Hlavní navigace

Z Ameriky až na Karlštejn

29. 5. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Nejen pro obyvatele Prahy je oblast Českého krasu atraktivní a vyhledávanou lokalitou. Romantický ráz krajiny, kterou tvoří krasové kaňony a rokle, sem přitahuje stále mnoho lidí. Jedním z tradičních cílů je hrad Karlštejn a soustava lomů známá pod názvem Amerika.

Pokud máte zájem vyrazit na celodenní výlet kombinující návštěvu těchto známých míst s pěší túrou po okolí, nabízí vám místní turistické cesty ucelený okruh. Trasu můžete začít v jakémkoliv bodě. Z Prahy jezdí přímý autobus do obcí Mořina a Mořinka, případně můžete jet vlakem do Karlštejna.

My začali v malebné vísce Mořinka. Ta nás hned po příjezdu okouzlila rozlehlou zatravněnou návsí a staré statky na nás dýchly pohodovou venkovskou atmosféru. Vyrazili jsme po červené směrem do nedaleké obce Karlík. Cesta vedla dubovo-bukovým lesem s občasnými průhledy do krajiny.

Název Karlík vám bude možná povědomý, pokud si vzpomenete na film Noc na Karlštejně. Ano, přesně tam bylo údajně přechodné sídlo císařovny a jejího dvora, když Karel IV. přebýval na Karlštejně. Zajímavostí je, že zákaz vstupu žen na Karlštejn je mýtus rozšířený mezi lidmi na základě zápisů Václava Hájka z Libočan, zpopularizovaný později veselohrou Jaroslava Vrchlického, jež byla také zfilmována.

Cesta na lom Amerika

Dnes z hrádku zbyly jen příkopy a valy a moc toho k vidění není. Pokračovali jsme proto dále po červené do Vonoklas, kde nás hned zkraje přivítaly moderní milionářské vilky a obora s pasoucí se srnkou. Skrz vesnici jsme došli až k rozcestníku, kde jsme se napojili na modrou značku směrem na 3 km vzdálený Roblín.

I pro netrénovaného výletníka není tato trasa náročná. Střídavě se jde po louce a lesem, krajina je zde jen mírně zvlněná. V Roblíně se od kapličky a místní „Občerstvovny“ dáte doleva a půjdete kolem ohrady s krávami. Tady na turistu čeká zkouška pozornosti. Přiznávám, že jsme ztratili značku a trochu si zašli. Takže malá rada – až dojdete k chatové kolonii, nestočte své kroky dál kolem ohrady, ale jděte stále rovně do lesa kolem oplocení první chatky.

Zde se cesta začne klikatit a vy se můžete kochat náhlou divokostí terénu. Trasa vede z kopce a kolem ní jsou spadané stromy, prudké stráně a vymletá koryta. Po asi 500 m dojdete do Dolního Roblína, příjemné vesničky, kterou tvoří asi šest stavení.

Venkovská idyla

Zhodnotili jsme, že tato část trasy je vhodná i pro malé děti, a to především tím, že se mohou přes plot seznamovat s mnoha zvířátky. Krom již zmíněných krav jsme potkali slepice, husy, perličky, ovce, koně, několik krásných voříšků a asi šest koček. A těm úplně nejmenším bude za důkladné prozkoumání  jistě stát i spousta broučků po cestách.

Štěrková cesta do Mořiny nás dovedla až k fotbalovému hřišti, kde stojí místní hospůdka. Tu jsme uznali jako vhodnou pro občerstvovací zastávku. Koupili jsme si jedno točené, sedli si do trávy, rozbalili svačinu a slunili se. Idylku narušovala jen dechovka, která se k nám nesla z nedaleké pouti.

Jak jsme objevili Ameriku

Po načerpání sil jsme pokračovali stále po modré skrz Mořinu. Když jsme přišli k hlavní ulici, dali jsme se doleva, po pár krocích kolem parku doprava až k rozcestníku. (Nenechte se zmást nedostatkem značek. Vesnice je poměrně roztahaná, takže půjdete dlouho.)

U budky s mapou jsme našli začátek žluté trasy, která nás konečně zavedla ke kýženému cíli. Mířila dolů z kopce, pak zabočila k bytovkám, za nimiž jsme se konečně dostali za obec, a dále jsme šli rovně přes železniční trať skrz pole se zlatě zářící řepkou. Za ním se již nachází Amerika.

  • TIP: V případě, že nechce podnikat celý okruh a chcete se především podívat na lomy, může jet z Prahy autobusem č. 311 ze Zličína na zastávku Mořina, odbočka lom. 
Amerika

Amerika je soustavou vápencových lomů propojených podzemními štolami z první poloviny 20. století. Oblast byla pojmenována podle samoty, nacházející se od roku 1861 nedaleko obce Bubovice. Hned u silnice jako první spatříte ten nejznámější a turisticky nejoblíbenější – lom Velká Amerika. Je částečně zatopen a v minulosti se stal vyhlášeným cílem trampů a dobrodruhů.

Po jeho pravé straně vede pohodlná cesta se žlutou značkou a je zde vybudováno několik vyhlídek.  Pohled dolů je opravdu velkolepý. Ačkoliv všude visí výstražné cedule zakazující lidem vstup za ochranné zábrany, a to dokonce pod pokutou, nikdo je zde nebere vážně. Lidí je všude plno, dokonce možná více za zábranami než na cestě. Shora jsme mohli pozorovat dokonce několik koupajících se nadšenců.

Hned vedle se nachází tzv. Trestanecký lom. Do něj byly v letech 1949 až 1953 posíláni političtí vězni, kteří zde byli nuceni za nelidských podmínek pracovat. K jejich památce tu nyní stojí hrubě otesaný kamenný pomník se symbolickou mříží uprostřed.

Také zde není značení příliš kvalitní, proto postupujte dále po pravé straně Trestaneckého lomu. Půjdete lesní pěšinou, která se za lomem stočí dolů z kopce, aby vás následně přivedla na rozlehlou louku. Za ní přejdete přes silnici a budete pokračovat dál po cestě (podle provozu o slunečných víkendech bych však tento úsek přirovnala spíše k dálnici). Po několika minutách na vás po levé straně vykoukne zpoza kopce hrad Karlštejn.

Cestou necestou až k hradu

Trasa od Velké Ameriky ke Karlštejnu je dlouhá asi 4,5 km. Na této trase se také nachází Malá Amerika, kde sice voda není tak kouzelně průzračná jako u její  velké „kolegyně“, avšak i přesto nabízí návštěvníkům úchvatné výhledy na okolní skály provrtané řadou šachet.

Žlutou stezku jsme zakončili u dubu, přesněji u Dubu sedmi bratří, což je místní památný strom. Tam jsme se napojili na červenou a pokračovali směrem k hradu. Jelikož jsme jeho prohlídku již absolvovali v rámci školních výletů za kulturou, minuli jsme jeho bránu a snažili se utéct davům.

Pokud však budete mít dost času, nenechte si návštěvu Karlštejna ujít. První prohlídkový okruh nabízí historické interiéry Císařského paláce a trvá 60 minut. Délka druhé trasy je téměř dvojnásobná a zahrnuje nejcennější prostory jakými jsou například Malá hradní obrazárna, kaple sv. Kateřiny, kostel Nanebevzetí pany Marie, či kaple sv. Kříže. Více informací si můžete dopředu zjistit na www.hradkarlstej­n.cz.

Poslední část našeho výletního okruhu z Karlštejna do Mořinky je pokračováním červené, délka trasy 3,5 km. Zhruba kilometr jsme šli lesem, kde jsme obdivovali okolní prudké svahy, cílová rovinka nás pak vedla podél pole hezky po sluníčku. Když jsme zahlédli první červené střechy Mořinky, začali jsme se těšit domů, jak si po celém dni ztěžklé nohy dáme nahoru a otevřeme si lahvinku dobrého vína.

Okruh Mořinka – Karlík – Vonoklasy – Roblín – Mořina – Amerika – Karlštejn

Celková délka: 19 km
Doba výletu: 7 hodin středním tempem (pokud navštívíte Karlštejn, tak i déle)
Na kole: trasa je sjízdná
Děti: celý okruh je vhodný spíše pro starší děti, ale s těmi malými lze absolvovat alespoň část trasy
Stoupání a klesání: cesta je mírně zvlněná, nejde o žádné náročné kopce
Značení trasy: značka se občas ztratí

Vaše tipy na výlet nám posílejte na vylet@vitalia.cz.

Foto: autorka

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).