Hlavní navigace

Z Roztok do Suchdola, nebo až na Okoř

16. 10. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Jakmile opustíte Prahu v její severní části, odkryje se před vámi nádherný kus přírody. Vysoké skály, listnaté lesy a zurčení Únětického potoka.

Je tu několik příjemných procházek, nebo i delších výletů. Cesta je vesměs měkká, takže vhodná i pro kondiční běh. Vstupte do Tichého údolí a nechte se unášet barvami podzimu.

Tiché údolí začíná v Roztokách u Prahy, kam se dostanete autem, vlakem nebo autobusem. Z Prahy sem (zastávka Roztoky, nádraží) jezdí patnáct minut pravidelné linky č. 340 a č. 350 z konečné stanice metra Dejvická. Zhruba dvacet metrů pod zastávkou potkáte modrou turistickou značku, která vám bude první tři kilometry ukazovat směr.

Alšova vyhlídka s letadly nad hlavou

mapka

Cesta Roztockým hájem a Tichým údolím působí na městského člověka téměř magicky. Hned jak u Maxmiliánky (původně výletní restaurace v rakousko-švýcarském stylu) skončí zástavba Roztok, po civilizaci není ani památky. Cestu lemují listnaté stromy, jejichž větve se v některých místech spojí a vytvoří tak přírodní podloubí. Uklidňující je rovněž zvuk Únětického potoka, který se podél cesty klikatí.

Na začátku Únětic čeká výletníka rozhodnutí, kterým směrem bude pokračovat. Inspiraci může najít na Alšově vyhlídce. Vede k ní příkrá značená stezka. Výhled ovšem stojí za tu námahu. Jen si dejte pozor na kroužící letadla, která čekají na povel k přistání na blízké Ruzyni – létají tu téměř nad hlavami.

K tématu: Po turistické značce

Pokračovat můžete dál po naučné stezce Roztocký háj – Tiché údolí do Výhledů (2 kilometry), odkud jezdí autobus do Dejvic. Hezčí procházkou je trasa vedoucí po zelené turistické značce do Horoměřic (3,2 kilometry) nebo po asfaltce až na do Šáreckého údolí (zhruba 9 kilometrů). Počítejte také s tím, že na Kozí hřbety musíte vystoupat, nicméně cesta listnatým lesem má, zejména teď na podzim, hodně do sebe.        

Na Okoř

Pokud jste milovníci spíše delších výletů, můžete z Únětic pokračovat dále po modré turistické značce třeba až na zhruba jedenáct kilometrů vzdálenou zříceninu hradu z poloviny čtrnáctého století, na Okoř. Tento výlet doporučuji naplánovat až na jarní a letní měsíce, kdy se v prostorách zříceniny pořádají dobové akce, například představení rytířských sdružení. Na louce těsně přiléhající ke zřícenině hradu se každoročně koná v druhé půli srpna hudební Festival Okoř.

Tip: Vyražte na výlet z Budče na Okoř

Otevírací doba hradu:

  • Duben – květen: pouze o víkendech 10:00 – 16:00
  • Červen – září: kromě pondělí 10:00 – 16:00
  • Říjen – prosinec: pouze o víkendech 10:00 – 16:00

Naučná stezka Roztocký háj – Tiché údolí

Nenáročná sedmikilometrová naučná stezka je zaměřená historicky a přírodovědně. První z dvanácti zastávek najdete na suchdolské vyhlídce na vltavské údolí, na níž se odbočuje z ulice Na Rybářce. K naučné stezce se dostanete Suchdolskou ulicí a ulicí Na Rybářce po žluté turistické značce od zastávky městské hromadné dopravy Kamýcká (autobusy č. 107 a č. 147 z Dejvické).

Foto: Autorka

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).