Hlavní navigace

Ve vesmíru léky rychle ztrácejí účinnost

19. 4. 2011

Sdílet

Obyčejný paralen, ale třeba i antibiotika se mimo Zemi chovají jinak. Vědci zjistili, že účinnost léků ve vesmíru klesá rychleji. Což bude mít vážné dopady pro astronauty.

Astronauti na dlouhých vesmírných misích možná nebudou moci užívat léky obsahující paracetamol k léčbě bolestí, anebo antibiotika pro boj s infekcí. Zjistili to vědci z Johnsonova vesmírného střediska, podle nichž účinnost léků ve vesmíru klesá rychleji než na Zemi.

Ve studii, kterou zveřejnil online AAPS Journal, uvádějí, že příčinou tohoto poklesu může být neustálá radiace na palubě kosmických plavidel. Na Zemi jsou medikamenty obvykle vyráběny tak, aby vydržely skladování v řádu několika let od data výroby za dodržení stanovených podmínek, jako je vyvarování se slunečnímu svitu, či chladné a suché místo.

Vitamin C vydrží naopak déle v kosmu

Výzkumníci ale chtěli zjistit, jestli unikátní vesmírné prostředí – se svou radiací, vibracemi, mikrogravitací, prostředím bohatým na oxid uhličitý a kolísáním vlhkosti i teploty – ovlivňuje účinnost léků. Čtyři krabice obsahující 35 různých medikamentů proto odletěly na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), zatímco čtyři totožné přepravky byly uloženy v kontrolovaných podmínkách na Johnsonově vesmírném středisku. Z vesmíru se krabice vracely na Zemi po různě dlouhých časových úsecích. Jedna tam strávila pouhých 13 dní, zatímco další celých 28 měsíců.

Studie zjistila, že řada otestovaných přípravků měla po skladování ve vesmíru nižší účinnost a že po jakémkoli období „vesmírného skladování“ podstatně vyšší část léků nesplnila požadavky na účinnost než ty, které byly drženy na Zemi.

Toto snížení účinnosti testovaných léků nastalo dříve, než byla uváděná doba trvanlivosti u mnoha z nich. To naznačuje, že skladovací podmínky unikátní pro prostředí vesmírných plavidel mohou ovlivnit stabilitu farmak ve vesmíru,“ uzavřela studie. Vesmír ale nemusí lékům jen škodit. Podle některých vědců by prostředí na ISS, které je bohaté na oxid uhličitý, mohlo naopak pomoci minimalizovat kažení těch léků, jimž škodí oxidace; například adrenalinu nebo vitamínů C a A.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).