Hlavní navigace

Taky už máte rýmu? Na podzimní nachlazení pomůže i konopí

30. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Carun
Po teplém létě přichází ochlazení, nepříjemné podzimní plískanice, déšť a vítr. To s sebou samozřejmě nese také typické nachlazení, kvůli kterému téměř všichni trávíme alespoň několik podzimních dnů v posteli s teplým čajem, kapesníkem a teploměrem.

Navíc se tahle podzimní nepříjemnost velmi dobře šíří a většinou není výjimkou, že si ji přineseme z práce nebo děti ze školy.

Pokud vás trápí jen lehké nachlazení, nemusíte jej hned řešit velkým množstvím léků. Vyléčit se můžete i přirozeně. Co pomůže?

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Tekutiny

K uzdravení je potřeba dostatečná hydratace organismu. Kromě teplého čaje vám může pomoci i pití studených nápojů, které zmírňují otoky v krku. Vynechejte příliš horké, sladké, kyselé a perlivé nápoje, které vás mohou dráždit. Pokud se ukáže, že jde o angínu, využijte i kloktadla. Mohou pomoci zmírnit pocit bolesti i samotný zánět. Pro kloktání slanou vodou pouze rozpusťte jednu čajovou lžičku ve 250 ml vlažné vody, nálev z fenyklu či lékořice nechte před použitím zchladnout na pokojovou teplotu.

Vyležte to

Není to sice žádná novinka, ale je to zkrátka pravda. Na nemoc pomáhá hlavně důkladný odpočinek a nejlepší je zkrátka nemoc „vyležet“. Zalezte si pod peřinu, zapomeňte na stres a hodně spěte.

Bohužel je tento bod stále často podceňován a z přechozených lehkých viróz se může později vyklubat něco horšího. Nejlépe se odpočívá ve vyvětraném prostoru a zvlhčeném vzduchu, který pomůže od bolesti a škrábání v krku.

Vsaďte na bylinky

Přirozeným pomocníkem při nachlazení jsou různé bylinné nálevy a čaje. Zkuste třeba zázvor, lékořici nebo šalvěj. Účinné mohou být také lístky konopí. Nálev z konopných lístků má antibakteriální účinky, které jsou při angíně velmi hodnotné. Stačí jednu až dvě čajové lžičky lístků zalít 250 ml vroucí vody a nechat přibližně deset minut louhovat. K dochucení je vhodný zcela přírodní konopný sirup. Vaši imunitu podpoří také ovoce, zelenina, ořechy, semínka, oleje, bylinky a koření. Dopřávejte si čerstvé šťávy z ovoce, zejména z toho s vysokým obsahem vitaminu C, jako jsou různé citrusové plody.

Galerie: Obsah vitamínu C v českém ovoci

Kvalitní strava

Při nemoci vám rozhodně nepomohou těžká jídla a polotovary. Místo toho zařaďte brokolici, kapustu, květák, borůvky, potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, panenské oleje nebo česnek. Loupané konopné semínko je bohaté na esenciální mastné kyseliny včetně omega-3, které podporují správnou funkci celého organismu. Jsou vhodné nejen při léčbě, ale i prevenci mnoha onemocnění. Vyhněte se hlenotvorným potravinám, jako jsou všechny mléčné výrobky. Nepohrdejte ani klasickými „babskými radami“. Taková pořádná domácí česnečka totiž taky dokáže udělat divy.

Dobré myšlenky pro zdraví

Je jasné, že s bolestí hlavy, krku a nekonečně plným nosem se dobrá nálada udržuje špatně. Pokud se vám to ale podaří, určitě to bude jen plus. Využijte stonavé dny, a když se vám udělá trochu lépe, koukněte se třeba na ten film, který už tak dlouho plánujete, nebo se začtěte do fajn knížky, díky které na to, že je vám po psa, hned zapomenete.

Galerie: Stopněte stres – 7 aktivit, které vás zabaví

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecná zdravotní sestra, odbornice z Carun Pharmacy, www.carun.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).