Hlavní navigace

Vyspěte se dorůžova

26. 3. 2009

Sdílet

Víte, co mají společného dudek, dřevo a nemluvně? Spánek! Probouzejí se vyspaní dorůžova. Pokud však spíte spíše jako na vodě a o spánku Šípkové Růženky či Budulínka si můžete nechat leda tak zdát, následující řádky jsou určeny právě vám.

Kvalita spánku je pro lidský organismus velmi důležitá. Výzkumy přitom ukazují, že potíže se spánkem má až 35 % Čechů! Za nespavostí se kromě stresu či starostí mohou skrývat i vážnější obtíže a nemoci. Kvalita spánku je proto dobrým indikátorem našeho celkového zdraví. A naopak, naše zdraví závisí z velké míry na tom, jak dobře spíme.Všichni podvědomě víme, že spánek léčí. Když jsme nemocní nebo je nám smutno na duši, pomáhá nám „vyspat se z toho“.

Přínos spánku pro lidské zdraví potvrzují i odborníci. Ve spánku trávíme téměř jednu třetinu svého života. Kvalita spánku určuje naši pracovní výkonnost, náladu, životní elán, pocit svěžesti. Jsou dva druhy spánku NREM – osvěžující spánek a REM – spánek důležitý pro ukládání paměťových stop. Stadia spánku se opakují v cyklech 3–5 za jednu noc. Spánek má mít cyklické uspořádání a přiměřený podíl jednotlivých stadií spánku. Průměrné trvání spánku je 6–9 hodin, samozřejmě s přihlédnutím k individuální potřebě každého z nás, věkem se navíc mění, vysvětluje MUDr. Pavel Bočan, CSc. z neurologické oddělení Medicon, a.s., Polikliniky Budějovická.

zdraví-a-medicína-spanek1

Kvalitní spánek je pro lidské zdraví klíčový. Během spánku naše tělo regeneruje, zbavuje se škodlivých látek, obnovuje poškozené buňky a vyrábí látky potřebné k naší imunitě. Současně spánek pozitivně ovlivňuje krevní tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc v době, kdy spíme, odpočívá náš mozek a vylepšuje se krátkodobá i dlouhodobá paměť, soustředěnost a koordinaci.Na druhé straně nedostatek spánku může mít katastrofální následky. Pokud našemu tělu chybí spánek, hrozí nám více deprese a jiné psychické  i fyzické obtíže. Při dlouhodobém spánkovém deficitu se zhoršuje naše orientace, soustředění a schopnost ovládat své pohyby. Nemluvě o riziku tzv. mikrospánku, v jehož důsledku se každý rok stanou desítky smrtelných nehod na silnici.

Babičky měly pravdu

Při potížích s usínáním a spánkem stačí dodržovat několik let, které znaly už naše babičky. Základem je spát v klidné, zatemněné a dobře vyvětrané místnosti. Teplota by se měla pohybovat mezi 17 až 21 °C. Pokud je to možné, snažte se dodržovat pravidelný režim, tedy usínejte i vstávejte v podobnou dobu. Před spaním nepijte kávu, čaj ani alkohol. Rovněž nejezte na noc tučná a těžká jídla. Emoce, stres a negativní myšlenky do postele nepatří, vypište je na papír a uléhejte s čistou hlavou. Jděte do postele přiměřeně fyzicky i psychicky unaveni, vyčerpání není zárukou dobrého spánku.Naše babičky před usnutím pily hrnek teplého mléka s medem. Tato rada je založená na skutečnost, že mléko obsahuje aminokyseliny, které působí jako sedativum a med zvyšuje jejich účinnost. Jejich rada „pomodlit a spát“ má rovněž racionální opodstatnění. Jakýkoliv rituál pomůže mozku naznačit, že se má připravit na spánek: dechové cvičení, krátká nenáročná četba, uklidňující mantra, fantazii se meze nekladou. Sledování večerníčku má stejně uklidňující efekt.

Kdy k odborníkovi

zdravi-a-medicina-spanek2

Pokud problémy se spánkem přetrvávají, je rovné obrátit se na odborníka. Kvalitní spánek je pro naše fungování nezbytný, avšak není samozřejmostí. Proto je vhodné se v případě problémů poradit s odborníkem. Platí i v případě, kdy chcete špatné usínání nebo spaní řešit bylinkami. Pokud tedy nechcete brát léky a postačí vám pomoc z přírody, obraťte se na lékárníka.

Existuje řada potravinových doplňků vhodných pro léčbu mírných forem nespavosti. Jsou to většinou přípravky založené na extraktech z různých bylin např. kozlíku, chmele, meduňky, mučenky a třezalky. Jsou ve formě tablet, kapek nebo čajové směsi. Účinek těchto přípravků je hlavně uklidňující: odstraňují napětí a tím umožní snadnější usínání, vysvětluje PharmDr. Dana Trčková z pražské Lékárny Na zeleném Pruhu. Bylinné přípravky mohou užívat dospělí a děti od dvanácti let, naopak těhotné ženy by měly být velmi obezřetné. U přípravků s třezalkou je nutná opatrnost při kombinaci s některými léky, může dojít např. ke snížení účinku antikoncepce. Přípravky se užívají u lehčích problémů s nespavostí, doporučuje se užívat je hodinu před spaním, případně už odpoledne.

Jestliže nezabírají mírnější formy sebeléčby, je nutné vyhledat odbornou pomoc. Můžete se obrátit na svého praktického lékaře nebo na neurologické kliniky, jež se těmito problémy také zabývají. V České republice existuje i řada specializovaných pracovišť. Léčba poruch spánku se již dávno neomezuje na (neblaze) proslulý Rohypnol. Poruchy spánku jsou zdravotní problém jako každý jiný, nebojte se proto o nich otevřeně mluvit. Zatajováním špatného spaní zbytečně zdržujete korektní stanovení diagnózy a oddalujete úspěšnou léčbu.

Metody léčby nespavosti se liší podle příčin jejího vzniku. Nejčastěji způsobují nespavost deprese, nebo naopak mánie, úzkostné poruchy, nesprávná životospráva (alkohol, drogy), rušivé vnější prostředí, organická onemocnění mozku (Alzheimerova nemoc, Parkinsonova nemoc) či bolestivé stavy. Lékař stanoví diagnózu, její příčiny a navrhne způsob léčby. Ovšem i zvýšená spavost jako např. narkolepsie (náhlé ataky spánku), hypersomnie (zvýšená spavost) atd. potřebují nutně vyšetření lékařem a specielní léčbu, uzavírá MUDr. Pavel Bočan, CSc. z neurologického oddělení Medicon Polikliniky Budějovická.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).