Hlavní navigace

Shiitake: Houževnatec je jedlá houba s léčivými účinky

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Houževnatec jedlý vykazuje výrazně silnou protinádorovou a protivirovou aktivitu. Zvyšuje imunitní systém organismu a má další pozitivní účinky. Vyzkoušejte léčivé recepty se shiitake.

Houževnatec jedlý (Lentinus edodes) neboli shiitake (také šiitake) je lupenatá dřevokazná houba, která se nejčastěji pěstuje v Japonsku, a to na kmíncích stromů rodu Pasania. Jsou to stromy podobné mladých dubům. Shiitake pochází původně z východní Asie, kde se jeho léčebné účinky využívají více než dva tisíce let.

Houževnatec v našich lesích nenajdeme, ale můžeme si koupit substrát s jeho kulturou a sami si ho po celý rok pěstovat ve sklepě, garáži či bytě. Dá se také sehnat v obchodech se zdravou výživou či bylinkářství v sušeném sypaném stavu či kapslích.

Jak můžeme houževnatec zpracovat?

  • Houbu lze zamrazit, usušit či naložit do lihu i vína.

Pro koho je houževnatec vhodný?

  • Tato houba je naprosto bezpečná pro děti, těhotné i kojící ženy.

Co shiitake obsahuje

Shiitake má vynikající chuť a aroma připomínající česnek. Obsahuje velké množství proteinů, zinku, draslíku, vitamíny skupiny B a vysoké množství vitamínu D. Dále je bohatá na polysacharidy a bílkoviny s esenciálními aminokyselinami.

Léčivé účinky houževnatce

Tato houba vykazuje výrazně silnou protinádorovou a protivirovou aktivitu. Zvyšuje imunitní systém organismu. Obsahuje sacharidovou složku lentinan, která podporuje tvorbu lymfocyt a jiných částic imunitního systému. Značně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, krevní tlak, má silné protisklerotické účinky. Také pomáhá tlumit nejrůznější příznaky alergií. Podporuje potenci, posiluje činnost žlučníku, jater, slinivky. S úspěchem lze houževnatec využít i k čištění organismu.

Galerie: Nejzdravější houby většina houbařů vůbec nezná a nesbírá je

Léčivé recepty se shiitake

Shiitake kapky na snížení krevního tlaku, cukru i cholesterolu

Potřebujeme: 1 lžíci sušené shiitake (nebo 2 lžíce čerstvé), 1 lžíci sušené kopřivy, 1 lžíci sušeného šišáku bajkalského, 1 lžíci sušených levandulových květů, 0,5 litru 60% lihu či ovocné pálenky

Postup: Houbu smícháme s bylinkami, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby směs přecedíme, vymačkáme, tinkturu nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Kapičky užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody po dobu 6–8 týdnů.

Víno na posílení organismu

Potřebujeme: 1 lžíci sušené shiitake, 1 lžíci sušené hlívy, 1 lžíci sušeného šišáku bajkalského, 1 lžíci sušené kůry lapacha, 1 lžíci sušeného květu měsíčku, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, 5 tlučených hřebíčků (koření), 1 l kvalitního červeného vína

Postup: Všechny přísady smícháme dohromady a zalijeme je vínem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a po dobu 8 týdnů užíváme 2× denně 1 štamprli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).