Hlavní navigace

Umírání v rodině: co vám může pomoci

4. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zpráva o nevyléčitelné nemoci zasáhne nemocného i rodinu ve všech rovinách. Jak se zorientovat v možnostech pomoci, jaké jsou dostupné služby a základní pojmy?

Paliativní péče

Paliativní péče se poskytuje pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stádiu. Jejím cílem je zmírnit bolest, dušnost a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým.

Hospic a mobilní hospic

Hospic má podobu lůžkového zařízení nebo domácí péče. Lůžkový hospic je „kamenné“, samostatně stojící zařízení, poskytující paliativní péči. Domácí nebo také „mobilní“ hospic pak zajišťuje paliativní péči v domácnostech pacientů, kde hlavními pečovateli jsou rodina a přátelé nemocného.

Galerie: Mobilní hospic Cesta domů

Hospic poskytuje specializovanou paliativní péči především pacientům v závěrečné fázi nevyléčitelného onemocnění. Zaměstnanci hospice sledují individuální potřeby a přání každého nemocného, snaží se mu ulevit od bolesti a dalších trápení a podporují jej v tom, aby mohl zůstat až do konce života v intenzivních vztazích se svými blízkými.

Tomu napomáhá často osobitá domácí atmosféra lůžkového hospice, maximální soukromí pacientů (obvykle jsou zde jednolůžkové pokoje) a volný režim pro návštěvy. Doma se zase hospicový tým snaží zapojit do péče širokou rodinu a přátele nemocného podle jeho přání.

Některé hospice rozvíjejí také respitní péči, odlehčovací služby, poradenské služby a intenzivní edukační činnost. Vliv a význam současných hospiců tak významně přesahuje pouhý objem poskytnuté lůžkové paliativní péče.

Respitní péče

Filosofie tzv. respitní péče je založena na zkušenosti, že i ten, kdo celodenně pečuje o bezmocnou osobu, má nárok na odpočinek. Mnoholetá nebo i celoživotní péče o osobu s postižením vede časem k naprostému fyzickému a psychickému vyčerpání pečovatele. Proto jsou poskytovány příspěvky na respitní péči, což umožní pečující osobě uhradit několikahodinové, celodenní nebo i týdenní ohlídání člena rodiny s postižením. Během této doby si může pečovatel zařídit nutné záležitosti mimo domov a získá tak i volný čas na odpočinek, vzdělání a další aktivity, které patří k plnohodnotnému životu.

Zdroj: slovnik-cizich-slov.abz.cz

Agentury domácí péče (home care)

Agentury domácí péče poskytují zdravotnické úkony doma. Služby předepisuje praktický lékař a jsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou. Pokud byl váš blízký propuštěn z nemocnice, předepisuje služby agentury domácí péče na překlenovací dobu čtrnácti dnů lékař v nemocnici. Poté pokračuje v předepisování praktický lékař. V agenturách domácí péče pracují zdravotní sestry, které poskytují například odběr krve, ošetření proleženin, rehabilitaci, ale zpravidla neposkytují služby související s pravidelnou hygienou. Rozsah a typ výkonu určuje indikující lékař, ten také může rozhodnout o změně, navýšení nebo naopak snížení objemu poskytované péče.

Pečovatelské služby

S úkony, které nejsou zdravotnické, vám pomohou pečovatelské služby. Pečovatelská služba je poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení, a rodinám s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Poskytují se ve vymezeném a předem dohodnutém čase. Jde převážně o pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, pomoc při osobní hygieně, při zajištění stravy, doprovod k lékaři, na úřad nebo na procházku a o pomoc s drobným úklidem. Cena se pohybuje obvykle kolem sto dvaceti korun za hodinu a můžete ji hradit z příspěvku na péči.

Odlehčovací služby

Stejně jako pečovatelské služby, tak i odlehčovací služby poskytují nezdravotnické úkony osobám, které z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení mají sníženou soběstačnost. Jejich cílem je pomoci především pečujícím, aby si mohli při dlouhodobé péči odpočinout a nabrat nové síly nebo vyřídit vlastní záležitosti. Cena se pohybuje obvykle kolem sto dvaceti korun za hodinu a může být hrazena z příspěvku na péči.

Asistenční služby

Osobní asistence je terénní služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení a jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Také tyto služby vám pomohou s úkony, které nejsou zdravotnické a které váš blízký potřebuje. Péče se poskytuje bez časového omezení v přirozeném prostředí, tedy tam, kde váš blízký žije.

Půjčovny zdravotnických a kompenzačních pomůcek

Půjčují pomůcky usnadňující péči o těžce nemocné a umírající v domácím prostředí. Pomůcky mohou zlepšit kvalitu života také seniorům, zdravotně postiženým a lidem po úrazu. Jsou to například polohovací lůžka a antidekubitní matrace, koncentrátory kyslíku, elektrické zvedáky, vozíky a chodítka, hygienické pomůcky (WC židle, sedačky do vany a sprchy), pomůcky k polohování ležícího pacienta. Podmínky pronájmu pomůcek a ceník najdete obvykle na webových stránkách vybrané půjčovny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).