Hlavní navigace

Sportem k trvalé invaliditě? Něco na tom bude

30. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kdy je pohyb ještě zdravý a kdy nadělá víc škody než užitku? Vrháme se do sportování a o jeho účincích nevíme zhola nic. Přitom pro nás může být stejně nepříznivé jako některá „éčka“.

Téměř každá definice zdravého životního stylu nás nabádá ke správnému stravování a současně k aktivnímu pohybu. Zatímco o zdravé a vyvážené stravě toho, alespoň někteří, víme dost, o zdravém a vyváženém sportu mnoho lidí neví zhola nic.


Autor: Isifa.cz

V posilovně si hodně lidí spíš ublíží, když neví, jak na to

Naučili jsme se číst etikety potravin, víme, co by měly obsahovat a co nikoliv. Ale recept na správně vykonávaný sport mnoho z nás buď nezná, nebo se jím ani nezabývá. Avšak stejně jako jsou pro naše tělo výrazně nepříznivá některá „éčka“, může pro nás být nepříznivý i pohyb. Proto dřív, než zase „nazujete cvičky“, věnujte trochu času následujícím řádkům.

Přečtěte si: Cvičení vhodné i pro začátečníky? Pilates a obyčejná chůze

Jednostranné sporty jsou rizikovější

Asi každému z nás bylo někdy řečeno, že co bolí, to sílí. Sport je samozřejmě o překonávání sama sebe, avšak není nutné hnát se za každou cenu do extrémů. Bolest je totiž především indikátorem zranění. To se může projevit ihned, nebo bolest časem odezní a pár let o ní neuslyšíte. Jenže jednou se může vrátit a přinést s sebou mnohé zdravotní komplikace. Pavla Sýkorová, fyzioterapeutka z pražského rehabilitačního centra FYZIO Aktiv, upozorňuje na základní pravidlo při výkonu jakéhokoliv sportu: „Je třeba si uvědomit si, že jakýkoliv sport, který přeháníme, může dříve nebo později vést k opotřebení převážně nosných velkých kloubů, jako je kyčel nebo koleno, což vede ke zvýšení rizika zranění.“

V souvislosti s tím můžeme rozlišovat dva druhy sportů. Za ty rizikovější jsou považovány tzv. jednostranné sporty: „Při jednostranných sportech jako jsou například florbal, tenis, squash nebo třeba jednostranné veslování, může dojít k přetížení jedné poloviny těla, z čehož pak plynou různé zdravotní komplikace,“ říká fyzioterapeutka. Základním problémem těchto aktivit jsou prudké a trhané pohyby, při kterých může snadno dojít k natažení svalu nebo dokonce poškození vazu.

Druhou a bezpečnější skupinou jsou tedy sporty, při kterých jsou zatěžovány obě strany stejně a pohyb je prováděn plynuleji, tzv. oboustranné nebo symetrické sporty: „Za symetrický a přirozený pohyb pro lidský organismus považuji například plavání, běh, atletiku jako všestranný pohyb, pokud se to samozřejmě nepřehání, jógu nebo jakékoliv bojové umění,“ uvádí Pavla Sýkorová, podle které je další nezbytnou záležitostí zohlednění zdravotního stavu. „Například lidé s vysokým krevním tlakem by se měli vyvarovat dlouhých statických zátěží, jako je třeba kulturistika. Dále osoby trpící nějakým postižením pohybového aparátu, konkrétně třeba skoliózou, by měly zvážit jakékoliv dlouhé běhy, které nadměrně zatěžují páteř.“ Je proto lepší volit takovou aktivitu, při které je páteř v odlehčení, jako je třeba plavání.

Sporty jinak: Nezdravé sporty z hlediska závislostí jsou fotbal, zápas, box i tanec

Půlhodina rozcvičky ušetří hodiny po doktorech

Chcete-li skutečně ochránit své zdraví a předejít zranění, opravdu pečlivě se věnujte rozcvičení a zahřátí. Možná vás to zrovna dvakrát nebaví nebo to považujete za zbytečné, ale půlhodinka věnovaná rozcvičce vám může ušetřit mnohahodinové vysedávání po doktorech. „Zahřáté a rozcvičené svaly jsou pružnější, a tedy lépe reagují na danou zátěž,“ vysvětluje Pavla Sýkorová, „stejným způsobem reagují i vazy, které pak spolu se svaly lépe chrání kloub před jeho přetížením.“

Ovšem tou nejdůležitější ingrediencí zdraví prospěšného pohybu je jeho intenzita. Je-li příliš vysoká, může velmi lehce dojít k přetížení organismu a tím pádem i ke zranění. Míra zátěže je však velice individuální záležitostí, při které je nutné brát v potaz mnoho faktorů jako věk, pohlaví a samozřejmě fyzickou kondici. Proto není možné podat nějaké obecně platné rady, které by vyhovovaly úplně všem. Nejlepším řešením je obrátit se na odborníky a nechat si udělat zátěžové testy či konzultovat vhodnou aktivitu s profesionálním trenérem. Poradit vám mohou také fyzioterapeuti nebo praktický lékař, který je obeznámen s vaším zdravotním stavem. 

Rozhovor: Buď se chcete léčit, anebo uzdravit. Je to vaše volba, říká Jan Hnízdil

Další možností, která je zadarmo, je řídit se zdravým rozumem a naslouchat svému tělu. Proto začněte raději s malými dávkami, které budete postupně zvyšovat. Konečně poslední v pořadí, ale ne důležitosti, by podle Pavly Sýkorové měla být správná regenerace: „Po každém sportovním výkonu doporučuji opět protažení a uvolnění, nebo jednou za čas relaxaci ve formě masáží, aby se svaly po výkonu zregenerovaly.“

Zhruba tak by měl vypadat předpis správného pohybu, který vám může přinést nejen zdravé tělo, ale i ducha. „Jakýkoliv sport prováděný dle našich fyzických možností zvyšuje naší odolnost proti stresu, udržuje naše klouby a svaly fit, posiluje náš kardiovaskulární systém a tím zvyšuje odolnost organismu proti jednotlivým civilizačním chorobám,“ uzavírá Pavla Sýkorová.

Tipy pro zdravý pohyb

  • všeho s mírou – to platí i u sportu
  • nepodceňujte rozcvičku
  • míra zátěže je individuální – nepřetěžujte se
  • poslouchejte svoje tělo
  • případně konzultujte s odborníky (trenérem, fyzioterapeutem, lékařem)
  • jednostranné sporty je třeba kombinovat s celkovým posilováním těla
  • dopřejte tělu regeneraci

Čtěte dále: Vibrostation zdravým lidem neuškodí, nemocní si ale koledují o malér

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Mediálních studií, píše zejména o tom, co považuje v životě za nejdůležitější - o zdraví.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).