Hlavní navigace

Vzteklina je neléčitelná

5. 11. 2013

Sdílet

 Autor: SVS ČR
Vzteklého psa od pohledu nepoznáte, upozorňují veterináři. U nás toto nebezpečné onemocnění nemáme, v Evropě i jinde ve světě na ně můžete narazit. A Češi nejsou obezřetní.

Někomu může přijít varování před vzteklinou jako přehnané, vždyť v ČR s touto i člověku nebezpečnou nákazou nemáme od roku 2002 problém. A od roku 2004 jsme uznáni za zemi prostou vztekliny. „Právě proto!“ říká mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Výskyt vztekliny za období 1. 1. 2013–31. 10. 2013 (zdroj ADNS)
Autor: SVS ČR

Výskyt vztekliny za období 1. 1. 2013–31. 10. 2013 (zdroj ADNS)

Právě proto je podle mluvčího třeba být obezřetný nejen při kontaktu se zvířaty v zemích, kde se stále vzteklina vyskytuje. Navíc se v posledních týdnech v Rumunsku hovoří o nutnosti razantně omezit počty toulavých psů. Někteří lidé se jim snaží v dobré víře pomoci, že by odchytané psy rádi zachránili před smrtí a odvezli je.

„Je nutné si ale uvědomit, že právě v Rumunsku jsou stále hlášeny desítky ohnisek vztekliny, a to jak u volně žijících, tak i domácích zvířat. Nákazová situace zde není dobrá,“ upozorňuje Josef Duben. Případný dovoz zvířete znamená velké riziko zavlečení vztekliny nejen do ČR ale i do ostatních zemí. A toto ohrožení se týká jak psů, tak koček, ale i jiných zvířat i člověka.

Jistě dobrá snaha pomoci může reálně způsobit velké problémy. Pro cestující do zemí, kde se vzteklina vyskytuje, je třeba opět připomenout: vyvarovat se kontaktu s toulavými psy, ale i kočkami. Kdo cestuje se psem, kočkou či fretkou za hranice, dobře ví, že musí mít svá zvířata očkovaná proti vzteklině, což ostatně musí být uvedeno v jejich pasu.

Diagnóza vztekliny je obtížná

Veterináři ještě přidávají obecné varování: vzteklina je neléčitelné onemocnění i u lidí. Pokousaný člověk by měl co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc, protože virus se šíří v nervových vláknech, která nejsou přístupná pro imunitní systém. Proto nevznikají protilátky a onemocnění nejde spolehlivě diagnostikovat před nástupem klinických příznaků. Po jejich nástupu však již není pomoci a onemocnění končí vždy smrtí a to jak u psa, tak i u člověka.

„V Rumunsku měli v nedávné době bohužel i tyto tragické případy u dospělých i u dětí. A pokud si někdo myslí, že pozná vzteklého psa od pohledu, tak to nejde,“ říká mluvčí SVS. „A nejhorší je, že virus je vylučován slinami 3–4 dny před propuknutím klinických příznaků, to znamená, že pokud člověka pokouše pes, který vypadá úplně zdravě, tak i tento pes může v době pokousání již vylučovat virus a člověka nakazit. Takže pozor na toulavé psy a na manipulaci s nimi. A pokud hrozí riziko takového kontaktu, tak lze doporučit vakcinaci. Dnes je již bezbolestná.“

Obdobná rizika jako ve zmíněném Rumunsku jsou v Bulharsku, Řecku, Turecku, Egyptě, Polsku, Maďarsku. O Africe a Asii ani nemluvě, uvádí SVS.

Zdroj: TZ SVS ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).