Hlavní navigace

Vana versus sprcha - co je lepší?

19. 10. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vana plná horké vody, nebo nekonečně dlouhé sprchování? Vana má své výhody, ale sprcha také a v jejich počtu jednoznačně vede. Čemu dávají lidé přednost? A kde se raději myjete vy?

Vanaři a sprchaři –  jedni milují vanu a nedovedou si bez ní představit své obydlí, druzí nedají dopustit na sprchování. „Ne, já bych rozhodně nemohla žít v bytě bez vany,“ říká Kateřina Hojná, která si ve vaně s pěnou provoněnou levandulí čte, ale i pracuje. Kdykoliv jí zavoláte, je slyšet šplouchání vody. „Ve vaně se odreaguji a vždy přijdu na skvělé myšlenky. Je to skoro tak dobrý jako kafe!“ přiznává mladá scenáristka. Jenže časté „nakládání se“ do horké koupele rozhodně nesvědčí kůži. Kožní lékaři před dlouhým pobytem ve vaně varují zejména ekzematiky.   

Zastánci sprchování však říkají, že se dá ve sprše relaxovat stejně tak dobře jako ve vaně. Když se vám něco nedaří, vlezte si pod sprchu, která rozproudí vaši krev, a rázem je svět lepší.

Čtěte téma: Denní mytí v zimě škodí kůži

Rozhovor s kožní lékařkou.

Pro vanu:

  • Vana se lépe udržuje – sprchový kout má mnohem více záhybů, kde se usazuje voda a může se tam tvořit vodní kámen.
  • Sprchový kout, to je většinou stísněné prostředí, kde se pomalu nemůžete ohnout pro spadlý šampon.  
  • Lepší na koupání malých dětí. Vany ocení zejména rodiny s dětmi.
  • Vana může sloužit i jako velký škopek na mytí květin, pekáčů…, případně poslouží ke kuchání kapra a podobně.

Pro sprchu:

  • Sprcha je hygieničtější – ve vaně se koupete ve vlastní špíně.
  • Sprchování šetří vodu – průměrné sprchování mnohem méně protočí vodoměr. Samozřejmě záleží na tom, jak k obojímu přistupujete. Někdo se může koupat v opravdu malém množství vody (což trochu postrádá smysl) a jiný ve sprše vydrží třeba dvacet minut. Záleží také na sprchové hlavici, tedy jak velký průtok vody umožňuje. Běžnou sprchou proteče za minutu okolo sedmnácti litrů vody. Hlavicí, jež má v sobě regulátor, můžete zvolit až poloviční průtok.
  • Sprcha, to je většinou oddělený prostor. Voda se tedy nenastříká po celé koupelně, jako při ráchání ve vaně.
  • Zabere méně místa v koupelně. Samozřejmě to nemusí být pravidlem, můžete si pořídit obrovský sprchový kout.
  • Jednoznačně lepší pro lidi s fyzickým handicapem. Zeptejte se například seniorů, jak se jim leze do vany. Na trhu jsou sice speciální vany pro seniory a lidi s handicapem – jsou vybavené otvíracími dvířky, jenže jejich pořízení je finančně nákladné.
  • Sprchování je šetrnější k pokožce.

Co třeba sprchování studenou vodou? 

Čtěte téma: Otužování jako prevence zimního nachlazení

Horor, nebo romantika?

Pokud se podíváte na plusy a minusy obojího, vyjde vám sprchový kout jako lepší řešení. Nicméně facebooková stránka „Vana plná pěny“ má 33 248 fanoušků, zatímco „Sprchování“ holduje pouhých 90 uživatelů Facebooku.

Ať má sprchování sebevíc výhod oproti koupání ve vaně, chybí mu jedno, a to docela zásadní: romantika. Podle většiny milovníků koupelí je právě vana plná pěny, lahev šampusu a několik zapálených svíček okolo tím nejromantičtějším místem. Vanu si k těmto účelům také často propůjčují filmoví tvůrci. Vzpomeňte například na Anglického pacienta. Ve sprchách se na stříbrném plátně spíš vraždí.   

Co upřednostňujete?

Trojdílná vanová zástěna
Autor: Abecedakoupel­ny.cz

Vanová zástěna

Specializované firmy nabízejí i jakýsi hybrid – vany se sprchovým koutem v jednom – vana má jednu část širší a na té straně je pak připevněn uzavírací box.

Jinou variantou kompromisu je pak tzv. „vanová zástěna“. Na trhu je řada typů, je tedy možné vybrat si vhodný model v podstatě pro jakoukoliv vanu. Při sprchování musíte ovšem dávat pozor, aby vám voda nestříkala mimo.

Co vyhovuje vám? Vana, nebo sprcha? Jaká by byla vaše pro a proti?

Z historie:

Předchůdcem vany jsou dřevěné necky. Zvýšený zájem o hygienu, a tedy i zájem o vany, přineslo v Evropě až 18. století. Ve dvacátém století se pak stala vana běžnou součástí moderních domácností.

Nejčastěji má vana v českých domácnostech stále tvar klasického obdélníku. Nicméně v současné době nám výrobci nabízejí vany nejrozmanitějších tvarů a barev.  

Sprchy se začaly používat poté, co se zjistilo, že sprchování šetří vodu i čas. Nejprve sloužily vojákům v kasárnách. Do domácností se zavedly až v druhé polovině dvacátého století a získávají si stále více příznivců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).