Hlavní navigace

Těhotenství je dobrý byznys pro lékaře

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Přestože žádné nadstandardy ještě zavedeny nebyly, v ordinacích gynekologů jako by to neplatilo. Jste těhotná? Pak se připravte na to, že vás doktoři pořádně zkasírují.

Je doba babyboomu a gynekologové ji umí dobře využít. Po pacientkách, které jsou těhotné a potřebují lékařské prohlídky a pravidelnou péči, žádají platbu navíc. A to přesto, že veškeré prohlídky a vyšetření hradí těhotným zdravotní pojišťovna a těhotné ženy dokonce ani neplatí třicetikorunový poplatek u lékaře. 

Zvlášť ve velkých městech je problém najít gynekologa, který nechce žádný příspěvek. Ceny se přitom pohybují až v závratných výškách – od pěti set korun (gynekolog s ordinací v paneláku v Modřanech) až po devět tisíc za těhotenství (gynekolog v centru Prahy na Národní třídě).

Co za své peníze žena dostane?


Autor: Isifa.cz

Předsedkyně pacientské organizace Koalice pro zdraví Jana Petrenko, která o problému ví, to komentuje lapidárně: „Telefonní číslo na lékaře, a někdy ani to ne“.

Jde o to, že gynekologové zdůvodňují fakt, že vybírají velké peníze od těhotných tím, že ženě přece budou k dispozici na telefonu třeba klidně večer, když zavolá a bude se chtít poradit. Což je ovšem trochu drahý telefon.

Podle přerovského gynekologa Miroslava Pavlici si to ovšem mohou dovolit jen kolegové ve velkých městech, v malých a chudších regionech by lékařům nikdo takové peníze nezaplatil.

Jasná pravidla pro to, co bude v ordinaci gynekologa nadále na „pokladnu“ a co bude nadstandardem, který si žena oficiálně zaplatí, by měl podle Aleše Roztočila ze zdravotního výboru Poslanecké sněmovny přinést příští rok a definice nadstandardu v ambulanci.

Co je zdarma a co by mělo být v nadstandardu?

„Nikdo se nepodivuje, že screening vrozených vývojových vad v prvním trimestru je výkon hrazený jako nadstandard (standard je jejich diagnostika ve druhém trimestru). Stejně tak, jako 3D nebo 4D zobrazení plodu pro rodinné album,“ říká Aleš Roztočil. „Je jen s podivem, že si zatím ultrazvukisté neúčtují prenatální diagnostiku pohlaví plodu, což je až na vzácné výjimky medicínsky zcela irelevantní údaj,“ vysvětluje lékař, jakým směrem se zavádění nadstandardů může ubírat.


Autor: SXC

Jinými slovy: paušální „platby za telefon na lékaře“ by měly v příštím roce skončit, nahradí je jasný ceník toho, co je v ordinaci pro těhotnou nadstandard.

Lékaři si tudíž budou moci účtovat platby legálně za konkrétní výkony a vyšetření. Ale třeba i za onu pohotovost na telefonu. Nebo třeba za sdělení, jaké má budoucí dítě pohlaví.

Zatím je to však tak, že od zjištění těhotenství probíhá každý měsíc prohlídka, kdy se žena váží, lékař ji vyšetří, změří tlak, vyšetří moč, zjistí, zda neotékají nohy. Poslední měsíc před porodem už prohlídky neprobíhají u gynekologa, ale v porodnici, kde se žena chystá rodit, a jsou v týdenních intervalech. To vše platí u zdravé těhotné, ženu s rizikovým těhotenstvím si lékaři zvou do ordinace častěji a vyšetření bude víc, například u žen nad pětatřicet let se dělá i genetický test.

Všechno je však hrazené zdravotní pojišťovnou. Co hrazené není a je tudíž v pořádku, když si lékař za tato vyšetření vyžádá peníze, je více ultrazvuků za těhotenství než tři – když chce žena například dítě vidět při každé prohlídce, ač k tomu z medicínského hlediska není důvod.

Také si lékaři mohou účtovat za obrázky dítěte z ultrazvuku, nebo za 3D nebo 4D ultrazvuk. Záleží na každém lékaři, jaký si stanoví ceník. Například u fotografie dítěte z ultrazvuku se cena pohybuje od 50 korun do tří set. Nebo 3D ultrazvuk včetně vypálení pohybujícího se dítěte na CD stojí od 600 set do dvou tisíc korun.

Na co má těhotná žena nárok zdarma?

  • každý měsíc prohlídka u lékaře a poradna
  • třikrát za těhotenství ultrazvuk
  • triple test (a podle jeho výsledků amniocentéza)
  • test na těhotenskou cukrovku
  • rozbor krve mimo jiné kvůli vyšetření na syfilis
  • poslechy srdečních ozev
  • v závěru těhotenství kardio test u dítěte

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).