Hlavní navigace

Sex s kondomem – nebo žádný: nová doporučení k Zika viru

9. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Podle posledních vědeckých poznatků virus Zika setrvává v krvi a jiných tělních tekutinách déle, než se původně předpokládalo. WHO proto přehodnotila svá doporučení ohledně prevence sexuálního přenosu viru Zika.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) informuje o aktualizaci doporučení k prevenci sexuálního přenosu Zika viru, kterou vydalo WHO. MUDr. Zdenka Manďáková z oddělení epidemiologie infekčních nemocí uvádí následující doporučení pro osoby, které pobývaly v rizikových oblastech:

Partner těhotné: Sex s kondomem nebo žádný

Ke snížení rizika sexuálního přenosu a možných komplikací těhotenství Zika virem by měl sexuální partner těhotné ženy, který žije nebo se navrací z oblasti výskytu Zika viru, praktikovat bezpečný sex (s použitím kondomu) nebo se zdržet sexuální aktivity během celého těhotenství partnerky.

Po návratu bez příznaků: Kondom nebo osm týdnů celibát

Lidé vracející se z oblastí výskytu Zika viru, kteří neměli a nemají žádné příznaky onemocnění, by měli praktikovat bezpečný sex nebo se zdržet sexuálních aktivit minimálně osm týdnů po návratu.

Po návratu s příznaky: Kondom nebo půl roku bez sexu

Pokud se u muže projeví příznaky onemocnění, měl by praktikovat bezpečný sex s použitím kondomu nebo se zdržet sexu minimálně po dobu šesti měsíců od onemocnění.

Plánované těhotenství: raději počkejte

Páry plánující těhotenství by měly počkat minimálně osm týdnů, než se pokusí o početí v případě, že se u žádného z partnerů neprojevily příznaky onemocnění. V případě, že se příznaky onemocnění objeví u jednoho nebo u obou partnerů, je doporučeno početí za minimálně šest měsíců po odeznění příznaků.

Zdroje:

szu.cz: Aktualizace k prevenci sexuálního přenosu Zika viru

who.int: Media Centre – Zika virus

who.int: Prevention of sexual transmission of Zika virus

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).