Hlavní navigace

Sport a menstruace – jde to dohromady?

16. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Photl.com
Menstruace naruší pravidelný režim. Provázejí ji bolesti, výkyvy nálad, nepohoda. Mají ženy v tomto období dát sbohem běhání či jiné fyzické aktivitě?

Žena možná má mnohá privilegia, o kterých si muži mohou nechat jen zdát. Přinejmenším jednou za měsíc by však každá ráda přenechala svému protějšku všechny ty pocity, záchvaty vzteku i breku, křeče v břiše i bolesti hlavy. I ty šťastnější, které netrpí na křeče a bolesti, možná znají prudké změny nálad, které menstruaci a zejména dobu před ní provázejí. Menses naruší pravidelný program i plánované aktivity.

Jak je to se sportováním? Změní menstruace sportovní výkon? Zlepší ho, nebo zhorší? Je menstruace důvod pro přestávku ve sportu?

„Jedna z těch dívčích věcí“ může pěkně znepříjemnit život i sport

Ze střední školy si moc dobře pamatuji, že při každém tělocviku přinesla alespoň jedna spolužačka učiteli omluvenku z hodiny právě kvůli probíhající menstruaci. Některé toho možná i zneužívaly a dostávaly měsíčky i dvakrát třikrát měsíčně. Kdo si to ale mohl pamatovat.

Na začátku letošního roku „vstoupila“ menstruace i do světového tenisu, kdy Britka Heather Watsonová, hrající ve své životní formě, na kurt přivolala lékaře a zničehonic prohrála zápas. „Jedna z těch dívčích věcí“, jak sama uvedla novinářům, potkává i zdánlivě nezlomné profesionální sportovkyně.

Studie zkoumaly souvislost mezi menstruací a sportovním výkonem

Podle Dalibora Pastuchy, odborníka na tělovýchovné lékařství, autora stejnojmenné publikace, ředitele pro léčebnou péči v Lázních Teplice nad Bečvou, se problematikou zabývala celá řada studií. Většina z nich však žádnou souvislost mezi sportovním výkonem a jednotlivými fázemi menstruačního cyklu nepotvrdila. „Samozřejmě mohou být individuální rozdíly, některé ženy mohou pociťovat, například náladovost a přecitlivělost, křeče v podbřišku či zvýšenou citlivost prsou. To jsou jen některé z mnoha příznaků tzv. premenstruačního syndromu, zkráceně PMS.“ Tyto příznaky samozřejmě mohou sport znepříjemnit, ale nelze říci, že by možnosti fyzické aktivity zamezovaly.

Mnohé ženy navíc pociťují během menstruace lehce zvýšenou teplotu. Jako laika mě napadlo, že to přeci musí sportovní aktivitu nějak ovlivnit. MUDr. Pastucha však vyvrací jak vliv zvýšené teploty při menstruaci, tak i možné působení metabolických změn: „V důsledku hormonálních změn v průběhu cyklu dochází ve druhé fázi menstruačního cyklu k mírnému zvýšení bazální teploty. Toto navýšení je minimální a nijak zásadně neovlivňuje sportovní aktivitu.“ V závislosti na kolísání hladiny hormonů dochází i k drobným změnám v metabolismu, které jsou ale zcela fyziologické a opět zásadně možnost sportovat a sportovní výkon neovlivňují.

 

Omezení sportu při menses? Není třeba

Ony již v úvodu zmiňované omluvenky z tělocviku byly tedy spíše jen zažitým zvykem založeným na fámě, která se šířila. Možná se věřilo, že cvičit opravdu vhodné během menstruace není, možná se ale jednalo také o šanci, jak se vyhnout zkoušení ze šplhu po tyči. Není ale pochyb o tom, že mnohé ženy mohou trpět průvodními příznaky, které sport znepříjemňují.

Podle Dalibora Pastuchy ale v dnešní době není nutné, pokud žena netrpí tzv. dysmenoreou (bolestivým krvácením) nebo extrémně silným krvácením (menorrhagií), sportovní aktivity v průběhu menstruace nijak omezovat. Dodává ale, že stejně jako při sportování mimo dobu menstruace je nutné si hlídat pitný režim. Zejména je třeba doplňovat minerály, které se s ohledem na ztrátu krve (především u žen s vysokým krvácením) více vyplavují.

Nicméně například jóga přihlíží k tomu, že cvičící žena menstruuje. V tomto období příliš nedoporučuje dynamické sestavy a zejména obrácené pozice. Varuje také před delšími výdržemi, přepínání břicha, zkruty a záklony. „Menstruace je normální, ale zároveň je to období, kdy je třeba si dopřát dostatek klidu a odpočinku. Neznamená to, že by se v době menstruace měla praxe úplně vynechávat, jen je třeba ji změnám v těle přizpůsobit.“ Žena by zkrátka měla přihlížet ke svým individuálním pocitům.

 

Přiměřená aktivita naopak pomáhá

Když se tedy sportovat může, napadá mě – co když je naopak lepší, když při menstruaci žena přiměřeně sportuje? Je známý fakt, že při fyzické aktivitě se vyplavují endorfiny, které nás činí o něco šťastnějšími než před cvičením, což se může zvláště v době náladovosti během PMS a samotné menstruace docela hodit.

MUDr. Pastucha mi toto potvrdil. „Mírná až střední zátěž může opravdu prospět naší dobré náladě, pozor ale na intenzivní aktivitu. Intenzita těchto potíží je závislá na stupni zátěže a s její intenzitou potíží přibývá,“ říká lékař, a tím i potvrzuje pravidlo, že nic se nemá přehánět.

Vše je samozřejmě velmi individuální a je třeba, aby každý naslouchal především svému tělu. Nicméně pokud sportující žena pocítí zvýšenou bolestivost při menstruaci, může přemýšlet o tom, zda zdroj této bolesti není právě v přehnaně intenzivní sportovní aktivitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).