Hlavní navigace

Vědci vyšlechtili zlaté brambory

21. 12. 2017

Sdílet

 Autor: The Ohio State University
Tzv. zlaté brambory nejsou sice ze zlata, zato jsou plné vitamínů, a to i těch, které běžné brambory neobsahují.

Odborníci o bramborách říkají, že jsou bez nadsázky nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a zároveň levným zdrojem energie a nutričně významných látek. Čerpáme z nich asi čtrnáct procent pokrmové energie. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Pokud jde o vitamíny, představují relativně levný, ale důležitý zdroj vitamínu C. Celkem bohaté jsou také na některé ze skupiny vitamínů B a některých dalších, naopak obsah vitamínu A a E není významný. To by se mohlo změnit.

Zlaté brambory mají být ještě zdravější než běžné odrůdy

Po zlaté rýži a banánech představili vědci světu další zbraň v boji proti nedostatku vitamínu A, tzv. zlaté brambory, informuje web Biotrin, zaměřený na informace o moderních biotechnologiích. „Tuto plodinu si výzkumníci nevybrali jen tak náhodou. Brambory jsou třetí nejrozšířenější potravinou na světě. V rozvinutých i rozvíjejících se zemích patří mezi základní složky potravin, které jsou snadno a finančně dostupné. Výhodou je vysoký podíl škrobu a vitamínu C. Na druhou stranu jim však chybí vyšší obsah vitamínu A a E, které jsou nezbytné pro eliminaci nemocí spojených s nedostatkem těchto vitamínů v rozvíjejících se zemích,“ uvádí server.

Nyní vědci ze Státní univerzity v Ohiu ve spolupráci s odborníky z Italské národní agentury pro nové technologie vyvinuli tzv. zlaté brambory, které mají zvýšený obsah karotenoidů a xantofylů, barviv s antioxidačními účinky. Vědci také zkoumali využitelnost těchto živin z vařených běžných brambor a ze zlatých brambor v průběhu lidského zažívání.

Vědci porovnávali využitelnost živin z běžných brambor (vlevo) a ze zlatých brambor (uprostřed a vpravo)
Autor: The Ohio State University

Vědci porovnávali využitelnost živin z běžných brambor (vlevo) a ze zlatých brambor (uprostřed a vpravo)

Výsledky ukazují, že konzumace 150 g zlatých brambor poskytuje dětem 42 % doporučené denní dávky vitamínu A a 34 % vitamínu E. Stejná porce by u žen v reprodukčním věku pokryla 15 % doporučené denní dávky vitamínu A a 17 % vitamínu E. „Zlaté brambory jsou tedy nadějným příslibem národních i mezinárodních programů cílených na prevenci nedostatku vitamínu A a E u dětí a rizikových skupin lidí v rozvíjejících se zemích světa,“ uvádí Biotrin.

Přínos tzv. zlatých brambor potvrzuje Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského. „Myslím si, že toto je správná cesta, jak vyrovnat deficit nejen vitamínů pro rizikové skupiny v rozvojovém světě,“ říká. Na druhou stranu asi zklame české spotřebitele, zlatých brambor, které ostatně zatím nejsou komerčně dostupné, se u nás hned tak nedočkáme: „Tyto brambory by sice u nás pěstovat šly, ale ve skutečnosti není jejich pěstování v EU povoleno,“ doplňuje odborník a pro zájemce o podrobnosti ohledně obsahu vitamínů i dalších látek v bramborách doporučuje publikaci Máme rádi brambory, která je ke stažení na webu ústavu.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).