Hlavní navigace

Zabíjejí plevel a způsobují rakovinu: Dva jedy na evropských polích končí

18. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Mohou způsobit rakovinné nádory, poškozují nenarozené děti, mají toxické účinky na štítnou žlázu a negativní vliv na plodnost. Dosud se směly používat, nyní končí – další nebezpečné látky ale zůstávají.

Evropská komise zakázala s účinností od 30. září používat herbicidy amitrol a isoproturon. Rozhodnutí je průkopnické v tom, že jde o první látky, kde byla důvodem zákazu skutečnost, že jde o endokrinní disruptory. Informoval o tom britský list Guardian.

Endokrinní disruptory jsou chemické látky, které mohou zasahovat do hormonálního systému. Vědecké studie ukazují, že mohou způsobit rakovinné nádory, vrozené vady a řadu onemocnění souvisejících s tvorbou pohlavních hormonů a reprodukčním systémem.

Hans Muilerman z organizace Pesticide Action Network (PAN) Europe k tomu uvedl: „Je to historické rozhodnutí, neboť je zřejmé, že tyto chemikálie jsou stoprocentní endokrinní disruptory. Tento krok oceňujeme, ale zároveň si uvědomujeme, že spousta podobných látek stále čeká na rozhodnutí, které bylo komisí opakovaně odloženo.“

EFSA: Může poškodit nenarozené děti

Obě dvě nově zakázané látky jsou běžně používané selektivní herbicidy. Amitrol, také známý jako aminotriazol, je široce používán v zemědělství deseti zemí EU. Ale analýza Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) shledala, že jde o endokrinní disruptor, který by mohl poškodit nenarozené děti a má toxické účinky na štítnou žlázu a reprodukční orgány.

Isoproturon má podle dostupné vědecké literatury negativní vliv na plodnost. Je na seznamu nebezpečných a zvlášť nebezpečných látek pro vodní prostředí. Prodává se ve dvaadvaceti zemích EU, jen v České republice jej podle sdružení Arnika bylo v roce 2014 spotřebováno téměř devadesát čtyři tun.

Další rizikové pesticidy zatím nejsou zakázány

„Závěry, které EFSA pro amitrol a isoproturon udělal, ukazují, že obě látky mají nejen souvislost s narušením endokrinního systému, ale existují i ​​jiné vážné obavy týkající se posouzení rizik, které byly základem pro odnětí schválení,“ uvedl mluvčí Evropské komise pro Guardian. Komise nebyla schopna okamžitě vysvětlit, co tyto obavy znamenaly. Ale ekologové tvrdí, že kdyby tyto látky byly zakázány pouze jako endokrinní disruptory, současný stav právních předpisů EU by umožnil výjimky v použití v případech „zanedbatelné expozice“ a „vážného ohrožení zdraví rostlin“.

Je zajímavé, že zatímco v České republice je tlak chemické lobby v zemědělství úspěšný, na evropské úrovni se jí tolik nedaří. A to i přesto, že podle dokumentů, které má Guardian k dispozici, vytvářejí v souvislosti s přípravou obchodní dohody TTIP američtí obchodní činitelé na Evropskou komisi tlak, aby odložili zveřejnění kritérií, která by mohla zakázat dalších až jednatřicet pesticidů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).