Hlavní navigace

Večeři nedávejte nepříteli!

29. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Už vám někdo radil, že večeři máte dát svému nepříteli? Tak to rozhodně nedělejte. Jestli vás večer honí chutě, je to právě tím, že jste správně nevečeřeli.

Jíst byste měli pravidelně po celý den, nejpozději dvě až tři hodiny před spánkem. Jestli jdete spát pozdě, můžete si dovolit i druhou menší večeři.

Poctivá večeře by měla být automatickou součástí vašeho jídelníčku a měla by vám dodat asi čtvrtinu celodenní energie. Nemusí být nezbytně teplá. Jedno teplé jídlo byste si však během dne dát měli. Přináší totiž větší uspokojení. Pokud jste obědvali například salát, večeři si připravte raději teplou. Vždy by ale měla obsahovat vyvážený poměr všech základních živin.

Nechoďte spát hladoví

Nejčastější chybou bývá vynechávání sacharidů. Lidé si myslí, že to je cesta ke štíhlejší postavě. Vynechávání příloh a pečiva je naopak příčinou toho, že vás po večeři začnou honit mlsné chutě a brzy se dostaví i hlad. Složení večeře by mělo být obdobné jako u oběda, jen celková porce by měla být o něco menší.

Na obvyklé rady typu „jíst se má naposledy v pět hodin odpoledne“ zapomeňte. Pokud chodíte spát až kolem půlnoci, dejte si běžnou večeři v šest a kolem deváté ještě druhou menší večeři. Rozhodně nechoďte spát hladoví. Hlad totiž snižuje kvalitu spánku. Další časté omyly se dozvíte ve videu Vím, co jím:

Jídla během dne – večeře 

Kdy večeřet a jak velkou porci sníst? I s tím poradí odborníci na zdravý životní styl – Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Jak vypadá druhá večeře

O druhé večeři jste už slyšeli. Kdy si ji můžete dovolit a jak by měla vypadat? Když jdete pozdě spát nebo máte vysoký energetický výdej – manuálně pracujete či jste aktivní sportovec.

Druhá večeře by se měla skládat z lehčích potravin. Ideálně by to měla být zelenina. Případně ji můžete doplnit nějakým zdrojem bílkovin. Připravit si můžete třeba humus, hanácký salát z červeného zelí, salát coleslaw nebo plátky sterilované řepy s kozím sýrem a rukolou.

Ideální večeře? Ryba!

Co si tedy připravit k večeři? Pokud preferujete teplá jídla, pak jsou vhodné ryby. Jejich úprava je rychlá a snadná, a většina jich splňuje také kritéria nutričně vyvážené stravy. Rybu jen narychlo orestujte nebo ji připravte v troubě. Pokud si ji navíc připravíte do pekáčku den předem, po návratu z práce jen zapnete troubu a za dvacet minut máte jídlo hotové. Dobrou volbou je i rybí filé. Můžete ho nechat zapéct se sýrem a podávat s bramborami a zeleninou.

Oblíbeným pokrmem navečer bývá salát. Kromě zeleniny by měl obsahovat i bílkoviny a sacharidy. Zvolit můžete tuňáka nebo jinou rybu, dvě vejce nebo sterilované fazole či cizrnu. A doplnit celozrnným pečivem. Výživovým rizikem bývají zálivky. Jejich energetická hodnota může být obrovská, proto si ji udělejte z jogurtu a odlehčené majonézy. Anebo smíchejte olej s citronovou šťávou a čerstvě mletým pepřem. Přidat můžete i různé bylinky.

Báječný tip je polévka. Vydrží několik dní a navíc si ji můžete vzít i s sebou do práce. Jednoduchý a poměrně levný je vývar. Důležité je přidat dostatek masa a kousky zeleniny, aby byla polévka skutečně vyvážená a výživná. Doplnit ho mohou vločky, rýže nebo kostičky vaječného svítku. Rychle připravíte i různé zeleninové krémy, třeba brokolicový nebo špenátový. Používejte sezónní zeleninu nebo mraženou. Doplňte například mozzarellou a slunečnicovým chlebem.

Galerie: Nejhorší potraviny před spaním

Logo Vím, co jím – pomáhá s výběrem potravin

S výběrem výživově hodnotných potravin poradí spotřebitelům snadno a přehledně logo Vím, co jím. Jediným pohledem na obal zjistíte, že produkt má nízký obsah rizikových živin, jako jsou sodík, jednoduchý přidaný cukr, nasycené a trans mastné kyseliny. Mnohé potraviny, nesoucí logo, mají i vyšší obsah vlákniny, která je pro lidské tělo nedocenitelná. V současné době je označeno přes 350 výrobků a další neustále přibývají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka, odbornice na výživu.

V současné době pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).