Hlavní navigace

Dejte si k vánočním pohádkám zdravé cukroví

9. 12. 2009

Sdílet

Vanilkové rohlíčky, včelí úly nebo třeba pracičky neodmyslitelně patří k tradici českých vánoc. Bez cukroví si ani svátky neumíme představit. Ale taky si nebudeme nalhávat, že sladké cukroví je pro naše tělo to nejlepší. Máme pro vás návrh. Upečte si letos zdravé cukroví.

V mnoha českých domácnostech právě probíhá pečení vánočního cukroví. Ačkoliv se to nezdá, na pečení moc času už nezbývá. Už máte pouhých 14 dnů na to, abyste stihli všechno napéct, nechat rozležet a ozdobit. Mimochodem, víte, že v každé české rodině je na stole v průměru 8 druhů vánočního cukroví? Tradice domácího cukroví je u nás ještě silnější než smažený kapr se salátem na Štědrý den. Cukroví pečou nejen babičky, tetičky, maminky, ale také mladší ženy. Dokonce i ty, které žijí pouze s partnerem a děti ještě nemají.


Diabetici pozor!

Vánoční cukroví ale nemusí přinášet jen potěšení a radost. Období svátků je totiž rizikové pro diabetiky. Ti se musí všemu, co obsahuje jednoduchý cukr, vyhýbat. Jenže právě cukr je základem všech receptů na báječné a voňavé cukroví. Před diabetikem tak stojí pokušení, zda svou jinak přísnou dietu neporušit, a přece jen pár kousků neochutnat. Problém však je, že jen málokdy zůstane u několika kousků.


Autor: SXC

„Vánoční čas přináší velký tlak na porušení doporučovaných dietních standardů. Ze zkušenosti víme, že ti, kteří dietu dlouhodobě drží, tak většinou nepodlehnou. Hůře na tom jsou pacienti, kteří drží diabetickou dietu teprve několik měsíců. Pro ně jsou Vánoce první zatěžkávající zkouškou,“ popisuje MUDr. Jan Brož, vedoucí lékař diabetologického oddělení 2. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Sám často varuje pacienty, aby nepodlehli a vyhnuli se touze „teď dietu na pár dní poruším a pak opět začnu“. Výsledek podlehnutí pokušení pak často bývá, že pacient rychle nabere kilogramy pracně shozené během předchozí léčby zpět.

Naštěstí není nutné, aby se diabetici vánočnímu cukroví zcela vyhnuli. Vhodným řešením je pro ně speciální dia cukroví, kde je cukr nahrazen umělými sladidly, například sacharinem, aspartamem nebo sorbitolem. Toto cukroví obvykle nabízí obchodní řetězce, ale stále častěji i cukrárny nebo pekárny, případně prodejny se zdravou výživou. Další možností je upéct si dia cukroví doma, kdy stačí cukr v receptu nahradit sladidlem. Ale i v případě dia cukroví platí, že by jej diabetici měli konzumovat spíše méně a zapomenout tak na „zobání“ u vánočních pohádek. Výrobky s umělými sladidly totiž nejsou nijak zvlášť dietnější nebo méně kalorické než běžné sladkosti.

Bio cukroví je dražší

Po jiném vánočním cukroví sahají lidé nejen ze zdravotních důvodů. Spolu s tím, jak roste zájem o biopotraviny, začínají se zákazníci zajímat i o bio vánoční cukroví. Bio samo o sobě neznamená, že je potravina dietnější, a tak se v bio kvalitě vyrábí máslo nebo smetana se stejným obsahem tuku, jako mají nebio výrobky. Bio tak může být úplně stejné cukroví, na jaké jste zvyklí od své babičky. Rozdíl bude jen v kvalitě použitých surovin. Všechny bio potraviny jsou produkty ekologického zemědělství, to znamená, že během celého procesu výroby nebyly použity umělé chemické látky, jako jsou hnojiva, pesticidy, konzervanty nebo barviva.

Zdrava-vyziva-bio-vejce

Možná přemýšlíte, kde sehnat všechno potřebné k pečení v bio kvalitě. „Dnes je možné péct pouze z českých surovin, kterých je na trhu relativně dost, byť je třeba někdy trošku hledat,“ říká Jan Valeška, ředitel PRO-BIO ligy, která se mimo jiné stará o propagaci biopotravin. Bio mouka, stejně jako bio mléko nebo bio třtinový cukr jsou běžně dostupné v obchodní síti. Problémem mohou být vajíčka nebo máslo, ale tyto suroviny lze v obchodech objevit, případně se dají koupit ve specializovaných prodejnách s biopotravinami.

Většina bio produktů potřebných k pečení vánočního cukroví je dražší než běžné potraviny. Zatímco u mléka jde o rozdíl v podobě několika korun, za bio máslo zaplatíte jednou tolik. Ještě větší rozdíl v ceně je u bio vajíček. Na druhé straně cena třtinového cukru nebo kvalitního medu je srovnatelná. Zhruba o polovinu je dražší bio koření, nicméně je aromatičtější, a tak ho spotřebujete méně.

Nepřehlédněte: Bio: podvod nebo spása?

Pečete na Vánoce cukroví?

Máte svého zemědělce?

Nevěděla jsem, jaká jablka a hrušky si vybrat

I když nechcete péct bio cukroví, můžete si připravit sladké dobroty, které jsou ekologicky šetrnější. Možná vám to přijde padlé na hlavu, ale i cukroví se dá připravit tak, aby dopad na životní prostředí byl co nejmenší. Ideální je, když používáte energeticky úsporné spotřebiče, které „spolykají“ méně elektrického proudu. Energii lze také ušetřit při samotném pečení, když budete péct více plechů s cukrovím současně.

Ekologicky se ale můžete rozhodovat už při nákupu surovin pro výrobu cukroví. Obecně totiž platí, že z čím delší vzdálenosti se musí potravina dovézt, tím větší zanechává ekologickou stopu, a více škodí životnímu prostředí. Příkladem jsou obyčejná jablka, která se prodávají v každém supermarketu. Zatímco najít česká jablka bývá někdy problém, běžně se prodává ovoce z Argentiny, Jihoafrické republiky nebo Izraele.

Část surovin také můžete nakoupit přímo na farmě. Takzvaný prodej ze dvora, kdy farmář přímo prodává svou produkci, je stále rozšířenější. Takto můžete koupit kvalitní potraviny levněji než v supermarketu. Ke koupi jsou například vajíčka, mléko, med a třeba ovoce. Pokud navíc koupíte produkci z farmy, která funguje podle pravidel ekologického zemědělství, pomáháte životnímu prostředí. Bio farmáři totiž nesmí používat žádné chemikálie, jako jsou umělá hnojiva nebo pesticidy. Mnoho z nich také hospodaří v chráněných oblastech, takže pečuje i o přírodu a krajinu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).