Hlavní navigace

Utahování opasků model 2011: mateřská, nemocenská, porodné...

1. 1. 2011

Sdílet

Vyšší daně, vyšší nájmy, méně výhod. Mysleli jste si, že rokem utahování opasků byl ten minulý? Opak je pravdou, jak dosvědčuje přehled letošních změn a novinek na serveru Měšec.cz. V minulém roce mohl za utahování opasků Janotův balíček. Škrtání v rozpočtu pro letošek žádný krycí název nemá. Sedělo by na něj ale přísloví: Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. A tak po hodobožových letech zadlužování musíme být svědky i toho, jak se snižuje státní dluh.

Vyšší daně, vyšší nájmy, méně výhod. Mysleli jste si, že rokem utahování opasků byl ten minulý? Opak je pravdou, jak dosvědčuje přehled letošních změn a novinek na serveru Měšec.cz.

V minulém roce mohl za utahování opasků Janotův balíček. Škrtání v rozpočtu pro letošek žádný krycí název nemá. Sedělo by na něj ale přísloví: Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. A tak po hodobožových letech zadlužování musíme být svědky i toho, jak se snižuje státní dluh.

Vybíráme pro vás některé body, o dalších si můžete přečíst na serveru Měšec.cz.

Konec výhod v mateřské pro OSVČ

Peněžitá pomoc v mateřství, tedy mateřská, byla pro matky – OSVČ vždy devizou díky volitelné výši záloh na nemocenské pojištění, která umožňovala ovlivnit výši mateřské.

Nově je nutné si platit zálohy na pojistné na důchodové pojištění ze stejného vyměřovacího základu jako platby na nemocenské pojištění. Pokud bude chtít OSVČ vyšší dávky nemocenského pojištění, než odpovídají daňovému základu, musí tedy odvést i pojistné na důchodové pojištění ze stejného vyměřovacího základu, jak je tomu nyní u zaměstnanců. Záloha na důchodové pojištění bude ale při maximální výši zálohy na nemocenské pojištění tak vysoká, že se ani s dosažením maximální úrovně mateřské tento krok nevyplatí. 

Menší rodičovský příspěvek pro nezaměstnané

Ministerstvem práce a sociální věcí původně navrhovaná flexibilní rodičovská a zastropování celkového příspěvku vládou neprošla. Změny se tak dotýkají pouze rodičovské ve čtyřleté variantě, která se stává výrazně neatraktivní. Nyní totiž funguje tak, že do 21. měsíce věku dítěte dostáváte 7600 korun a od 22. do 48. měsíce dostáváte měsíční rodičovskou ve výši 3800 korun. Nové podmínky zavádějí u čtyřleté varianty dřívější „zlom“. 7600 korun měsíčně totiž dostanete jen do 9. měsíce a od 10. měsíce věku dítěte dostanete 3800 korun.

S tím je spojen také posun povinnosti zažádat si o přechod na tříletou variantu rodičovské. Termíny se mění stejně jako u výše nastíněné změny. Pokud tedy chcete přejít na tříletou variantu, budete o to muset zažádat nově do konce 9. měsíce věku dítěte. (Termín pro přechod na dvouletou variantu se nemění.) 

Porodné jen pro chudé

Od roku 2011 platí nová přísnější pravidla. Na porodné tak dosáhnou pouze rodiny s nízkými příjmy a to pouze při narození prvního dítěte (doposud za každé dítě 13 000 Kč). Nárok na porodné je zároveň nově vázán na stanovenou hranici příjmů v rodině, která v kalendářním čtvrtletí předcházejícím narození dítěte musí být nižší než 2,4násobek životního minima rodiny (narozené dítě se přitom započítává). Výše porodného činí 13 000 Kč na první živě narozené dítě. S vícerčaty se porodné zvyšuje na 19 500 Kč, musí jít ovšem opět o první narozené děti.

Nová autolékárnička a řidičák

Pokud nechcete riskovat pokutu až 2000 Kč, mějte v pořádku povinnou výbavu vozu. Do té od Nového roku patří reflexní vesta (doposud povinně jen u profesionálních řidičů) a nová výbava autolékárničky podle vyhlášky č. 283/2009 Sb. Připomeňme také, že s koncem roku 2010 skončila platnost řidičských průkazů vydaných v období mezi 1. lednem 1994 až 31. prosincem 2000.

Sociální příplatek jen pro dlouhodobě nemocné

Mění se hlavně skupina, které je tato sociální dávka určena. Zatímco nyní mají na sociální příplatek nárok všechny rodiny, jejichž čistý příjem nepřesahoval 2násobek životního minima, od roku 2011 na něj dosáhnou jen ty rodiny, kde rodiče pečují alespoň o jedno nezaopatřené dítě, které je dlouhodobě nemocné, dlouhodobě zdravotně postižené nebo dlouhodobě těžce zdravotně postižené, nebo je-li alespoň jeden z rodičů dlouhodobě těžce zdravotně postižený nebo je nezaopatřeným dítětem, které je dlouhodobě zdravotně postižené nebo dlouhodobě nemocné (zároveň platí podmínka ohraničení příjmů).

Příspěvek na péči se snižuje u nejlehčí závislosti

S rokem 2011 výrazně klesá příspěvek na péči v 1. stupni závislosti. Ze 2000 Kč se měsíční dávka snižuje na 800 Kč, čímž státní kasa ušetří zhruba 1,5 miliardy Kč.

Další změny a novinky najdete podrobně na serveru Měšec.cz:

  • Daně: Za více peněz méně muziky
  • Změny v nemocenském pojištění: nevýhody pro OSVČ
  • Stropy pojistného zůstanou zvýšené
  • Záloha na zdravotní pojištění se zvýší
  • Všechny vyplácené důchody se zvýší 
  • Stavební spoření – 50% daň
  • Podpora v nezaměstnanosti – za dobrovolný odchod méně peněz
  • Dvojnásobné pojištění vkladů v bankách, záložnách a stavebních spořitelnách
  • Dražší elektřina, plyn bez dramatických změn
  • Nová pravidla spotřebitelských úvěrů – více informací a práv
  • Dráhy nemění ceny, ale strukturu sazebníku
  • Cenný balík pošlete dráž
  • Vyšší diety

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).