Hlavní navigace

Španělské pobřeží zaplavují jedovaté medúzy

18. 6. 2009

Sdílet

Španělské úřady varují turisty, aby si dali pozor na nebezpečné medúzy, které se dostaly po desítkách let opět do Středozemního moře. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Důvodem pro zvýšený výskyt medúz je letošní střídavé počasí, které změnilo směry některých mořských proudů. Spolu s proudy do jinak poměrně klidných středozemních vod připluly přes Gibraltarský průliv kolonie takzvaných modrých portugalských válečníků nebo také měchýřovek portugalských. Ty jsou nebezpečné zejména pro alergiky…

Španělské úřady varují turisty, aby si dali pozor na nebezpečné medúzy, které se dostaly po desítkách let opět do Středozemního moře. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

měchýřovka portugalská

Důvodem pro zvýšený výskyt medúz je letošní střídavé počasí, které změnilo směry některých mořských proudů. Spolu s proudy do jinak poměrně klidných středozemních vod připluly přes Gibraltarský průliv kolonie takzvaných modrých portugalských válečníků nebo také měchýřovek portugalských. Ty jsou nebezpečné zejména pro alergiky a kardiaky.

Portugalské galéry, které pocházejí z Atlantiku, vypadají sice velmi nevinně, mají ale až 30 metrů dlouhá chapadla, která jsou desetkrát jedovatější než chapadla obyčejných medúz. Požahání může být v lepším případě velmi bolestivé, v horším případě může dojít až k srdeční zástavě nebo dýchacím potížím či ochrnutí. Ani na měchýřovky vyplavené na pláž by se nemělo sahat.

„Modrý portugalský válečník nebyl viděn ve Středozemním moři nejméně deset let. Jeho návrat ke Španělským břehům by mohl znamenat počátek procesu kolonizace, což už se stalo i u jiných organismů,“ řekl britskému listu Xavier Pastor, ředitel organizace Oceana ecological campaigning group.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).