Hlavní navigace

Jak říct kamarádce: Spím s tvým mužem?

22. 3. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
„Neměli bychom spát s partnery přátel,“ říká klasik, „jenže jak se dostat k partnerům nepřátel?“ Spí s mužem kamarádky a zároveň jí je vrbou a rádkyní. Odsouzeníhodné?

Dva manželské páry, kteří bydlí ve stejném domě, v bytech nad sebou, jsou přibližně stejně staří, chytří, movití, podobně založení. Ivana a Vojta, Elen a Pavel. I jejich dcery jsou stejně staré, dokonce chodí do jedné třídy. Ideální stav. Společně tráví Silvestry, dovolené, víkendové večery… Deset let přátelství fungovalo bez komplikací. Pak mezi Ivanou a Pavlem přeskočila jiskra.

„Už ani nevím, jak a kdy se to stalo, ale nějakou dobu jsme to oba cítili,“ říká Ivana, „pak mi přišla od Pavla esemeska, „pojď na pivo.“

„Ne že bychom na to hned vlítli,“ vzpomíná na první večer, kdy proti sobě s Pavlem seděli a povídali si. I když zdánlivě o nic nešlo, cítili, že sex visí ve vzduchu a je jen otázkou času, kdy k tomu dojde. Stalo se to po měsíci. Tehdy si ještě oba nalhávali, že jedno pomilování problém vyřeší, uhasí touhu a půjde se dál. Je vůbec možné uvažovat o sexu v těchto dimenzích, zvlášť jsme-li zadaní?


Autor: Isifa.cz

„Pro někoho je sex jen akt,“ říká psycholog Petr Knotek, „příjemné strávení volného času. Lidé, kteří to takhle mají, jsou možná opravdu schopni v sobě uhasit erotické puzení a jít dál.“

Jestli k nim patřili i Ivana a Pavel těžko říct, ale jejich poměr trvá intenzivně dva roky. Oba jsou od počátku zajedno v tom, že nic na svém životě měnit nechtějí, proto zbytečně neriskují. Scházejí se v penzionu v jiném městě, kde by jen velkou náhodou mohli potkat někoho známého.

Pavel někoho má

„Pavel má ženskou,“ řekla jednou u vína Elen. Věta, která musela přijít, přesto na ni Ivana nebyla připravená. „Myslím si to už dlouho, rok, možná déle, ale teď mám jistotu,“ pokračovala a na vysvětlenou dodala, že v manželově stole našla stvrzenky z hotelu. Zřejmě si je chtěl dát do nákladů. „Všechny jsou z téhož penzionu a útrata je vždy za dva.“ Ivaně přesností informací vyrazila dech. Co teď? Má říct: „Ano, tvůj muž má už dva roky milenku… a jsem to já?“

„To by bylo nejčistší,“ tvrdí Petr Knotek. Víme-li, co děláme, pak by nám nemělo dělat problém nést následky.

Následky? Ivana nechápe, proč by je měla nést, když ona byla opatrná. U ní manžel nic nenašel, nikdy ji nepodezříval, jejich vztah klape po všech stránkách, sex si užívají lépe než dřív. Ona se rozhodně žádné následky nést nechystá. Nakonec když teď půjde s pravdou ven, komu tím prospěje? Elen to přece nechce slyšet. Pořád ještě doufá, že Pavel jezdí do stále stejného hotelu na pracovní schůzky.

To, že manželka má podezření, zatímco manžel žije v blažené nevědomosti, nemusí ještě znamenat, že nevěrná žena je opatrnější než záletný muž. Podle Petra Knotka mají ženy na změny v chování svých mužů radar. Když je např. žena nešťastná ve vztahu a uzavře se do sebe, muž to většinou vůbec nezaznamená. Udělá-li totéž muž, manželka okamžitě zavětří: „Není ti něco?“

Kdy muž přestává být svým pánem

„Žena, to je vztahovost a erotično,“ říká Petr Knotek, „je-li její ženství dobře rozvinuté, pak by obě polohy měly být v rovnováze,“ dodává. Ne vždy se to však povede.

Vztahovost můžeme zaměnit i za mateřskost, a pokud žena tuto linii v sobě zavře, třeba proto, že jí šla na nervy matčina přílišná péče, veškerá energie pak proudí jen erotickým kanálem. Pro muže je podobná žena velmi přitažlivá a i ji silnější pohlaví hodně zajímá. „Tyhle ženy vůbec nekomunikují, ony rovnou flirtují, útočí, dráždí a většina mužů na to pravda nějakým způsobem zareaguje,“ dodává psycholog.

Jsou muži opravdu tak snadnou kořistí? Stačí jen trochu zaflirtovat? „Samozřejmě jak kteří,“ tvrdí Petr Knotek, „existují muži a není jich rozhodně málo, pro něž je sex vyjádřením bytostného vztahu k partnerce. Pokud vztah ztrácejí, přestávají mít zájem i o tento typ vyjádření.“ 


Autor: Isifa.cz

Dívat se však na nevěru prostřednictvím morálky, je podle psychologa ošemetné. My se staráme o to, abychom udrželi rodinu pohromadě, ale základem skutečné monogamie je harmonie. Jakmile ji v sobě dotvoříme, hledáme logicky podobně založený protipól. Opačné pohlaví nás pak sice zajímá, ale nevyvolává v nás touhu. „Ženy, u nichž veškerá energie proudí jen erotickým kanálem, však pro muže opravdu určité nebezpečí znamenají,“ tvrdí psycholog, „staré přísloví praví: „Když kokot stojí, je rozum v řiti,“ pokračuje s nadsázkou. Pro ztopoření penisu je potřeba silné prokrvení. A jakmile se krev přelije z mozku do penisu, přestává být muž svým pánem.

Dobrá milenka není horší matka

Ivana spí s manželem své kamarádky a ta něco tuší. „Já bych Ivaně položil otázku, jestli ví, co dělá,“ říká Petr Knotek. Pokud to ví, je údajně z jejího pohledu všechno v pořádku. Jestli ne, upozorňuje ji v podstatě kamarádka na slabá místa v jejím charakteru. Ale jen ona musí vědět, jak se cítí nejen v okamžiku, kdy spí s mužem nejlepší kamarádky, ale i když sedí proti ní a říká: „Neblázni, Pavel přece takový není.“

A Elen? Měla by pátrat po tom, s kým jezdí Pavlem do penzionu, nebo si spíš položit otázku, jestli jí přijde vztah s manželem v pořádku a co je případně ochotna udělat pro jeho záchranu? Nezměnilo se něco od té doby, kdy se narodila dcera? Nezapomněla na něho jako na muže? Nezapomněla na sebe jako na ženu? Nestala se jen matkou a hospodyní? Muži si sice ženy poskytující dokonalý servis váží, ale sexuálně je manželka, která zavřela kohoutek s nápisem erotika, nepřitahuje. Je-li sousedka erotičnost sama, může k ní být muž silně přitahován.

Jsou pro vás partneři přátel tabu? A když už se někdo podobně zaplete, má se přiznat? Pomůže to někomu, nebo spíš ublíží?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

"Vždycky se najde eskymák, který poradí obyvatelům Konga, jak přežít ve velkých vedrech." Pokusím se vám ve svých sloupcích radit, ale nebojte, eskymákem nejsem. Téměř vše, o čem píšu, jsem někdy řešila buď já sama, nebo někdo z mých blízkých.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).