Hlavní navigace

Tisíc žáků a učitelů se v Japonsku otrávilo školním obědem

18. 2. 2011

Sdílet

Přes tisíc žáků a učitelů v několika školách na severu Japonska onemocnělo pravděpodobně po požití jídla ve školních jídelnách. Postižené školy jsou až do neděle uzavřeny. Otrava jídlem se objevila v devíti školách ve městě Iwamizawa s 90.000 obyvateli. Postižení trpí průjmy, zvracením a horečkami. Celkový počet nemocných dosáhl už 1048, z toho drtivou většinu tvoří žáci, 50 jsou učitelé a další školní zaměstnanci. Lékaři soudí, že strava ve školních jídelnách byla kontaminována salmonelou.

Přes tisíc žáků a učitelů v několika školách na severu Japonska onemocnělo pravděpodobně po požití jídla ve školních jídelnách. Postižené školy jsou až do neděle uzavřeny.

Otrava jídlem se objevila v devíti školách ve městě Iwamizawa s 90.000 obyvateli. Postižení trpí průjmy, zvracením a horečkami. Celkový počet nemocných dosáhl už 1048, z toho drtivou většinu tvoří žáci, 50 jsou učitelé a další školní zaměstnanci. Lékaři soudí, že strava ve školních jídelnách byla kontaminována salmonelou.

V podezření je krůta s tuřínem

Nejvíce podezřelým je čtvrteční oběd, který sestával z tuřínu, krůtího masa, sojové polévky s bramborami, zeleninového salátu, rýže a mléka. Příznaky se začaly u nemocných objevovat v pátek. Obědy pro více než 3100 školáků jsou připravovány v hromadných vývařovnách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).