Hlavní navigace

Test „smetánků“: Ať jsme tlustí na tři prsty

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková
Konzumace mléčných výrobků se doporučuje, jenže ty odtučněné postrádají spojitost s krávou a po těch tučných se pěkně kyne. Podívejte se na obsah tuků, které obsahují oblíbené smetánky.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury SANEP si skoro 17 procent lidí myslí, že je jejich dítě obézní, a svalují vinu na školní automaty. Nabídka chipsů, sušenek a sladkých nápojů ve školní budově dle 88 % respondentů z řad rodičů přispívá k dětské obezitě. Z čeho pak ale plyne obezita u dospělých, která je podle průzkumu agentury STEM/MARK z letošního dubna patrná u 56 % dospělých Čechů? Málo pohybu, přejídání, noční tahy na bílou chladnou krásku z kuchyně?

Přečtěte si: Noční jedení: je to nemoc?

Nejčastěji kombinace všech těchto aktivit a často i zvýšená konzumace nasycených mastných tuků. „Doporučená spotřeba nasyceného tuku představuje maximálně 10 % energie v potravě. Průměrný Evropan však tuto hodnotu překračuje – nasycený tuk tvoří kolem 15 % celkové přijímané energie,“ citujeme EUFIC (Evropskou radu pro informace o potravinách), která uvádí jako hlavní zdroj nasycených tuků v potravě tučné maso, kůže drůbeže, masné výrobky, plnotučné mléko a tučné mléčné výrobky jako jsou sýry, smetana, dále pak kokosový a palmový olej, různé keksy a oplatky, zvláště s náplní, čokoládu nevyjímaje.

My se dnes zaměříme na ty tučné mléčné výrobky, konkrétně smetanové krémy či tvarohové dezerty, které obecně řadíme mezi „pribiňáky či smetánky“.

Dětem do jednoho roku pediatři nedoporučují konzumaci tvarohu pro jeho vysoký obsah bílkovin, se kterým si drobota neumí ještě poradit. Minimálně do dvou let by pak neměly přičichnout k odtučněným výrobkům, což si maminky mohou přeložit jako: Co je tučné, je pro mé dítě dobré. Zkusíme se podívat na obsah tuku u pěti výrobků, které patří mezi nejoblíbenější na trhu.

Pribináček – vanilka 80 g 

Smetanový krém s vanilkovou příchutí 

Jeden z prvních product placementů v českém filmu, Pribináček. Díky první pozici ve složení, které dominuje tvaroh, si zde dítě přijde na dvojnásobné množství bílkovin, než tomu je u Budulínka. 13 gramů tuku v jednom kelímku je zdánlivě méně než v následujícím dezertu, jenže zde konzumujeme o 50 gramů méně výrobku. Velké balení Pribináčku je tak tukovou náloží pro velké i malé.

Obsah tuku ve 100 g – 16 g

Budulínkova Pařížanka – vanilka 130 g

Termizovaný smetanový dezert s vanilkovou příchutí

Pokud se v názvu objeví slovo „termizovaný“, není třeba se lekat. Termizací se rozumí tepelné ošetření mléka na max. 68 °C po dobu nejméně 15 sekund, a mléčných výrobků před balením k potlačení nebo zastavení aktivity přítomné mléčné mikroflóry až do teploty 80 °C. Vzhledem k tomu, že se jedná o výrobek mající v základu jen smetanu a cukr, počítejte s tím, že v jednom balení si děti přijdou na 16 gramů tuku, což je například u čtyřletého dítěte čtvrtina jeho doporučeného denního příjmu tuků (1 g tuku = 9 kcal). Dospělý člověk jedním smetanovým dezertem pokryje asi pětinu denního příjmu tuků. Množství bílkovin je zanedbatelné, sacharidů je však v jednom kelímku 20 gramů.

Obsah tuku ve 100 g – 12 g

Šlehaný smetanový krém s vanilkovou příchutí, termizovaný

Jediný dusíkem našlehaný krém našeho hodnocení. Dusík se obecně vzato získává destilací  zkapalnělého vzduchu při teplotě kolem –196 °C. Není považovaný za zdraví škodlivý. Vrásky nám však může přidělat obsah tuků, který je shodný s Budulínkem, v devadesátigramovém balení přijmeme 11 gramů tuku. Bílkovin moc do kelímku neposbíral, 6 gramů z nás svalovce neudělá.

Obsah tuku ve 100 g – 12 g

Speciál: CHYTRÝ NÁKUP: Jak poznat kvalitní potraviny


Autor: fzv.cz

Lipánek Maxi – 130 g

Smetanový krém

Pokud se vyhýbáte zahušťovadlům guma guar, škrobu a stabilizátorům, kterými bývají smetanové krémy přesycené, zde si přijdete na své. Ve složení je pouze: Tvaroh, smetana, cukr, přírodní vanilkové aroma. Obsahem bílkovin se rovná Pribináčku, je však méně tučný. V našem Maxi balení je 14 gramů tuku.

Obsah tuku ve 100 g – 10 g

Tvarohový dezert s jogurtem s probiotickou kulturou 

Aby bylo možné výrobek ověnčit přívlastkem „s probiotickou kulturou“, musí obsahovat i před koncem doby trvanlivosti minimálně 10 miliónů probiotických bakterií v 1 g nebo 1 ml. „Vyvažují střevní mikroflóru a udržují nebo obnovují rovnováhu v zažívacím traktu. Zmírňují obtíže způsobené změnou složení střevní mikroflóry např. při léčbě antibiotiky, infekcích trávicího traktu, chirurgických zákrocích, onemocnění jater a ledvin, při stresu, stárnutí a poruchách imunity. Výsledkem pravidelné konzumace kysaných mléčných výrobků pak bývá náprava symptomů, jako jsou průjmy a zácpa,“ píše Lenka Bartošová na stránkách SZPI. Bobík svůj název jednoduše nemá jen tak pro nic za nic. Dalším jeho plusem je výrazně nižší tučnost než u podobných výrobků, to proto, že jako jediný zkoumaný neobsahuje smetanu, ale jogurt. Ve výrobku je 2,5 gramu tuku.

Obsah tuku ve 100 g – 3,5 g

Méně je někdy více. Staré dobré pravidlo, kterého bychom se měli držet i při výběru mléčných dezertů pro děti. Čím méně ingrediencí ve složení, tím lépe. Z tohoto pohledu nejlépe vychází Lipánek. Budete-li vybírat podle tučnosti, vsaďte na Bobíka. Na bílkoviny je nejbohatší Lipánek. Subjektivně nejchutnější opět Lipánek. Tuk, jak známo, je nositelem chuti, proto si na smetanových krémech ujíždíme. Když to nebude každý den a po litrech, figuru to před dovolenou nepokazí. Ani nám, ani dětem.

Čtěte dále: Rodiče neblázněte, pribiňák dítě nezabije

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).