Hlavní navigace

Upečte si bábovku z kozího žervé

27. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Počet chovatelů koz stoupá a s ním roste i produkce kozího mléka. Díky tomu se zvyšuje nabídka potravin z této suroviny v tuzemských obchodech, a především přímo u chovatelů koz.

Jednotliví chovatelé v současné době nabízejí už deset a více výrobků z kozího mléka – a zdaleka nejde jen o sýry, s nimiž se spotřebitel setkává nejčastěji.

Kdo má tu možnost, měl by se proto s nabídkou přímo u výrobců seznámit, už i proto, že ceny takových výrobků přímo u chovatele jsou podstatně nižší než právě v obchodech. Jen pro příklad – takový jablečný bio jogurt z kozího mléka koupíte na kozí farmě Dvůr Ratibořice za 10 korun, v obchodech ale stojí 23 korun.

Výhody kozích produktů

Alespoň občas zařadit do svých jídelníčků produkt z kozího mléka je velmi vhodné.

Kozí mléko je historicky považováno za zdroj fyzické a psychické síly a údajně se v něm koupala i královna Kleopatra. Kozí mléko obsahuje také více minerálních látek než kravské mléko a je lehce stravitelné, protože má jiné složení tuků a bílkovin. Kozí mléko a výrobky z něj působí proti stresu, ale i kožním nemocem a při dýchacích potížích.

TIP: V čem je kozí mléko lepší než kravské?

Především je ale složení kozího mléka schopné mobilizovat imunitní systém organismu a výrobky z něj je tak žádoucí konzumovat v době léčby různých typů rakovin prostřednictvím chemoterapie.

Kozí žervé a syrovátka

Vůbec nejlepší je prý v tomto směru kozí žervé, a to v dávce zhruba sto gramů denně. Žervé lze navíc použít k přípravě celé řady pokrmů, jako je třeba bábovka.

Jiným takovým výrobkem se stejnými účinky je třeba nápoj Sydora složený ze šedesáti procent z kozí syrovátky a čtyřiceti procent z bio jablečného moštu, přičemž konzumovat by se měl třikrát denně – ráno, v poledne a večer, čemuž odpovídá i balení po třech kusech. Jinými slovy – produkty z kozího mléka nejsou zdaleka jen sýry, ale celá řada dalších, pro lidský organismus vhodných potravin.

Na závěr recept na zmiňovanou bábovku, kterou lze ochutnat mimo jiné na zmiňované farmě Dvůr Ratibořice.

Bábovka z kozího žervé

Suroviny: 4 větší vejce, 300 g polohrubé mouky, 200 až 250 g cukru, 1 máslo nebo Heru, 1 kozí žervé (180 g), citronová kůra, vanilkový cukr, lžíce rumu, 1 kypřicí prášek do pečiva, 2 lžičky kakaa.

Žloutky utřeme společně s cukrem a máslem do lehkého krému. Za stálého míchání přidáváme po lžičkách kozí žervé, trochu citronové kůry a lžíci rumu. Dále vmícháme mouku s kypřicím práškem (vyberte si zdravější variantu kypřicího prášku). Mezitím si z bílků připravíme sníh a zlehka jej zapracujeme do těsta. Polovinu z hotové směsi vylijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy. Do druhé poloviny těsta přidáme dvě lžičky kakaa, zamícháme a nalijeme do formy. Bábovku pečeme 40 minut při 175 stupních Celsia. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).