Hlavní navigace

Za pivo k obědu můžete dostat vyhazov

Sdílet

 Autor: SXC
Mezi zaměstnavateli se rozmáhá nová móda: nechávají si zkontrolovat své lidi, jestli nepili nebo nefetovali. I vám se může stát, že vás šéf posadí do auta a odveze na záchytku.

Velkou část pacientů, kterou loni na záchytce v Českých Budějovicích vyšetřovali lékaři jen ambulantně, tvořila specifická skupina. Šlo o zaměstnance, jejichž kontrolu nařídil sám zaměstnavatel.

To se v poslední době hodně rozmohlo,“ řekl vedoucí lékař záchytky Lumír Mraček agentuře ČTK.


Autor: SXC

Často se prý stávalo, že zaměstnavatel přivezl ráno na záchytnou stanici řidiče, u nichž měl podezření na užití návykové látky. A to se podle Mračka v hodně případech potvrdilo. „Někteří měli v krvi zbytkový alkohol, ale hodně z nich užilo před prací marihuanu nebo jiné návykové látky,“ řekl lékař.

Zaměstnavatelé totiž sice mají právo mít alkoholtester v práci a nechat zaměstnance kdykoliv během pracovní doby či před nástupem do práce dýchnout, ale coby důkaz u soudu v případě sporu takový test neuspěje.

A stejně tak klasický dýchací alkohol-tester neodhalí u lidí drogy ani marihuanu. To umí jen krevní test právě na záchytce.

Způsob, jak se zbavit nepohodlných lidí

Personalisté to nahlas nepřiznají, ale v době krize, kdy je ekonomika často nutí propouštět, je odstupné dost velký výdaj. Je mnohem snazší najít si důvod, proč člověka propustit bez peněz.

A alkohol či drogy v práci jsou hrubým porušením pracovní kázně a důvodem pro okamžité propuštění. Takže pivo k obědu vás může přijít pěkně draho. Nebo víkendová pařba s několika cigaretami marihuany, protože tato látka se v těle drží dlouho a odbourává se pomalu.

Bránit se testu zaměstnanec v podstatě nemůže, zaměstnavatel má ze zákona právo zkontrolovat způsobilost pracovníka k práci,“ říká personalista Jiří Mrázek.

Není divu, že firmy rády objevily kouzlo testerů a „dýchnutí“. Ostatně – firma tím chrání sama sebe. Zaměstnavatel by platil vysokou pokutu, pokud by do podniku přišla kontrola a zjistila, že nechal pracovat lidi s alkoholem či jinou drogou v krvi.

Pijete během pracovního dne alkohol?

Kolegovi říkáme „Rumožrout“

Někdy ale ani to nepomůže. Jak popisuje Karel ze středně velké stavební firmy, kvůli alkoholu už lidi ani nevyhazují. Neměli by za ně náhradu.


Autor: SXC

Tester v práci taky mají, zatím ho ale nepoužili. „Většinou, když ten člověk přijde, je to z něj tak cítit, má krhavé oči, že testování není potřeba. V tom případě ho pošleme domů,“ říká..„Měli jsme i případ, že zaměstnanec přišel v sedm ráno do práce úplně střízlivý, a v půl osmé ráno byl na šrot. Od té doby má přezdívku Rumožrout.

V prostředí stavebních firem není bohužel moc kvalitních zaměstnanců, takže pokud dochází k podobným excesům a stane se to uvnitř firmy, například na dílně, tak podle Karla zaměstnance firma ani nijak netrestá, nebo jen drobným finanční postihem.

Opít se mimo firmu, na stavbě a podobně, to si zaměstnanci obvykle nedovolí a samo vedení jim toleruje jedno či dvě piva k obědu. „Jsem si vědom, že firmě hrozí finanční postih, až milión korun, při porušení bezpečnosti práce, přesto se to toleruje. Tolerují to i bezpečáci,“ popisuje Karel.

Alkohol zaměstnavatelé tolerují víc než marihuanu

Alkohol podle něj mnohem víc kontrolují velké společnosti, které si najímají subdodavatele a ty „dusí“ a nechají na nich, jak si problém vyřeší. „Ve stavebnictví je taková situace, že kdybychom to netolerovali, bude pracovat jedině vedení firmy,“ povzdechl si Karel.

Rozvázali tedy vůbec už s někým pracovní poměr kvůli alkoholu? „Kvůli alkoholu ne, ale kvůli marihuaně ano. Tři pracovníci "hulili“ v práci, poprvé dostali výstrahu, podruhé šli na hodinu," popisuje.


Autor: SXC

Podobný postup podle lékařů ze záchytek často volí i ostatní zaměstnavatelé. Pokud test prokáže, že má zaměstnanec v krvi zbytkový alkohol třeba ze včerejšího večírku, často to pro něj skončí třeba jen napomenutím a odebráním odměn – pokud nejde zrovna o řidiče, který měl nastoupit směnu.

Ale už jsem zažil zaměstnavatele, kteří po zjištění marihuany na místě řekli zaměstnanci: tak se rozloučíme, že ano,“ popisuje lékař Jan Kolečkář.

A pozor: po takovém vyhazovu na hodinu ztrácí zaměstnanec nárok na podporu v nezaměstnanosti, takže zůstává bez peněz. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).