Hlavní navigace

Simulantů je méně, lidé pracují i nemocní

18. 2. 2010

Sdílet

Měšec.cz: První tři neplacené dny nemocenské odhalily mnoho simulantů, zároveň ale také zvýšily počty těch, kteří si nemohou dovolit zůstat doma a pracují raději nemocní.  Nová úprava nemocenského pojištění, která je platná od loňského roku, nese první ovoce. Počty simulantů oproti předcházejícím rokům sice klesají, z druhé strany se zároveň zvyšují počty těch, kteří si nemocenskou nemohou dovolit a raději pracují s chřipkou.

Měšec.cz: První tři neplacené dny nemocenské odhalily mnoho simulantů, zároveň ale také zvýšily počty těch, kteří si nemohou dovolit zůstat doma a pracují raději nemocní. 

Nová úprava nemocenského pojištění, která je platná od loňského roku, nese první ovoce. Počty simulantů oproti předcházejícím rokům sice klesají, z druhé strany se zároveň zvyšují počty těch, kteří si nemocenskou nemohou dovolit a raději pracují s chřipkou.

chřipka

V loňském roce 2009 Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) provedla 142 921 kontrol práce neschopných – nemocných osob. Nejvíce se naběhali kontroloři v Praze, kde bylo zkontrolováno 21 136 pacientů.

Ani Moravskoslezský kraj nezahálel, zkontroloval loni celkem 16 897 případů práce neschopných. Pomyslnou třetí příčku v počtu kontrol si v roce 2009 držel Středočeský kraj, kde bylo dodržování léčebného režimu zkontrolováno celkem v 15 204 případech.

Na základě všech těchto provedených kontrol, vydaly okresní, městské a Pražská správa sociálního zabezpečení (OSSZ/MSSZ/PSSZ) celkem 2 836 postihů za porušení léčebného režimu. To znamená, že téměř 2 % zkontrolovaným pacientům byla snížena nebo dokonce úplně odebrána nemocenská.

Víte, že nemocenskou lze odebrat i zpětně? Kdy vám může stát ukončit pracovní neschopnost? Co zajímá kontrolory? A proč vám nepomůže výmluva na rozbitý zvonek? V článku Ireny Ševelové SIMULANTŮ JE MÉNĚ, LIDÉ RADĚJI PRACUJÍ I V NEMOCIna serveru Měšec.cz se dále dozvíte, jak probíhá nový byznys v Čechách – kontrola pacientů a co je pravdy na tvrzení, že Češi se bojí zůstávat na neschopence.

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).