Hlavní navigace

Nový způsob operace páteře je méně bolestivý

25. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na Ortopedické klinice Fakultní nemocnice Brno se před několika dny uskutečnila unikátní operace degenerativního postižení bederní páteře. Postup byl použit v ČR vůbec poprvé a pro pacienty má mnoho výhod.

Ve FN Brno provedli zákrok pomocí nového operačního přístupu. Nazývá se OLIF (oblique lateral interbody fusion) a jde o moderní miniinvazivní operační postup, který se v posledních měsících prudce rozvíjí ve světě. V České republice byl uskutečněn poprvé.

Jak takový zákrok probíhá, vysvětluje Dušan Matejička, který operaci prováděl.

V čem je tato operace unikátní?

Operace OLIF je unikátní v tom, že se jedná o tzv. méně invazivní přístup k páteři, což šetří tkáně, a hlavně svaly, které páteř obklopují. K páteři se dostáváme z tzv. šikmého přístupu, na rozdíl od jiných přístupů z boku však není nutné přistupovat přes bedrokyčelní sval, kde vedou důležité nervové struktury. Jedná se o modifikaci předního přístupu k páteři, kdy naproti zadnímu přístupu se k ploténce dostáváme mimo míšní kanál. Za tímto účelem je použitý speciální rozvěrač, který nám chrání okolité tkáně a umožňuje nám tento výkon udělat z kožního řezu dlouhého jenom čtyři cm. Plotýnka je nahrazena speciálním implantátem (klecí), který je vyplněn kostními štěpy (na našem pracovišti z tkáňového centra) a následně jsou obratle k sobě fixovány dlahou a šrouby.

Pro jaký typ pacientů je tento zákrok vhodný?

Zákrok je vhodný pro pacienty s degenerativním onemocněním plotének v oblasti bederní páteře v rozsahu od druhého bederního obratle až po pátý bederní obratel. Tento typ výkonu má své kontraindikace, kterými jsou např. obezita, jizevnaté změny po předchozích operacích v oblasti břicha nebo abnormální uložení velkých cév v dutině břišní.

Operace páteře OLIF

  • Zákrok je vhodný pro pacienty s degenerativním onemocněním plotének v oblasti bederní páteře.
  • Tím, že se jedná o šetrný a méně invazivní přístup, je pooperační bolestivost výrazně nižší a rekonvalescence rychlejší.
  • Prevencí je dostatek vhodného pohybu, cvičení a v neposlední řadě méně stresu, na který páteř velmi špatně reaguje.

Zdroj: FN Brno

Jak dlouho zákrok trvá a jaká jsou jeho rizika?

Tento typ operace trvá za ideálních podmínek cca hodinu a půl. Snižuje se poté, až odpadá riziko poranění nervových struktur v kanále míšním i v průběhu musculus iliopsoas (tzv. lumbálního plexu). Tím, že není nutné otevřít spinální kanál, nám odpadá riziko budoucích jizevnatých změn v této oblasti a následných komplikací. Krevní ztráty u tohoto typu výkonu jsou zpravidla minimální.

Pacienti po operaci mohou na druhý den sedět, resp. chodit, je doporučeno chození s bederním pásem cca na dva až tři měsíce. Tím, že se jedná o šetrný a méně invazivní přístup, je pooperační bolestivost výrazně nižší a rekonvalescence rychlejší.

Kde jste čerpali informace k této operaci?

Tento typ operace byl poprvé ve světě vykonán v r. 2012. Informace o tomto typu výkonu a praktické zkušenosti jsem získal na odborných konferencích, resp. kongresech a studiem zahraniční literatury.

Jaká by podle vás měla být prevence, než dojde k této operaci?

Prevence je velmi důležitá právě kvůli degenerativnímu onemocnění páteře. Mám na mysli zejména dostatek vhodného pohybu, cvičení a v neposlední řadě méně stresu, na který páteř velmi špatně reaguje. Splnění posledního bodu je však v dnešní době velmi těžko ovlivnitelné.

MUDr. Dušan Matejička

Ortopedická klinika Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).