Hlavní navigace

Speciality z konce světa: Cornwall

29. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Jana Zlámalová
Jedním ze tří hlavních důvodů, proč lidé navštěvují Cornwall, je podle výzkumu zdejší kuchyně. A i pro mě cornwallské speciality představovaly dost vážný argument, proč se na nejzápadnější výběžek Velké Británie vydat.

Cornwallský poloostrov je svojí geografickou polohou poměrně izolován od zbytku Anglie. Dokonce se tu nachází i konec světa zvaný Land`s End. Zdejší kuchyni ale utváří mnohem více vlivů než jenom odlehlost samotné oblasti. Je to také Atlantický oceán, který poloostrov omývá, industriální historie místa a velký počet rozlehlých pastvin, což přispívá k tomu, že jíst v Cornwallu je radost.

Hornické taštičky: Cornish pasties

Celý Cornwall je posetý pozůstatky intenzivní důlní činnosti. Cín a měď se tu těžily už od doby stříbrné. V průběhu dvacátého století byly ale doly uzavřeny. Jako památka na tuto významnou historii poloostrova zde zbyly působivé ruiny továren na zpracování rudy rozeseté po vrcholcích útesů. Hornickou minulost Cornwallu ale také připomínají proslulé cornish pasties (v jednotném čísle pasty).

Cornish pasty

Tyto taštičky z křehkého těsta plněné nejčastěji zeleninou a hovězím masem si horníci brávali po staletí jako svačinu do dolů. Pasties se totiž dobře přenášely a také bylo snadné je rychle ohřát nad ohněm. Kromě toho, že do taštiček bylo možné zabalit jak výživnou zeleninu, tak i chutné maso, mělo toto jídlo pro horníky ještě jednu velkou výhodu. Cínová ruda obsahovala kromě samotného cínu také jedovatý arsen. Aby si horníci nekontaminovali pokrm nebezpečným arsenem, který mohli mít na rukou, drželi pasties za tlustý okraj vytvořený z přeloženého těsta. Říká se, že tento nedojedený kousek těsta horníci odhazovali jako pamlsek důlním skřítkům. Dnes je tento ozdobný a v minulosti velmi praktický okraj typickým znakem každé cornwallské taštičky.

Cornish pasties se nejčastěji plní na drobné plátky nebo kostky nakrájenými bramborami, tuřínem, cibulí a kousky hovězího masa. Tato varianta se nazývá tradiční a od roku 1998 je nositelem ochrannéznámky Evropské unie (pro představu se můžete podívat, které české a moravské potraviny jsou nositeli ochranné známky EU). V každém cornwallském pekařství je možné narazit i na mnoho dalších náplní. Pasties se často plní pouze zeleninou a sýrem. Oblíbená je také kombinace masa a britského sýra s modrou plísní stilton. Občas se do pasties přidává i slanina, kuře nebo pepper steak.

Za nejstaršího dodnes fungujícího výrobce pasties se označuje pekárna Warm Warrens Bakery, která ve velkém cornwallské taštičky peče už od šedesátých let devatenáctého století. Vynikající cornish pasties je ovšem možné sehnat kdekoliv v Cornwallu. Taštičky jsou k dostání v každé správné cornwallské pekárně. Není ale výjimkou, že se prodávají také třeba u benzínové pumpy nebo v plážovém baru.

Clotted cream – proslulá smetana se od naší velmi liší

Když se místních zeptáte, co je pro cornwallskou kuchyni typické, hned po cornish pasty vás upozorní na clotted cream. Tento druh vysokotučné smetany se kromě Cornwallu vyrábí i v dalších částech jihozápadní Anglie. Ale pouze cornwallský clotted cream získal ochrannou známku původu.

Clotted cream - proslulá smetana

Clotted cream se vyrábí z ve vodní lázni zahřáté smetany, která následně pomalu chladne. Tento mléčný produkt se od nám běžně známé smetany liší v mnoha bodech. Je velmi hustý, až se skoro táhne jako karamel. Jeho minimální obsah tuku musí být padesát pět procent, i když častěji to je až čtyřiašedesát procent. Chuť je mandlová a velmi důležitá je také barva. Clotted cream z Cornwallu je díky vysokému obsahu karotenu v tamní trávě výrazně nažloutlý.

Varianty karamelek fudge v obochodě v Cornwallu

Cornwallané jsou na tuto svoji specialitu řádně hrdí a tak ji přidávají do mnoha místních výrobků. Clotted cream například zjemňuje chuť měkkých karamelek zvaných fudge nebo se z něj připravuje tradiční cornwallská zmrzlina. Za touto zmrzlinou se rozhodně vyplatí vyrazit na krásnou písečnou pláž mezi útesy Chapel Port Beach. V místní plážové kavárně se zde prodává vyhlášená zmrzlina Hedgehog. Bodliny ježka, po kterém je zmrzlina pojmenovaná, připomínají v medu pražené oříšky pokrývající celý povrch zmrzliny.

Jediný správný způsob pití čaje

Bez smetany clotted cream se také neobejde další cornwallská klasika, a to cornish cream tea. Pojmem cream tea se v Anglii neoznačuje pouze čaj, ale i vše ostatní, co konvičku čaje doprovází. V Cornwallu to jsou konkrétně sladké buchtičky scones, jahodový džem a clotted cream.

Bez smetany clotted cream se neobejde ani další cornwallská klasika a to cornish cream tea. Pojmem cream tea se v Anglii neoznačuje pouze čaj, ale i vše ostatní, co konvičku čaje doprovází. V Cornwallu to jsou konkrétně sladké buchtičky scones, jahodový džem a clotted cream.

Téměř stejně se cream tea připravuje i v sousedním Devonu. Rozdíl je pouze ten, že v Cornwallu na scones nejdříve přijde džem a až na něj clotted cream. V Devonu je postup opačný a džem se maže na clotted cream. Je to drobnost, ale v Cornwallu si na tom jediném správném způsobu, jak jíst cream tea, velmi zakládají.

Bohaté moře

Cornwall je poloostrov a tento fakt se v místní kuchyni velmi výrazně odráží. Ryby a dary moře jsou základním stavebním kamenem každého Cornwallana. Lidé zde rádi rybaří a přímo z pláže je možné ulovit například makrelu. Ryby ale nejsou jediné, co Atlantik kolem Cornwallu nabízí. I v té nejobyčejnější hospodě uprostřed malé vesničky se servírují krabí klepítka, hrnec plný čerstvých mušlí nebo lahodné hřebenatky. Cornwall je bezpochyby místem, kam by měl každý milovník ryb a plodů moře zamířit.

Pivovar s nejkrásnějším výhledem na moře

Cornwall je ale také rájem pro každého, kdo rád ochutnává řemeslná piva. Móda minipivovarů se totiž nevyhnula ani anglickému konci světa. A malých pivovarů je zde opravdu hodně. Dokonce je zde mnohem obtížnější narazit na podnik vlastněný některým z velkých výrobců piva, tak jak je to běžné například v Londýně a jeho okolí. V cornwallských hospodách se čepuje především pivo z místních minipivovarů.

Obzvlášť malebný minipivovar je The Driftwood Spars Brewery. Tento malý producent piva se pyšní tím, že je pivovarem s nejkrásnějším výhledem na moře. A opravdu tomu tak asi bude. The Driftwood Spars Brewery se nachází mezi útesy přímo nad písečnou pláží v městečku St Agnes. V malém obchůdku je možné si koupit přímo od sládka pivo zdejší produkce. Součástí pivovaru je také restaurace, která je mezi místními vyhlášená díky vynikající přípravě ryb a darů moře.

Malebný minipivovar The Driftwood Spars Brewery se kromě piva pyšní tím, že je pivovarem s nejkrásnějším výhledem na moře

Na výbornou kuchyni je ale v Cornwallu možné narazit téměř kdekoliv. Spojení divokého pobřeží, starobylých vesniček a tradičních pokrmů tak dělá z tohoto odlehlého poloostrova místo, kam se rozhodně při poznávání Anglie vyplatí zajet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).