Hlavní navigace

Svatební dort je třeba objednat i rok dopředu

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Svatební dort musíte včas objednat, absolvovat jeho ochutnávku, zaplatit odvoz i stojan… Není toho málo a není to za málo.

Máte termín svatby? Pak už žhavte telefon. Zavolejte do té nejlepší cukrárny, aby vám na váš den připravili svatební dort. Čím dřív ho objednáte, tím líp uděláte. Někde se totiž termíny bleskově plní. V pokračování svatebního seriálu vám dnes ještě poradíme, jaký dort na svatbách letí, co si počít, když máte na hostině alergika nebo vitariána, i jak dopravit velký dort na svatbu.

Chcete něco extra? Všude neuspějete

Zatímco za dob našich rodičů bylo zcela běžné mít na svatební tabuli klasický máslový jednopatrový dort, dnes je svatební dort vnímán jako něco, co vyjadřuje vaši osobnost, společné zájmy, práci, vkus. Bývá tím, co způsobuje wow efekt, kdy to sálem zašumí a ozve se potlesk. A nemusí vás to stát bambilion, stačí se rozkoukat, inspirovat a vědět, co přesně chcete a kde to mají. Některé cukrárny udělají téměř cokoli na přání, jinde vyrobí vlastní osvědčený model. Paní HájkováCukrárny Hájek a Hájková třeba říká, že dělají svatební dorty jen a pouze z jejich dortů: „Neděláme žádné atypické dorty, ani s marcipánem, veganské, raw nebo podle obrázku. Vždy si se zákazníkem dáme schůzku a vše domluvíme na místě.“ 

Pokud tedy potřebujete něco extra, je vhodné se poohlédnout po menších cukrárnách nebo jednotlivcích na internetu, kteří vaše potřeby a nápady dokážou zrealizovat.

Jak velký dort objednat?

Každému svatebnímu dortu předchází schůzka s cukrářem, na kterou je třeba přijít s jasnými základními požadavky: jaký bude počet hostů – od toho se odvíjí velikost dortu, jaký korpus a náplň do dortu chcete a zda budete chtít dort na místo svatby dovézt.

Počítejte s tím, že z klasického dortu o průměru dvacet tři centimetrů vykrájíte asi dvanáct porcí (počítá se s většími porcemi, než vám krájí v cukrárně – jde o sto padesát až dvě stě gramů). Budete-li mít dort dvoupatrový se spodním korpusem o průměru třicet centimetrů, nakrájíte z něj až čtyřicet porcí. Třípatrový dort se základnou třicet dva centimetrů bude stačit pro padesát lidí.

Třípatrový, nebo cupcake dort?

Svatební dorty mohou být střízlivé, decentní, monumentální, x-patrové, nepečené, veganské, máslové, ale jestli chcete jít s dobou a na svatbě mít něco, co právě letí, vsaďte na módní cupcake dort – cupcaky vyskládané na patrových podnosech, nebo dorty tzv. bez kabátku – nude.

„Cupcake dort se skládá z devadesáti kousků dortíků, ty jsou v naší kuchyni upečené ‚hned‘, ale záleží na tom, jak náročné si svatebčané vyberou zdobení, kolik příchutí se dělá, jak daleko je místo svatby. Dortík po dortíku se na místě vyskládá do sedmipatrového stojanu, který ještě dozdobíme květinami,“ popisuje jeden z neoblíbenějších dortů současnosti Lenka HnidákováLelí's Cupcakes. Nesmírnou výhodou těchto dortíků je skutečnost, že si můžete do „dortu“ namixovat různé druhy cupcaků, klidně i bezlepkové nebo veganské. Ty se od ostatních dají označit rozdílným zdobením, třeba ovocem nebo elegantními zápichy. „Takže pokud má například bezlepkovou dietu pouze nevěsta, nemusí být bezlepkový celý dort, tedy všech devadesát kusů,“ dodává Lenka Hnidáková. A jestli by vám u cupcake dortu chybělo ono symbolické rozkrojení, je možné na vrchní patro umístit menší dortík.

Tipy pro objednávku svatebního dortu

  • Svatební dorty objednávejte s velkým předstihem. Zvlášť pokud chcete svatbu v létě a dort bude hodně speciální, ať už vzhledem, či složením.
  • Budete mít na svatbě člověka s potravinovým omezením? Podávejte cupcake dort, kde bude mít každý svůj „dortík“.
  • Chcete poslední hit? Vsaďte na „nahý“ ovocný dort.
  • Kolik stojí svatební dort? Ceny záleží na velikosti i složení. Začínají na tisícovce a mohou dosáhnout i patnácti tisíc (a víc) korun.

„Někdo požaduje trendy, které k nám ze zahraničí ani nestačily dorazit, někdo chce klasiku, ale poslední dobou jsou velmi oblíbené a žádané ‚nahé‘ ovocné dorty,“ říká Kateřina Jiroušková z pekárny Domácí dobroty bez lepku. Někdy se jim také říká „nude“. Jde u nich především o přiznání počtu pater, resp. promazání krémem. Žádné potahování marcipánem ani uhlazování krému podle pravítka, vyhrává ten, kdo udrží dort v rustikálním stylu a nepřeplácaný. Tento narůstající trend nám potvrdila i Monika Kulagová z ostravské sítě cukráren Ollies.

Kdy objednat?

Jak už bylo v úvodu zmíněno, čím dříve objednáte, tím lépe, ale když vaše cukrářka těsně před svatbou dort zpacká, nemusíte propadat panice, existují cukrárny, kde vám svatbu zachrání: „Standardně se svatební dort objednává čtrnáct dnů dopředu, ale snažíme se našim zákazníkům vyjít maximálně vstříc a v případě, že nám někdo zavolá, že jim ‚vybouchl‘ již jinde objednaný dort, jsme schopni upéct svatební dort i na poslední chvíli, například čtyři dny před svatbou,“ říká Monika Kulagová. I cukrářská výroba Anna Magdalena zvládne dort za pět až šest dní od zadání zakázky, ale v nejvíce exponovaných letních termínech si musíte dávat na čas a neponechat nic náhodě. Zvláště pokud nechcete klasiku.

„Někdy máme na stejný termín dva dorty a třetí už vzít nemůžeme, někdy máme třeba i v červnu ještě dva týdny volno. Pro hladkou realizaci je ideální řešit dort u nás minimálně jeden až dva měsíce předem,“ říká Lenka Hnidáková z Lelí's Cupcakes. Pokud chcete dort například bezlepkový, je třeba počítat s ještě delší dobou. „Někdy je třeba objednávat svatební dorty i tři čtvrtě roku dopředu, to proto, že někteří budoucí novomanželé svatební dorty objednávají i rok předem. Kolikrát ještě nemám ani nový diář,“ říká s úsměvem Kateřina Jiroušková.

Kolik stojí svatební dort

Záleží na velikosti, použitých surovinách a také celkovému servisu, který si k dortu objednáte – nebo neobjednáte. Samotný tříkilový, bílou hmotou potažený dort se střídmým květinovým zdobením může vyjít na tisícovku a pouhý kilogram svatebního dortu pro vitariány stojí cca devět set korun. Budete-li toužit po originálním bezlepkovém dortu, v němž nebudou vejce a třeba ani mléko, může vás dort vyjít od dvou a půl až do patnácti tisíc.

Vcelku běžné jsou ochutnávky svatebních dortů, kde se doladí detaily, přidá zdobení, ubere cukru, pozmění barvy… „Ochutnávky jsou placené, ale pokud si budoucí novomanželé dort na základě ochutnávky objednají, je cena o tuto sumu ponížena,“ říká Kateřina Jiroušková. Všude ale ochutnávky běžné nejsou, například cukrárna Hájek a Hájková je nedělá, a to ani za úplatu.

Galerie: Nazdobené cupcaky vytlačují svatební dorty

Další peníze, které za dort vydáte, spolkne zapůjčení stojanu. Obvykle není zdarma, v tom nejlepším případě je na zálohu. Určitě počítejte s tím, že svatební dort není pár zákusků z cukrárny, je větší, je třeba mu věnovat větší péči a vhodné podmínky. Pokud se ráno před svatbou nechcete zajíkat slzami, až uvidíte rozteklý či zdeformovaný dort, zařiďte si u cukrářů dovoz na místo. Stojí od sto padesáti korun. Případně lze svatební dort zakoupit s kompletním servisem. „My prodáváme cupcake dort jako balíček za šest a půl tisíce korun, tento balíček obsahuje předsvatební ochutnávku u nás v obchůdku, kde se domluvíme na složení dortu, příchutích, barvách, nevěsta může vše ochutnat, poradit se a samozřejmě přijít i s nastávajícím manželem, maminkou nebo kamarádkou. Dále pak zapůjčení stojanu, včetně dopravy po Praze, a instalace dortu na místě,“ popisuje například svatební balíček Lenka Hnidáková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).