, který odtud přehlédnete.

Rozhledna na Horním lese není zdaleka tak turisticky vytížená jako Devět skal. Bývá tu spíš prázdno. Ale zážitek vám tohle místo poskytne mnohem silnější. Pro mne to bylo umocněné ještě tím, že jsem pak na kole sjížděl po okolních loukách až do údolí Svratky a k přehradě, což byla nádherná odměna za vystoupané stovky metrů převýšení (především z Jimramova je stoupání místy až 15%).

Ještě jsem chtěl ten den zajet do obce Bystré, kde se kdysi točili Jasného Rodáci a kde ještě před pár lety stál v polích ten impozantní strom, od kterého hrdinové filmu odcházejí za vycházejícího slunce. Ale na to už jsem neměl dost sil ani času. Tak třeba příště. Kraj okolo přehrady Vír za to určitě stojí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista, pracoval v týdeníku Reflex a televizi Public, zajímá ho oblast kultury, historie, ale také turistika a minulost a současnost české krajiny. Věnuje se aktivně cyklistice a golfu a o obou sportovních činnostech píše (www.navzduchu.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).