Hlavní navigace

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o líbání

3. 2. 2010

Sdílet

Doby, kdy bylo líbání intimním aktem mezi dvěma milenci, jsou dávno pryč. V posledních letech se tato činnost stala regulérním vědeckým oborem a filematologové, odborníci, kteří se jím zabývají, přinášejí stále nová a nová fakta. Věděli jste, že je líbání nejen velmi příjemné, ale také zdraví prospěšné?
polibek

Při minutovém polibku spálíte 26 kalorií a pokud se do toho opravdu položíte, zapojíte úplně všechny mimické svaly, což je tou nejlepší prevencí proti vráskám.

Většina současných žen je posedlá hubnutím, a tak není divu, že editoři časopisu The Environmental Nutrition využili obrovský potenciál této příjemné aktivity  a vytvořili „líbací dietu“. „Chtěli jsme, aby si lidé snahu zhubnout trošku zpestřili. Dieta nutně nemusí být trestem, naopak, naše líbací dieta je čirým potěšením,“ tvrdí BETTY GOLDBLATTOVÁ, vydavatelka časopisu.

Klíč k nalezení partnera?

Podle posledních vědeckých výzkumů je líbání jednou z technik, která nám pomáhá s výběrem správného partnera. „Muži při líbání více otevírají pusu a více pohybují jazykem. Podle našich hypotéz se tím snaží získat vzorky estrogenu partnerky, který jim napoví, v jaké části cyklu se žena nachází a zda je plodná,“ tvrdí autorka studie, antropoložka HELEN FISHEROVÁ z New Jersey. Nutno podotknout, že tuto možnost otestovat partnerku zřejmě využívají i šimpanzi, orangutani a bonobové, což jsou jediná zvířata, která se také umí líbat.

Jak často líbáte svého životního partnera?

Jiný kraj, jiný polibek…

Jiný kraj, jiný mrav ale i jiné techniky polibku. Takoví Eskymáci, Polynésané a Malajci dávají před klasickým polibkem přednost tření nosů. Na viktoriánské líbání rukou se ještě nezapomnělo, ale věděli jste, že staří Římané se místo klasického polibku na tvář raději zdravili polibkem na ústa a oči? V některých afrických kmenech se úcta k náčelníkovi dodnes projevuje líbáním půdy, po které chodí, naopak v království Tonga se líbání považuje za nehygienické a ošklivé.

Na líbání v Indonésii si raději dejte pozor – takové projevování něžností na veřejnosti je tu dodnes trestné. Ani v USA to nemají milovníci jednoduché – například v Iowě se nesmí líbat cizinci, v Indianě je líbání zakázáno mužům s knírkem a v Conecticutu nesmí v neděli muž políbit vlastní manželku.

Polibek v číslech

polibek

Podle výzkumů strávíme líbáním celé dva týdny našeho života. Podobně jako mnoho jiných aktivit, i líbání má svůj mezinárodní den – je to 5. únor, což v našich končinách připadá na sychravé období, které většinou k polibkům příliš nesvádí.

Líbání není jen oblíbenou činností zamilovaných, ale také lidí lačnících po nejrůznějších rekordech. Například jistý Alfred Wolfram z New Brightonu strávil 15. září roku 1990 tím, že během osmi hodin políbil 8001 lidí. Zatím nejdelší polibek se uskutečnil v roce 1998 v New Yorku a trval celých 29 hodin. K největšímu hromadnému polibku došlo na Filipínách, kde se na svatého Valentýna v roce 2005 sešlo 5300 lidí, aby svátek zamilovaných oslavili společným rekordem. Nejvášnivějším filmovým rekordmanem v počtu polibků je pak herec John Barrymoore, který ve snímku Don Juan z roku 1927 vysázel svým filmovým partnerkám rovných 127 polibků.

Oběti v posteli: Mi­lujeme se, aniž bychom chtěli

Potěšte svého zubaře

Polibkem uděláte radost nejen svému partnerovi, ale i svému dentistovi. „Pokud pravidelně nepoužíváte zubní niť, vezměte si k srdci alespoň jednu naši radu – nezapomeňte, že líbání je prevencí zubního kazu. Stimuluje produkci slin a ty pomáhají snížit riziko usazování nebezpečných bakterií,“ doporučuje svým pacientům HEIDI HASAUEROVÁ, předsedkyně texaské asociace zubařů.

Ilustrační foto: agentura SXC, plakát k filmu Don Juan: Wikipedia.org

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).