Hlavní navigace

Těhotenství není nemoc, jezte normálně

25. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kolem těhotenství se všechno trochu přehání. Ženy řeší, co jíst, zda brát vitamíny, čemu se vyhnout. Co je ještě normální, kdy je to už šílenství a jaký jídelníček se těhotným doporučuje?

Nejen v těhotenství jsme v zajetí různých (dez)informací. Internet je plný návodů na to, co jíst, jaké vitamíny jsou nutné, co se smí a nesmí. Jedna z diskutujících na populárním serveru pro maminky se otevřeně svěřila, že jeden měsíc neustále jedla plísňové sýry. Jenže jiná z žen reagovala téměř podrážděně, že sýry s plísní se nesmí, protože mohou způsobit potrat. A pak se v tom vyznejte…


Autor: Isifa.cz

Těhotenství není nemoc, jídelníček tedy může být normální

Podobně jako o jídle se vedou pře také o tom, zda v těhotenství brát či nebrat vitamíny. V tom se liší i názory gynekologů – jsou mezi nimi zastánci umělých vitamínů, ale i ti, kteří vám na rovinu řeknou, že doporučují spíše pestrou stravu. Protože bohatý příjem vitamínů v těhotenství vede k nadměrné velikosti dětí.

Těhotenství není nemoc

Občas vyzvídám u své maminky. Když mě v 80. letech rodila, bylo jí 33 let, což byl tehdy hodně pokročilý věk. Jídelníček moc neřešila, jedla, na co měla chuť, žádné speciální vyšetření neabsolvovala a o umělých vitamínech tehdy neměl nikdo ani páru. Narodila jsem se jako zdravé, veselé a baculaté dítě.

Možná se to dnes trochu přehání. „Každé zdravé těhotné ženě vždy na začátku gravidity říkám, že těhotenství není nemoc. Tudíž může konzumovat vše, na co je v běžném životě zvyklá, tedy i kávu a černý čaj v přiměřeném množství,“ říká gynekoložka Eva Dřímalová.

Když otěhotněla osmadvacetiletá Martina, začala si hledat informace o tom, co se smí a nesmí. „Už předtím jsem od kamarádek věděla, že by se některé potraviny jíst neměly. Vynechala jsem obecně škodlivé věci jako např. alkohol, ale taky kofein – kafe jsem nahradila Carem a černý a zelený čaj bylinkovými čaji určenými přímo pro těhotné.“

Kávu nepila ani nastávající maminka Daniela, která si ji ovšem nedopřává ani normálně: „Běžně piju čistou neperlivou vodu z kohoutku a často si do ní kapu citrón, občas si dám bylinkový čaj.“

Jídelníček podle chuti

Obě mladé maminky částečně upravily svůj jídelníček. Martina si dávala pozor zejména na majonézu, syrová vejce a paštiky. Daniela vyřadila uzeniny, nepasterizované výrobky a alkohol, nicméně občas si je také dopřála.

„Jedla jsem vše, co mi chutná a zaměřila jsem se na ovoce, zeleninu i častější konzumaci ryb. Hodně jsem jedla mléčné výrobky, ale to není u mě nic neobvyklého, ty mám ráda pořád. Ze začátku to ale bylo trochu stresující, například když jsem chodila na obědy do restaurací, tak jsem se pokaždé ptala, co jídlo obsahuje, než jsem si zvykla,“ popisuje Martina.

Daniela svůj jídelníček zpestřila o různé druhy obilovin, čerstvého ovoce a zeleniny. „Maso jím asi dvakrát do týdne a jen libové a co nejkvalitnější. Moje tělo si samo říkalo, co potřebuje, a tak jsem neváhala jíst to, na co jsem měla chuť. Jeden měsíc to bylo často mléko, další měsíc zelené saláty, jindy hořká čokoláda.“

Vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu i rybí maso doporučuje také gynekoložka Eva Dřímalová, nejlépe v kombinaci s pobytem na čerstvém vzduchu. Sport podle ní těhotné ženy omezovat nemusí, pokud je to v rozumné míře.

„Tělo si také většinou řekne o dostatek spánku a pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. V této souvislosti bych chtěla apelovat na možné prodloužení nebo variabilitu vycházek maminek na nemocenské, které mají možnost chodit ven pouze šest hodin denně v pevně stanovenou dobu. A tak se může stát, že dopoledne hledí z okna na krásné počasí, a odpoledne, kdy mají vycházky, prší,“ říká lékařka.

Přečtěte si: Těhotné by měly dát pozor na kávu v kavárnách

Kyselina listová a další vitamíny v těhotenství

Z těhotenských vitamínů je opěvovaná především kyselina listová neboli vitamín B9. Ta je pro zdravé fungování lidského těla nezbytná, protože se mj. podílí na krvetvorbě a napomáhá správnému dělení buněk. Nejvíce je jí obsaženo v listové zelenině, jako je hlávkový salát, čerstvý špenát, dále je v brokolici a jiných druzích zeleniny. Tepelnou úpravou se nicméně ztrácí, proto je třeba konzumovat zeleninu čerstvou.

„Kyselina listová je vhodná i před otěhotněním, protože zamezuje vzniku některých vad, zejména v oblasti páteře a mozku. Svým pacientkám vitamíny pro těhotné doporučuji. Pokud je ale maminka brát nechce, je vhodný pravidelný přísun listové zeleniny,“ doporučuje gynekoložka Eva Dřímalová.

Vitamíny na vyhození

A jaký byl přístup k vitamínům dvou maminek, které se s námi podělily o své zkušenosti? „Ze začátku těhotenství jsem jedla kyselinu listovou ve formě tablet, ale pak jsem přestala, protože jsem se cítila dobře a neměla pocit, že by mi něco chybělo. Velikým šokem pro mě byl začátek těhotenství a zjištění, že se najednou ocitám v obrovském těhotenském a mateřském byznysu,“ svěřila se Daniela.

V čekárně u gynekologa to byla televize, kde běžely reklamy na vitamíny pro těhotné ženy, které hlásaly, že aby miminko bylo chytré, musí brát ten a ten vitamín, na stolku byla celá kupa laciných časopisů plných reklam na různé nutriční doplňky a kosmetické přípravky. Jako „dárek“ dostala od lékařky krabici plnou nejrůznějších vzorků…

K tématu: Těhotné jsou pro obchodníky snadnou kořistí

„Gynekoložka mi po ultrazvuku potvrdila, že čekám dítě a několikrát zopakovala, že se vše zdá v pořádku. Přesto jsem odcházela s pěti krabičkami čehosi. Ptala jsem se, zda by něco mohla škrtnout, když jsem zdravá a nejsem zvyklá brát prášky. Doktorka se jen usmála s tím, že vše jsou jen vitamíny,“ vzpomíná Daniela. Hned za rohem vyhodila předepsaný recept, protože byla přesvědčená, že když se stravuje kvalitně, nemá důvod brát několik kapslí denně.

Když Daniele po rozboru krevního obrazu zjistili nedostatek železa, ani poté doplněk stravy neužívala a přizpůsobila svoji stravu situaci. Prostě jedla více potravin bohatých na železo. Výsledkem je krásný a zdravý chlapeček.

A mladá maminka se zcela logicky ptá, proč se doktoři ani jednou nezajímali o to, co jí? A jak může být stejný mix vitamínů prospěšný pro všechny těhotné ženy, když se každá stravuje úplně jinak? „Svou stravu jsem během těhotenství probírala i s velmi zkušenou porodní asistentkou. Ta jediná se zajímala o to, co jím, a dala mi užitečné rady,“ uzavírá Daniela.

Čtěte dále: Těhotenství je dobrý byznys pro lékaře

Těhotenské vitamíny do 7. měsíce

Také Martině vitamíny doporučil gynekolog. Rozhodla se je užívat: „Než jsem je začala brát, tak jsem si o tom hodně četla a došla jsem k závěru, že moje strava není tak pestrá, aby obsáhla všechny látky, které by miminko potřebovalo ke zdravému vývoji.“

Užívat je ale přestala v 7. měsíci těhotenství. „V souvislosti s umělými vitamíny se hodně mluví o větší porodní váze dítěte, což mi potvrdil i lékař. Malá měla ideální porodní váhu 3,5 kg. Na pokoji jsem ale byla s maminkou, která vitamíny nejedla, a její chlapeček měl přes 4 kg.“

Mladá maminka se vitamínů nevzdala ani po porodu. „Piju speciální mléčný nápoj, který má přidané vitamíny (B2, B12, C, jód, železo, vápník atd.). Nevím, jestli je to tím, ale každopádně moje holčička skvěle přibírá, až se i pediatrička divila a říkala, že mám hodně výživné mléko.“

Jaká je vaše zkušenost nebo názor na těhotenskou stravu? Jste pro umělé vitamíny, nebo to jde podle vás bez nich?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).