Hlavní navigace

Špaldové Bioslavnosti 2012 myslí na „masaře“ i vegany a vegetariány

25. 6. 2012

Sdílet

Na 7. ročníku Bioslavností nebudou chybět tradiční pohankové palačinky, tematické pokrmy ze špaldy, grilovaní pstruzi ani beran na rožni. Rok uplynul jako voda a datum dalších Bioslavností společnosti PRO-BIO s.r.o. ve Starém Městě pod Sněžníkem se blíží. Datum letošního již 7. ročníku připadá na 14. 7. 2012 a ročník to bude více než velkolepý. Celá akce se totiž ponese v duchu oslav 20. výročí založení pořadatelské firmy PRO-BIO.

Na 7. ročníku Bioslavností nebudou chybět tradiční pohankové palačinky, tematické pokrmy ze špaldy, grilovaní pstruzi ani beran na rožni.

Rok uplynul jako voda a datum dalších Bioslavností společnosti PRO-BIO s.r.o. ve Starém Městě pod Sněžníkem se blíží. Datum letošního již 7. ročníku připadá na 14. 7. 2012 a ročník to bude více než velkolepý. Celá akce se totiž ponese v duchu oslav 20. výročí založení pořadatelské firmy PRO-BIO.

Název letošního ročníku Bioslavností – Špaldové, napovídá, které plodině bude věnován velký prostor a s níž bude provázán hlavní program.

Špalda v hlavní roli

Podle vzpomínek zakladatele společnosti PRO-BIO Martina Hutaře byly počátky podnikání v tomto oboru velkým dobrodružstvím. „První špalda v Československu, kterou jsem propašoval v roce 1991 s kamarády z Rakouska, vyrostla ve Starém Městě pod Kralickým Sněžníkem a dala výnos 3,5 t/ha. Špalda se pak stala synonymem ekologického zemědělství,“ vzpomíná na první zkušenosti.

U špaldy firma už zůstala. Jejímu zpracování uzpůsobila svou technologii a vybavení a brzy představila svou kolekci špaldového programu BIOHARMONIE (Houbové špaldoto, Zeleninové špaldoto, Kernotto, Špaldové kafe atp.). „Od počátků svého podnikání se zaměřujeme na „zapomenuté“ plodiny, jako je například právě špalda, pohanka, jáhly či dvouzrnka. Tyto potraviny měly na našem území dlouholetou tradici a naši předci je běžně využívali. Chceme proto jejich pěstování opět podpořit, prosadit je a uvést zpět na český trh,“ dodává Martin Hutař.

Alespoň základní nápovědou při nákupu českého ovoce nebo zeleniny je orientace v termínech sklizně a prodeje. Stáhněte si náš KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY a budete mít alespoň představu o tom, kdy se prodává česká zelenina a ovoce – ať už čerstvá nebo ze skladu.

Další program Bioslavností

Stejně jako v letech předešlých bude na návštěvníky čekat od 10. hodiny ranní rozsáhlý trh, kde v dřevěných stáncích bude možno zakoupit jak sortiment z produkce PRO-BIO, s.r.o., tak i biovýrobky od dalších ekologických farmářů a výrobců. Po celý den budou k dispozici stánky s pestrým občerstvením a nápoji, tak aby si na své přišli nadšení masaři i nekompromisní vegani a vegetariáni. Chybět nebudou tradiční pohankové palačinky, tematické pokrmy ze špaldy, grilovaní pstruzi ani beran na rožni.

Malí návštěvníci naleznou radost a zábavu v celodenním dětském koutku s různými soutěžemi, hrami, úkoly a velkou trampolínou. Je pro ně připraveno i divadelní představení divadla KRAB – O udatném Špaldíkovi aneb jak zachránil království Bioharmonie.

Dospělí se mohou zase těšit na exkurzi na ekofarmu Agrisen či do prostor bio mlýna, na tombolu nebo rozhovory se zajímavými hosty například s Pavlem Maurerem, vydavatelem populární ročenky Maurerův výběr – Grand Restaurant a popularizátorem kvalitní gastronomie nebo výživovou poradkyní Zdenkou Kolárikovou.

Nedílnou součástí celé akce jsou i hudební vystoupení, která budou Bioslavnosti provázet celým večerem až do pozdních nočních hodin. Odstartují ho Allstar Refjúdží Band – sdružení několika hudebníků nejrůznějších národností, náboženských vyznání i politických postojů. Následovat bude dnes už legenda – alternativní bigbeatová skupina Plastic Poeple of the Universe, kterou snad není ani třeba představovat. Swingovými rytmy se pak představí kapela Swing Band z Tábora a punková kapela Peshata. V rytmu regee se vystoupí skupina Švihadlo, která nás doprovodí až do samotného konce Bioslavností. Kromě toho bude letošním hostem stejně jako v loňském roce úspěšná sestava krásných děvčat – skupina Spálený Sušenky se svými bubny.

Špaldové Bioslavnosti, Staré Město pod Sněžníkem, sobota 14. 7. 2012

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FARMÁŘSKÉ TRHY

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).