Hlavní navigace

Vláda schválila výrazné rozšíření seznamu návykových látek

14. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Českou republiku, potažmo celou Evropu, neustále zaplavují nové drogy, které jsou syntetizovány s cílem vyhnout se chemickým strukturám, které spadají pod kontrolní systém. Proto na seznam přibylo dalších devatenáct látek. Které to jsou?

Seznam je širší o devatenáct látek

Drogový trh nejen v České republice, ale i v celé Evropské unii, neustále zaplavují nové drogy, které jsou syntetizovány s cílem vyhnout se takovým chemickým strukturám, které už spadají pod kontrolní režim návykových látek. Zapsání dalších devatenácti látek do zmíněného seznamu vychází zejména z doporučení pracovní skupiny Systému včasného varování před novými syntetickými drogami a nové evropské legislativy v oblasti psychotropních látek.

„Rozšíření stávajícího seznamu návykových látek o dalších devatenáct umožní orgánům činným v trestním řízení pružněji reagovat na vývoj nelegálního trhu syntetických drog a účinněji postihovat obchod s těmito novými variantami chemikálií. Obyvatelé České republiky tak budou lépe chráněni před poškozením zdraví,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

O tyto položky se rozrostl seznam návykových látek

Číslo

Název

Skupina

1

AH-7921

Opioidy

2

APINACA

Kanabinoidy

3

25B-NBOMe

Fenetylaminy

4

25C-NBOMe

Fenetylaminy

5

4,4'-DMAR

Ostatní

6

3,4-DMMC

Katinony

7

4-FA

Fenetylaminy

8

5F-AKB48

Kanabinoidy

9

3-FMC

Katinony

10

5FUR-144

Kanabinoidy

11

25I-NBOMe

Fenetylaminy

12

3-MEC

Katinony

13

3-MMC

Katinony

14

3MeO-PCP

Arylcyklohexylaminy

15

Methoxetamin

Arylcyklohexylaminy

16

MT-45

Piperaziny

17

Pentedron

Katinony

18

a-PVP

Katinony

19

UR-144

Kanabinoidy

Legálně to už nepůjde

Nově zapsané látky byly vytipovány zejména s ohledem na jejich výskyt v České republice a sousedních zemích, na zdravotní rizika spojená s jejich užíváním a pravděpodobnost rozšíření v České republice. Vedle primárního cíle, kterým je ochrana zdraví obyvatel České republiky před nežádoucími účinky nových drog a zabránění masivnímu rozšíření těchto látek na nelegálním trhu, přináší toto opatření také sekundární efekt. Česká republika se jejich zákazem dostává mimo země, které mohou být legální vstupní branou takových drog na společný evropský trh.

Zdroj: MZCR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).