Hlavní navigace

Spíte nazí, nebo v pyžamu?

6. 8. 2009

Sdílet

 Autor: Maddi Bazzocco / Unsplash, podle licence: Public domain
Nahých spáčů je čím dál víc. Svoje tělo neobalují žádným pyžamem, ale jen peřinou. A tvrdí: Nic lepšího a zdravějšího není. Je to pravda? Je vůbec spaní bez prádla hygienické? A mají naháči lepší sexuální život než ti v pyžamech?

Podle statistik prý spí nahých třicet procent mužů, žen o dvacet procent méně. Hlavním důvodem, proč spát nahý, je pohodlí. „Když spíte nazí, tak se vaše tělo uvolní a relaxuje lépe a rychleji, než když spíte oblečení,“ přesvědčují na webu sleepnaked.org. Kateřina Adámková, čtyřiadvacetiletá studentka to potvrzuje a dodává: „Nahá spím již několik let. Nesnáším, když se mi pyžamo nebo noční košile během noci točí kolem těla. Možná neumím spát, nebo se příliš vrtím, ale pokaždé mě to škrtí a to je nepříjemné.“

Co se dozvíte v článku
  1. Je pro sexuální život lepší spát nahý, nebo v pyžamu?
  2. Není nahým zima?
  3. Co když přijde potopa?
  4. Je nahé spaní hygienické?
  5. Pravidla nahého spaní

Je pro sexuální život lepší spát nahý, nebo v pyžamu?

Sexuologové se shodují v tom, že pokud nabízíte (zvláště ženy) nahotu partnerovi příliš často, zvykne si na ni a po nějaké době mu přijde naprosto přirozená, což může negativně ovlivnit sexuální život.

Se spaním bez pyžama je to ovšem trochu jinak. „V noci spím a partnerčinu nahotu příliš nevnímám, hlavně je schovaná pod peřinou, takže ji ani nevidím,“ svěřuje se přítel Kateřiny Adámkové a s úsměvem dodává, že když „to“ na ně přijde uprostřed noci nebo k ránu, nemusejí se zdržovat se svlékáním pyžama.

V čem nejraději spíte?

Není nahým zima?

Nazí spáči tvrdí, že je mnohem lepší v noci trochu mrznout, než se trápit v horku. Což je také jedním z důvodů, proč spát, zejména teď v létě, nahý. Navíc je v místnosti k spánku vhodná teplota 18 – 19 °C. Pokud se přikryjete peřinou, nastydnutí se ani bez pyžama bát nemusíte. Spaní v chladnější místnosti dokonce podporuje imunitu.

Co když přijde potopa?

Možná byste klidně spali nazí, ale trochu vás děsí představa živelného neštěstí. Noční nudisté z těchto důvodů doporučují mít vždy vedle postele nějaké oblečení, které si rychle natáhnete. Třeba i v případě, že vás v noci překvapí zloděj a dodávají, že podobná překvapení se mohou přece stát i během sprchování nebo koupání a do vany se přece člověk nenoří  také v plavkách.

Proč spát nahý

  • Je to pohodlné.
  • Je to přirozené.
  • Spát nahý je sexy.
  • Zlepšuje to imunitní systém.

Proč spát v pyžamu

  • Když mě někdo v noci „překvapí“, nepřekvapím ho svou nahotou.
  • Pyžamo může být sexy.
  • Je to hygieničtější.

Je nahé spaní hygienické?

Nahé spaní má ovšem také svá pravidla. Tím nejzásadnějším je dodržování hygieny. Člověk by měl ulehat do postele čistý a minimálně jednou týdně měnit ložní prádlo. Kůže se totiž loupe i potí neustále, tedy i ve spánku. Kožní lékařka Dermacetra plus MUDr. Dagmar Větěchová říká: „Musíme si uvědomit, že postel je místo, kde většinou trávíme mnoho času. Odloučených šupinek a roztočů se do ní během jedné noci dostane poměrně dost. Je tedy vhodné prát často jak ložní prádlo, tak i pyžama a noční košile.“ Pro spaní pak doporučuje prodyšný oděv a matrace vyrobené z materiálu, který odvádí pot. Při praní nezapomínejte na to, že roztoče ničí teploty nad 60°C. Lůžkoviny je nutné prát při této teplotě nejméně třicet minut. S hygienou souvisí i výběr materiálů a způsob jejich hygienického čištění.

Pokud nespíte v dlouhém prodyšném pyžamu, není ovšem z pohledu hygieny tak zásadní rozdíl mezi tím, zda jste úplně nazí, nebo spíte jen ve spodním prádle, například v boxerkách,  nebo v krátkém pyžamu.

Pravidla nahého spaní

  • Dodržujte hygienu.
  • Často perte ložní prádlo.
  • Zatáhněte závěsy. Možná byste se divili, kolik chodí po světě voyeurů. Třeba je jedním z nich i váš soused odnaproti…
  • Pokud sdílíte domácnost se spolubydlícím, upozorněte ho na to, že spíte nahý.

Možná je váš důvod proč nespát nahý, jiný – prostě se stydíte. Také to je přirozené a není na tom nic špatného. Pamatujte ovšem na to, že tělo je po většinu dne sevřené v oděvu. Dopřejte mu ve spánku naprosté uvolnění. Pyžamo vás nesmí nikde škrtit, guma v pase nesmí působit tlak na vnitřní orgány a materiál, jak už bylo řečeno, by měl být prodyšný. To platí jak pro pány, tak pro dámy ‒  a mimochodem, na sexy nočních košilkách také něco bude.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).