Hlavní navigace

Stovka za vystavení neschopenky? Nová realita u lékaře

9. 12. 2009

Sdílet

Už brzo se vám může stát, že půjdete ke svému lékaři, ten vám napíše neschopenku a vy za její vystavení zaplatíte celou stokorunu. Nevěříte? České lékařská komora o tom v současné době jedná s ministerstvem. Jestli budeme platit ke 30 korunám ještě 100 za neschopenku, není zatím jisté. Možná by pomohly elektronické neschopenky.

Jak napsaly Lidové noviny, lékaři odůvodňují zpoplatnění vystavení neschopenek administrativou, která jejich vypsání provází. Nikdo ale nedokáže říct, kdo to má na starosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí říká, že tuto činnost mají platit zdravotní pojišťovny, a ministerstvo zdravotnictví, že úhrada za tuto službu nepatří mezi platby zdravotního pojištění. A tak až půjdete po Novém roce k lékaři, radši si připravte větší částku. Třicet korun za regulační poplatek plus stovku za vypsání neschopenky.

nachlazení

Situaci by určitě pomohla vyřešit dohoda mezi lékaři a ministerstvem práce a sociálních věcí. Do té doby prezident české lékařské komory Milan Kubek pacientům doporučuje, aby peníze, které dají za vystavenou neschopenku, požadovali na správě sociálního zabezpeční. Takže kromě k doktorovi půjdete ještě na úřad. Mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová sice tvrdí, že lékaři nemají žádný legální nástroj na vybírání poplatků, ale kdo s horečkou to bude doktorovi vysvětlovat. Ještě se ale nabízí jedno řešení, a tím jsou elektronické neschopenky.

Elektronické neschopenky: Hudba budoucnosti?

Elektronických neschopenek se dočkáme možná už za tři roky. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak hodlá zjednodušit systém hlášení pracovní neschopnosti, jejích změn a ukončení. „Vzhledem ke složitosti řešení, které se dotkne orgánů nemocenského pojištění, ošetřujících lékařů, zaměstnavateli i pojištěnců, předpokládáme, že systém zavedeme do praxe v roce 2012,“ řekla agentuře ČTK mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová. Elektronické neschopenky zavede do praxe Česká správa sociálního zabezpečení, která je za vyplácení dávek zodpovědná.

Zaplatili byste stokorunu za vystavení neschopenky?

Čtěte téma: Astma: Nemoc, o které možná nevíte

Doktoři si stěžují na nekonečné papírování

lékařská prohlídka

Od prosince vstoupila v platnost novela zákona o nemocenském pojištění, která lékařům usnadňuje vypisování tiskopisů o hlášení nemocenské. Jde o jakýsi první stupeň zjednodušení práce lékařů. Nový formulář hlášení o pracovní neschopnosti a jejím ukončení má místo dosavadních šesti jen pět stránek. Většinu údajů lékař nemusí vůbec vypisovat, pouze kroužkuje možnosti. Nová úprava také prodlužuje lhůtu, do kdy lékař musí hlášení zaslat příslušné správě sociálního zabezpečení.

Elektronické neschopenky by administrativu doktorů měly ještě více zjednodušit. Ministerstvo práce si nechalo vypracovat průzkum, který ukázal, že bude potřeba nejdříve zavést přehlednou legislativu. „Lékaři budou zřejmě moci po určitou přechodnou dobu vypisovat neschopenky podle vlastního výběru buď jako dosud na papír, nebo nově elektronicky, uvedla pro ČTK mluvčí ministerstva práce Štěpánka Filipová.

Napsali jsme: Češi pomalu slepnou. Netýká se to i vás?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).