Hlavní navigace

Zakážeme svařák a grog na sjezdovkách?

21. 1. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Před měsícem se těžce zranil německý turista na sjezdovce v Harrachově. Nemuselo se to stát – byl totiž opilý. Bohužel v Česku nikdy nevíte, kdy vás srazí a zmrzačí opilý lyžař.

V Itálii na svazích kontrolují lyžaře karabinieri a ty opilé mohou vykázat ze sjezdovky. Stejně tak v Německu, pokud se stane nehoda se zraněním na lyžích, policisté mají právo nechat lyžaře dýchnout. A pokud pil a někoho zranil, následky pak pro něj mohou být stejné, jako kdyby ho naboural v autě.

Jen u nás bezpečnost na sjezdovkách nikdo nekontroluje. Horská služba tu pravomoc nemá.

Loni se o alkoholu na sjezdovkách hodně mluvilo, a tak policisté, respektive strážníci, začali na sklonku sezóny lyžaře vážně kontrolovat. Jenomže to trvalo chvíli, a jejich nadřízení pak kluky zase v tichosti stáhli. Zjistili totiž, že pro kontroly nemají dostatečné opory v zákonech,“ krčí rameny Luboš Bečička, provozní chaty Slavoj s vlekem a sjezdovkou ze Špičáku na Šumavě.

Městští policisté hlídkují na sjezdovkách na Ještědu
Autor: Isifa.cz

Městští policisté hlídkují na sjezdovkách na Ještědu

Podobně to loni zkusili na Ještědu. Vyčlenili dva strážníky, kteří na lyžích kontrolovali jak běžkaře, tak sjezdovky. Krajský úřad tak reagoval na přibývající počet zraněných lyžařů. Mimo jiné tu srazil snowbordista ženu na lyžích a vážně ji zranil.

Potíž je, že u nás, na rozdíl třeba od italských karabinierů, nemají strážníci pravomoc vykázat opilce ze sjezdovky jen proto, že pil. „Jistě, vlekař nebo třeba majitel pozemku může zakázat vstup na trať lyžaři, který je evidentně opilý, jenomže copak ten ho poslechne?“ popisuje Luboš Bečička problémy českých provozovatelů vleků a lyžařských tratí.

Přitom české sjezdovky jsou podle SOS – tedy Sdružení ochrany spotřebitelů, nebezpečnější než ty zahraniční. Úrazy se tu stávají častěji, než v ostatních zemích. Vyplynulo to z loňského šetření, které SOS udělalo mezi českými pojišťovnami.

Mělo by být prodej alkoholu přímo na sjezdovkách zakázaný?

České sjezdovky jsou nebezpečnější než zahraniční

Většina pojišťoven uvádí jako hlavní důvod většího rizika v ČR to, že počet provozovatelů zimních sportů roste rychleji než samotná kapacita sjezdovek. Místa k lyžování jsou přetížená a lidé se na nich navzájem více ohrožují,“ uvedlo loni sdružení ve své tiskové zprávě.

České sjezdovky navíc nejsou podle pojišťoven tak dobře upravované a zabezpečené jako ty v cizině. Podle pojišťoven na nich často chybí sítě bránící vyjetí mimo trať a nebezpečná místa nejsou zakryta matracemi.


Autor: SXC

Pojišťovny uvádějí i problémy s lyžováním pod vlivem alkoholu, ale zároveň připouštějí, že v tomto směru nejsou poměry v České republice podstatně horší než v zahraničí, kde také bojují se zákazem konzumace alkoholických nápojů na sjezdovkách,“ podotkl pro agenturu ČTK tiskový mluvčí SOS Jan Mišurec.

A to se blíží únor, kdy začínají jarní prázdniny. Předpověď počasí pro nejbližší týdny zároveň zní: bude znovu mrznout a sněžit, takže se na českých sjezdovkách dá očekávat nával.

Statistika přitom vypadá hrozivě. Jen loni během jediného týdne jarních prázdnin zasahovala horská služba pětsetkrát. V celé loňské zimní sezoně vyjela k více než třem a půl tisícům zásahů. Jednoho člověka se jim už nepodařilo zachránit.

Problém je, že i kdyby zákony pamatovaly na alkohol na sjezdovkách, v českých podmínkách se zákon může snadno zvrhnout v perzekuci lyžařů kvůli jednomu dvěma grogům.

Co si o tom myslíte vy? Zakázat, či nezakázat alkohol na sjezdovkách?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).