Hlavní navigace

Vaginální mykóze svědčí plavání. Nejhorší je čistý bazén

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Riziko vzniku vaginální mykózy zvyšuje řada faktorů, například hormonální antikoncepce, užívání antibiotik nebo mokré plavky a chlorovaná voda. Před mykózami nejsou ochráněni ani muži.

Vaginální mykóza je relativně časté onemocnění. „Lze téměř zobecnit, že většina žen ve fertilním věku se s kvasinkovou infekcí setkala. Časté je u gravidních žen, velmi často se vyskytuje po celkovém užívání antibiotik a běžná je u pacientek s celkovými závažnými onemocněními, jako je diabetes mellitus,“ říká Eva UhrováKliniky GHC Praha.


Autor: Isifa.cz

Vaginální mykóza se projevuje také nepříjemným svěděním

Vaginální mykóza je zánětlivé onemocnění pochvy, vyvolané většinou kvasinkou Candida albicans. Projevuje se hrudkovitým výtokem, zarudnutím a výrazným svěděním genitálu. Kvasinky dobře rostou ve vlhkém, teplém a kyselém prostředí. „Vaginální mykóza vzniká při narušení obranných mechanismů pochvy (kyselé pH, přítomnost laktobacila, neporušený epitel) a při oslabení imunitního systému ženy (nemoc, stres). Kvasinková infekce se může přenést i při pohlavním styku, ale daleko častěji vzniká autoinfekcí mikroorganismy, které žijí ve střevě pacientky,“ vysvětluje lékařka.

Mezi nejčastější příčiny vzniku vaginálních mykóz patří:

  • Užívání antibiotik
    Při užívání antibiotik může být vyhuben laktobacil a narušeno poševní prostředí, což dává možnost přemnožení kvasinek.
  • Hormonální substituce
    V případě užívání antikoncepce nebo hormonální substituce v období přechodu se mění hladina hormonů (podobně jako v těhotenství).
  • Cukrovka
    Nemocným cukrovkou se zvyšuje hladina cukru v krvi, která podporuje růst kvasinek.
  • Těhotenství
    Zvyšuje se hladina estrogenů a cukrů.
  • Stres
    Je velmi častou příčinou vzniku kvasinkové infekce, neboť také snižuje imunitu.
  • Zapaření genitálu
    Jde převážně o nošení nevhodného prádla a oblečení (mokré plavky, tanga, těsné kalhoty apod.), které vytvářejí prostředí vlhka a tepla.
  • Nesprávná hygiena
    Může jít o nedostatečné nebo naopak příliš časté omývání (výplachy) genitálu. Nevhodné je i používání některých mýdel, sprchových gelů či deodorantů. Některé ženy jsou citlivé i na parfémované vložky, tampóny apod.
  • Špatný způsob stravování
    Jídlo a pití ovlivňuje hladiny látek v krvi. Nedoporučuje se užívat příliš sladkostí.

Zdroj: vaginalni-mykoza.com

Katalog nemocí: Vaginální mykóza

„Dáreček“ z bazénu


Autor: SXC

Mokré plavky, desinfekce a chlor nahrávají rozvoji mykózy

Vlhké plavky splňují veškeré předpoklady pro vznik vaginální mykózy, takže vzniká ideální prostředí pro její rozvoj. Celý proces ještě paradoxně podporuje čistota bazénu a přítomnost látek, které působí dezinfekčně. Dezinfekční prostředky a chlór se při plavání dostanou do vagíny, kde mohou vyhubit některé bakterie, které jsou součástí přirozené mikroflóry a ta chrání ženu před případnou infekcí.

Aby si ženy mohly jít zaplavat, doporučují se tampóny s probiotiky. Naopak klasické tampóny nejsou vhodné, protože nasáknou vodu z bazénu a mohou vznik potíží spíše urychlit než jim předejít. Speciální probiotické tampóny správné velikosti uvolňují po zavedení do pochvy miliardy funkčních mléčných bakterií a dokážou rozvoji infekce zabránit.

Před genitální mykózou nejsou ochráněni ani muži

Také u mužů může dojít k přemnožení kvasinek a plísní, a to v oblasti žaludu a předkožkového vaku. Typickými příznaky jsou svědění, pálení, zarudnutí, otok a hromadění hlenu v genitální oblasti.

Muži mohou být také nosiči onemocnění, aniž by se u nich rozvinulo. Mykózou mohou trpět i oba partneři a opakovaně ji na sebe přenášet při styku.

Ženy, které užívají hormonální antikoncepci, sice předejdou otěhotnění, ale zvýší riziko vzniku mykózy. „Hormonální antikoncepce mění hormonální poměry v pochvě a navíc nechráněný pohlavní styk posune alkalickým spermatem pH pochvy do zásaditých hodnot a za těchto podmínek se kvasinka v pochvě snadno uchytí,“ říká Eva Uhrová.

Ani prevence není všemocná

Nemoci je vždy lépe předcházet, než řešit následky. I v případě vaginální mykózy je možné dodržovat jistá opatření. Nejúčinnější prevence vychází z toho, jakým způsobem obvykle dochází u konkrétní ženy k přemnožení kvasinek nebo plísní (viz výše). Obecná doporučení tedy mohou být: vzdušně se oblékat, zásobit se látkami s probiotickou kulturou, používat intimní gely s neutrálním pH atd. I přes to všechno však není zaručeno, že vás mykóza nepostihne.

„Prevence je obtížná, neboť nelze eliminovat kvasinky, které žijí ve střevě a přirozeně v malém množství kolonizují pochvu. U žen s chronickými obtížemi se doporučuje dlouhodobé užívání probiotik vaginálně i celkově ke kolonizaci střeva. Dále je možné užití bakteriálních lyzátů ze zahubených kvasinek, které jsou schopné nastavit imunitní systém tak, že je žena schopna se kvasince aktivně ubránit, u torpidních zánětů lze zhotovit perorální autovakcíny z vlastního výtěru, lze použít i celkové imunomodulační terapie ve spolupráci s imunologem.“

V lékárnách se nedávno objevil tzv. lyzát, který zlepšuje účinky antimykotik a snižuje riziko návratu nemoci. Obsahuje neškodné části z nejčastějších plísní, jež zmíněné potíže vyvolávají, ale i bakterií, které je doprovázejí. Pomáhá stimulovat imunitu a funguje na podobném principu jako vakcíny.

Na vývoji se podíleli odborníci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, účinky zkoumala studie s 68 ženami ve věku 18 až 45 let. „Zaznamenali jsme u nich výrazný pokles opakovaných infekcí,“ říká Vít Unzeitig z Gynekologicko-porodnické kliniky Masarykovy univerzity v Brně.

Volně prodejné léky, nebo návštěva gynekologa?

Spousta prostředků na léčbu vaginální mykózy je k dostání volně v lékárnách. Samoléčba se jeví jako jednodušší, ovšem žena si musí být jistá diagnózou. I tak je ale lékařské ošetření nutné v těchto případech: v těhotenství, při prvním onemocnění mykózou, u mladistvých, v případě přetrvávajících potíží a při podezřelém zapáchajícím výtoku či jiném atypickém průběhu.

„Ke gynekologovi by měla žena jít na vyšetření v okamžiku, kdy volně prodejná antimykotika nezaberou, protože většina zánětů pochvy není způsobena jen kvasinkou, ale smíšenou bakteriální flórou, na kterou volně prodejné preparáty nezabírají,“ radí lékařka.

Možná jste slyšeli také o různých babských radách na mykózu, například potírání oblasti genitálu bílým jogurtem anebo aplikace jogurtu na tampon. Pro jistotu je ale lepší důvěřovat ověřeným lékařským preparátům.

Trvalé následky nejsou obvyklé

Postihuje vás vaginální mykóza opakovaně? A bojíte se nějakých trvalých následků?

Podle Evy Uhrové jsou obavy zbytečné: „Vaginální mykóza je lokální onemocnění, které trvalé následky nemívá – kvasinka přes hrdlo děložní vzestupně neproniká. U žen s chronickými obtížemi se však může vyskytnout dyspareunie – bolesti při styku, které mohou vést k obavám z dalšího styku.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).