Hlavní navigace

Začněte se squashem. Ale jak?

20. 11. 2009

Sdílet

Rychlý a energický squash si získává stále větší počet příznivců napříč generacemi. Koketujete s myšlenkou také to zkusit? Případně nechcete být pozadu a jen nevíte, jak začít? Poradíme vám, jak na to a co si vzít na svůj první squashový tréning.

Squash je hra téměř pro každého zdravého člověka. Při hře dochází ke slušnému výdeji energie za poměrně krátkou dobu. To je jeden z důvodů, proč si získal takovou popularitu zejména mezi lidmi, kteří mají málo času. Hodinku běháte po malém kurtu sem a tam, tričko máte totálně propocené a druhý den nemůžete chodit.

squash

Další body získává squash tím, že není zas tak náročný na techniku. „Hráči, kteří jsou na stejně nízké úrovni, si přesto mohou dobře zahrát a vypotit se, čímž se vlastně splní sportovní účel. Například oproti tenisu, kdy se zpočátku hraje méně a více běhá pro míčky,“ říká Petr Fajkoš, squashový trenér v pražském Squashparku Cibulka.

Čtěte více: Chcete hrát perfektně squash? Najměte si trenéra.

Vzhledem k tomu, že při squashi prudce stoupá srdeční aktivita, vyhnout by se mu měl zejména ten, kdo má problémy se srdcem. Neustálé střídání rozběhů a brždění nebo prudké změny pohybů do stran zase příliš neprospívají kolenům. Squash je skvělá hra pro zdravého člověka. Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem, nechte se nejprve vyšetřit u sportovního lékaře.    

Potřebná výbava

  • Raketa:

Squash se hraje menší raketou než tenis. Rakety se liší také cenou, materiálem i kvalitou. S tím souvisí zejména jejich váha. Nejlehčí váží okolo 110 gramů. „Nelze říci, jaká váha je ideální. To je samozřejmě individuální. Začátečníkům bych doporučil raketu od 120 do 145 gramů. Hrát s těžkou raketou, které zaplavují zejména regály v hypermarketech, bych rozhodně nikomu nepřál,“ říká  Petr Fajkoš a dodává, že dříve, než si raketu koupíte, měli byste ji vyzkoušet. Z tohoto důvodu je vhodné nakupovat přímo na kurtu, kde mají většinou výběr a dokážou vám poradit.

Ceny raket se pohybují od sedmi set korun výše. Koupí nejlevnější rakety si můžete squash pořádně zošklivit. Na druhou stranu ani neplatí, že čím dražší, tím lepší. Spodní cenová hranice je zhruba sedmnáct set korun. S takovou raketou už vás hra bude rozhodně bavit.

  • Míček

Časté dilema začínajících hráčů je volba malých hracích míčků. Jejich černou plochu vždy zdobí barevný puntík, někdy i více puntíků a jsou velice důležité. Podle nich se rozlišují vlastnosti míčků – začátečník potřebuje míček, který skáče již při malém zahřátí. Pokud by s takovým míčkem hráli profesionálové, byla by hra nekonečná. Míček by skákal podobně jako známý, a kdysi velmi oblíbený, hopík. Pokud by ale hrál začátečník se žlutým dvojtečkovým míčkem určeným profesionálům, téměř by se mu neodrazil od země. Měl by tedy zvolit míček s modrým puntíkem.

  • Boty

Nejdůležitější výbavou hráče jsou boty. „Neřekl bych, že je speciální bota na squash, protože squash není sportem, na kterém by se uživila firma, která by dělala speciální squashové boty,“ říká Petr Fajkoš. Základem je ovšem sálová obuv, která má většinou světlou podrážku, nešpiní a tudíž nedráždí majitele nebo provozovatele kurtů.

Boty vhodné pro squash mají zpevněnou špičku, protože hráč špičkou šoupe po zemi. Navíc z neustálých rozběhů a brzdění vás později může trochu bolet palec u nohy. 

S kým hrát

squash

Po squashovém kurtu se prohánějí dva lidé a volba parťáka je, tak jako u většiny párových her, velmi důležitá. Vždy byste měli hrát s někým, kdo je zhruba na stejné úrovni jako vy. Pokud pochopitelně nepůjde o najatého trenéra squashe.

Na závěr velice důležité upozornění. Každý sportovec ví, že se před pohybovou aktivitou musí rozcvičit. U squashe to platí dvojnásob a právě začátečníci to nejčastěji podceňují. Dochází pak ke zbytečným zraněním – například k natažení svalu nebo dokonce k přetržení achillovky. Před hrou svaly pořádně zahřejte. Úplně nejlepší je alespoň pět minut na nějakém kardio stroji, například na spinningu. Pokud takovou možnost nemáte, proběhněte se po kurtu, zaskákejte si. Svaly musejí být zahřáté a pořádně rozcvičené. Teprve pak můžete začít hrát.

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).