Hlavní navigace

Školné? Platit ho budete zpětně. A zřejmě už za 3 roky

16. 6. 2010

Sdílet

Vyjednavači tří stran, které chtějí vytvořit příští vládu – ODS, TOP 09 a VV – znovu upřesnili představu, jak se v Česku bude platit školné za vysokoškolské studium. Klíčový je termín „odložené školné“. Student školu absolvuje státu na dluh. Platit jej začne, až když si bude vydělávat. „Rozhodli jsme se pro australský model. Znamená to, že splátky začnou v okamžiku, kdy absolvent dosáhne průměrného platu,“ řekl šéf VV Radek John.

Vyjednavači tří stran, které chtějí vytvořit příští vládu – ODS, TOP 09 a VV – znovu upřesnili představu, jak se v Česku bude platit školné za vysokoškolské studium.

Klíčový je termín „odložené školné“.

Student školu absolvuje státu na dluh. Platit jej začne, až když si bude vydělávat. „Rozhodli jsme se pro australský model. Znamená to, že splátky začnou v okamžiku, kdy absolvent dosáhne průměrného platu,“ řekl šéf VV Radek John.

Tím prosadili svou především právě VV. TOP 09 od začátku usilovala, aby studenti platili už v době studia.

„Jasné je, že školné bude. Přičemž pro nás je důležité, aby byli zvýhodněni vynikající studenti,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Je to koaliční jednání, kompromis, nikdo neprosadí všechny své představy.“

Část vybraných peněz má být použita na stipendia pro vynikající studenty. „Což znamená, že školné bude podporovat excelenci, umožní hradit část životních nákladů těchto výborných studentů,“ řekl lídr ODS Petr Nečas.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

A jak se koalice staví ke zdravotnictví? Čtěte téma: Jaké bude pravicové zdravotnictví?

Nakolik změní výsledek voleb a podoba nové vlády poměry v českém zdravotnictví? Dokáží se případní koaliční partneři vůbec dohodnout? A jak se bude výsledek líbit nám coby pacientům?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).