Hlavní navigace

V další zemi povolili eutanazii

8. 3. 2011

Sdílet

Indický nejvyšší soud povolil výjimečnou pasivní eutanazii pro nevyléčitelně nemocné. Znamená to, že ve výjimečných případech mohou být nevyléčitelně nemocní pacienti odpojení od přístrojů. V Indii jde podle agentur o velmi významný krok, jelikož podobný postup byl dlouhodobě nezákonný, píše agentura ČTK.

Indický nejvyšší soud povolil výjimečnou pasivní eutanazii pro nevyléčitelně nemocné.

Znamená to, že ve výjimečných případech mohou být nevyléčitelně nemocní pacienti odpojení od přístrojů. V Indii jde podle agentur o velmi významný krok, jelikož podobný postup byl dlouhodobě nezákonný, píše agentura ČTK.

Soud nicméně zároveň zamítl vyhovět žádosti o ukončení života ženy, která má už 37 let poškozený mozek. Šedesátiletá Aruna Šanbaugová utrpěla rozsáhlé poškození mozku při brutálním sexuálním útoku v roce 1973. Od té doby je neschopna mluvit, sama se pohybovat nebo jíst. Předmětem sporu kolem této bývalé zdravotní sestry je, jestli je ve vegetativním stavu nebo dokonce technicky závislá na přístrojích.

Žena je závislá na jiných, ale vnímá hudbu i jídlo

Trvale ji sleduje lékařský personál v nemocnici v Bombaji, kde pracovala a kde také byla znásilněna. Její ošetřovatelé trvají na tom, že si navzdory všem zraněním uchovala určitý stupeň chápání. Je prý dokonce schopna výrazem tváře naznačit, jaké jídlo a hudbu má ráda. Většinu doby je krmena lžící, ovšem v poslední době byla i napojena na hadičky.

O případu psal široce její přítel – novinář Pinki Virani, podle něhož je žena ve vegetativním stavu a měla by mít možnost „zemřít důstojně“, tedy přestat přijímat potravu. Virani podal v tomto smyslu žádost k soudu už v roce 1999. Soud ale vyslovil souhlas s lékaři a sestrami a rozhodl, že péče o ženu má pokračovat.

Nyní však soud na rozdíl od minulosti souhlasil s tím, že ve výjimečných případech může být nevyléčitelně nemocný pacient být odpojen od přístrojů, které jej drží při životě. Jednou z podmínek je dozor nejvyššího soudu nad aktem. Indický zákon to nazývá pasivní eutanazie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).