Hlavní navigace

Spotřeba rajčat vzrůstá. Zejména těch cherry

21. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com/davehan2016
Rajče jedlé, tak zní botanický název té velké kulaté červené zeleniny, dost často jedlé nebývá. Je mdlé chuti, bez vůně a zápachu, zvláště v zimě. Přesto jsme si k rajčatům cestu našli.

Od roku 2005 ho v amerických státech Tennessee a Ohio vedou jako ovoce. Spory o to, zda je rajče ovoce nebo zelenina, ale my tady v české kotlině vůbec neřešíme, nám jde hlavně o chuť, barvu a cenu. A zjevně se tyto tři atributy vzácně schází, neboť konzumace rajčat v České zemi rapidně vzrůstá. A to zejména pokud mluvíme o spotřebě cherry rajčátek.

Rajčata nám chutnají, nejvíc ta cherry

Jak praví výsledky Českého statistického úřadu, spotřeba rajčat byla ještě v roce 1992 na úrovni sedmi kilogramů ročně na osobu, v roce 2014 pak činila spotřeba rajčat téměř jedenáct a půl kilogramu. Vzrůstající náklonnost k rajčatům, zejména těch cherry, potvrzují i prodejní čísla obchodů Albert. „Zákazníci sáhnou po odrůdách cherry stále častěji. Co se týče prodaného objemu, v loňském roce tvořil jejich podíl v kategorii rajčat už více než polovinu,“ říká Slavomíra Havlínová, manažerka nákupu ovoce a zeleniny v obchodním řetězci Albert a doplňuje: „V posledních letech jsou velmi oblíbená oválná cherry rajčata, která jsou chutnější než klasická kulatá cherry. Jejich prodej vzrostl v posledních deseti letech na pětinásobek.“

Spotřeba rajčat a zelí od roku 1992 do roku 2014
Autor: Český statistický úřad

Spotřeba rajčat a zelí od roku 1992 do roku 2014

Základ zdravého jídelníčku

Čím vyšší spotřeba rajčat, tím lépe pro nás, a pro starší pány zvlášť. „Stejně jako v případě jakékoli jiné zeleniny představuje konzumace rajčat prevenci proti rakovině, speciálně rajčata jsou pak podle několika vědeckých studií prevencí proti rakovině prostaty, což je problém většiny mužů po padesátce. Rajčata v jakékoli podobě, optimálně ale po tepelné úpravě, by tak měli konzumovat zejména starší pánové,“ napsal pro náš server Petr Havel v článku Rajskou polévku by měli jíst hlavně starší pánové. A proč po tepelné úpravě? Z rajčat se při vaření či dušení uvolňuje více lykopenu, což je silný antioxidant, který likviduje v těle volné radikály.

Nebojte se tedy rajčata dusit, vařit, grilovat nebo rychle restovat spolu s další zeleninou. Díky vitaminu C rajčata posilují imunitu a chrání srdce. Vitamin B zase prospívá kůži, vlasům a nehtům. Výčet prospěšných látek obsažených v rajčatech je opravdu dlouhý, mimo vitaminů A a E je to také draslík, železo a vláknina.

„Rajčata mohou vytvářet pevný zeleninový základ zdravého jídelníčku, pro vyšší obsah vody a nižší obsah energie jsou vhodná nejen pro redukční, ale také pro očistné diety, a to zejména díky svým antioxidačním účinkům,“ doplňuje nutriční specialista Pavel Suchánek.

Zdroj: Ahold

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).