Hlavní navigace

Za stepí do Mohelna

28. 3. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Step bývá rozsáhlá a spíše rovinatá, vzniká na místech, kam velkou část dne praží slunce. Většinou bývají rovinaté, což umožní větru, aby také přispěl k vysoušení půdy. Díky tomu se ve stepích příliš nevyskytují stromy, všude kolem je drsná tráva a plosky nohou zajásají, když se po stepi projdete bosí.

Díky specifickým podmínkám zde naleznete nízké rostliny, které jinde neuvidíte. Přesně taková je Mohelenská hadcová step v jihovýchodní části Českomoravské vrchoviny, tedy na Vysočině.

Mohelno-01

Své jméno nezískala pro množství hadů, jež vás při procházce stepí mohou překvapit, ale díky hadci (serpentinit), metamorfované hornině, která při zvětrávání uvolňuje do půdy nadbytek hořčíku, což rovněž zásadně ovlivňuje místní vegetaci. Rostou tady proto naprosto specifické rostliny, které se dokázaly přizpůsobit specifickým podmínkám a jinde v České Republice byste je hledali marně – jmenujme například kapradinu podmrvku, která roste spíše na Kanárských ostrovech nebo na Madeiře.

Pozor na pavouky

Mohelno-02

Když jsou tu zvláštní rostliny, tak ani zástupci živočichů nemohou zůstat pozadu. Větších zvířat je tu sice méně, protože by ve stepi marně hledala úkryt, zato rozmanitost druhů hmyzu sem lákala mnoho entomologů, kteří na přírodní význam tohoto místa upozornili na počátku minulého století. A výsledek? Bylo zde popsáno na šedesát nových druhů rostlin i živočichů. Tomu, kdo trpí arachnofobií, bych rozhodně nedoporučovala ulehnout do místních trav, nasávat teplo a odpočívat. Pavouky se to tu jen hemží. Když se budete dívat pozorně, můžete spatřit téměř tři sta různých druhů.

Nemyslete si však, že vás tu nechají ochránci přírody jen tak si volně polehávat nebo se prohánět. Turistům slouží pouze dvě naučné stezky. Podzimní tříkilometrový okruh a o tři sta metrů delší Jarní okruh. Převýšení obou dvou je sto patnáct metrů a určitě za návštěvu stojí.  

Údolím řeky Jihlavy, která se zde velmi klikatí, můžete dojít až k přehradě u vodní nádrže Mohelno, poblíž jaderné elektrárny Dukovany, která v krajině vždy odněkud vykukuje. Nejkrásnější výhled je ze skla nad vodní nádrží. 

Proč je step zrovna tady

Místní step tvoří až stodvacetimetrové svahy s jižním sklonem na pravém břehu řeky Jihlavy, navíc je hadec tmavý, tudíž sluneční paprsky nekompromisně masírují povrch půdy a teplota je tu průměrně o deset stupňů vyšší než v blízkém Mohelně.     

Jak do Mohelna

Možností, jak se ke stepi dostat, je několik. Za prvé můžete přijet autem a za drobný poplatek zaparkovat na místním parkovišti přímo na okraji stepi. Dále lze využít autobusy, které do Mohelna přijíždějí několikrát denně hned z několika směrů (Oslavany, Dukovany, Tetčice, Ivančice, Náměšť nad Oslavou atd.). 

Tou nejlepší možností, která se hodí do naší rubriky Sport a relax, je pochopitelně cesta pěšky.

1. Z Ivančic do Mohelna

Trasa je poměrně snadná pro orientaci, hned u nádraží se chytnete červené turistické značky, která vás nejprve dovede k soutoku Oslavy s Jihlavou, pak se vydáte Říční ulicí a od ní je to už kousek k řece Jihlavě. Většinou vede cesta jejím údolím. Pozornost by mohl upoutat zámek Hrubčice, který zrovna  prochází rekonstrukcí a neumožňuje návštěvu vnitřních částí s prostorným arkádovým nádvořím. Zvenku však působí velice skromně.

Mohelno-03

Dále v údolí vstoupíte do přírodní rezervace Nad řekami, kterou tvoří louky s ohroženými druhy rostlin a živočichů. Na ni navazuje nevelká Biskoupská hadcová step. U turistické značky Pod Templštejnem může turisty lákat žlutá trasa vedoucí ke zřícenině hradu Templštejn. Náš cíl je však jiný, pokračujte tedy dále po červené, směrem k Mohelenskému mlýnu, kde už můžete po jednom z naučných okruhů vylézt a užít si Mohelenské hadcové stepi.

Trasa je dlouhá 15 km.

2. Z Náměště nad Oslavou do Mohelna

Mohelno-04

Tato trasa je kratší, než předchozí, tudíž se můžete zastavit ve zdejším renesančním zámku, otevřeno mají již od devíti hodin. Od zámku se vydejte po žluté turistické značce, která vás vede přes řeku, dále okolo informačního centra směrem k nádraží. Až k němu však nedojdete, na náměstí Míru se vydáte na jih, tedy ulicí Boženy Němcové. Povede vás zelená turistická značka. Zajímavostí na trase je menší hrad Zňátky na výběžku u strmé skály. Odtud je krásný pohled do údolí řeky Oslavy, ke které později sestoupíte.

Po následném zdolání převýšení a několika kilometrů dojdete k loveckému zámečku Vlčí kopec z počátku devatenáctého století, ve kterém můžete případně přespat. Pokud však nevyužijete této nabídky, pokračujte dále, tentokrát po modré, Haugwitzovou alejí. Nyní vás čekají více než tři kilometry, na kterých cestu určitě neztratíte, vede totiž stále rovně, okolo rozhledny Babylon. Prudce doleva zahnete až u turistické značky „Zelený les“, kde se potkává se žlutou značkou, vedoucí z nedalekého Kramolína. Nyní už vás od Mohelenské hadcové stepi dělí opravdu několik málo kroků.    

Trasa je dlouhá 10 km.

Okolí Mohelna je tedy zajímavé jak svými jedinečnými přírodními krásami, tak kulturním dědictvím. Nálezy pazourkových nástrojů svědčí o osidlování Mohelna již v době kamenné. Dobu železnou zase připomíná mohyla na začátku naučné stezky. Je tedy hned několik důvodů, proč se vypravit právě sem.

Vaše tipy na výlet nám posílejte na vylet@vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).