Hlavní navigace

WHO varuje před druhou vlnou Mexické chřipky

Sdílet

Světová zdravotnická organizace (WHO) zvažuje vyhlášení nejvyššího šestého stupně pandemie. Důvodem je stále trvající nebezpečí, které teď státy nesmí za žádnou cenu podcenit a v opatřeních proti nákaze polevit. Šestý stupeň neznamená konec světa, to je nutné zdůraznit, aby se zabránilo nesmyslné panice," řekla šéfka WHO Margaret Chanová s tím, že nejvyšší stupeň pandemie nic nevypovídá o intenzitě nákazy a počtu obětí. Znamená jen konstatování skutečnosti, že přenos viru z člověka na člověka…

Světová zdravotnická organizace (WHO) zvažuje vyhlášení nejvyššího šestého stupně pandemie. Důvodem je stále trvající nebezpečí, které teď státy nesmí za žádnou cenu podcenit a v opatřeních proti nákaze polevit. Šestý stupeň neznamená konec světa, to je nutné zdůraznit, aby se zabránilo nesmyslné panice," řekla šéfka WHO Margaret Chanová s tím, že nejvyšší stupeň pandemie nic nevypovídá o intenzitě nákazy a počtu obětí. Znamená jen konstatování skutečnosti, že přenos viru z člověka na člověka už není místně omezen. Informoval o tom server Aktualne.cz.

Chanová zároveň varovala před druhou, silnější vlnou nové chřipky. „Samozřejmě doufáme, že dochází k oslabování viru, ale další, silnější vlna může kdykoli udeřit plnou silou. Chřipkové viry jsou nevypočitatelné, nesmíme jim dát možnost smíchat se s jinými viry,“ dodala. Zvláštní riziko podle ní představuje vrcholící chřipková sezona na jižní polokouli, kde zanedlouho začne zimní období.

Jak ukazují poslední čísla, na celém světě bylo potvrzeno celkem 985 lidí nakažených novým virem. Postiženo zatím bylo 19 zemí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).