Hlavní navigace

Slavní naháči v kampani proti "mužské" rakovině

21. 6. 2011

Sdílet

Další ze známých mužů se nechal vyfotit nahý. Tenista Tsonga se zapojil do kampaně a pózoval v rouše Adamově, aby tak varoval před rakovinou prostaty a varlat.

Jo-Wilfried Tsonga napodobil své kolegy, Španěly Tommyho Robreda a Fernanda Verdaska, a pózoval nahý. Fotografie Francouze v britském vydání magazínu Cosmopolitan upozorňují na nebezpečí rakoviny varlat a prostaty, informuje agentura ČTK.


Autor: Cosmo Centerfold

Šestadvacetiletý Tsonga, aktuálně devatenáctý hráč světa, je na snímku podobně jako před ním Robredo i Verdasco vyfocen nahý jen s raketou v ruce.

Do kampaně organizace Everyman se postupně zapojují nejenom sportovci, ale své tělo propůjčují za účelem charity a osvěty slavní muži různých oborů, aby tak zvýšili povědomí nebezpečí onemocnění „mužskou“ rakovinou (http://www.cos­mopolitan.co.uk/men/pic­tures/cosmo-centrefolds-2011).

Muži, nebojte se

Problémy s prostatou totiž muži často dlouho přecházejí, protože se bojí průběhu vyšetření. Toto onemocnění však není radno podceňovat a přehlížet. Urologičtí pacienti často přicházejí pozdě. Jsou si vědomi zdravotních potíží, ale protože si od známých vyslechli hrůzostrašné historky o tom, co je čeká, raději návštěvu lékaře odkládali.

Více o průběhu vyšetření si můžete přečíst v článku Kdy mají muži strach.

Rakovina prostaty patří k nejčastějším onkologickým onemocnění mužů středního a vyššího věku. Každý muž po padesátce by měl proto pravidelně navštěvovat urologa.Nemoc má často velice pomalý vývoj, někdy se dlouhá léta neprojevuje a nevyvolává žádné potíže, čímž se stává těžko zjistitelnou. Onemocnění může později způsobit problémy se sexuální funkcí, zejména bolavé ejakulace nebo potíže s dosažením erekce. Hlavními příznaky jsou potíže při močení.

Rakovina varlat postihuje třicátníky

Dobrá zpráva je, že rakovina varlat je jednou z nejlépe léčitelných rakovin vůbec. Ale k tomu je nutné jedno – léčit se. Nemoc se nejčastěji pozná tak, že si muž sám nahmatá ve varleti útvar, který tam předtím nebyl, nebo že se jedno varle začne podivně zvětšovat.

V Česku se výskyt nádorů varlat za posledních dvacet let skoro ztrojnásobil. Lékaři příliš neví, proč tomu tak je. Nemoc přitom patří mezi nejčastější zhoubná onemocnění mužů mezi 15 a 40 lety. V raném stadiu je však dobře léčitelná a neumírá se na ni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).